Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Petrov vzgonski veter Svetega Duha

peter prevc; anton jamnik

Sportida, Tatjana Splichal

Škof Anton Jamnik je bil pred leti Prevčev birmovalec.

Anton Jamnik - objavljeno 25/03/24

Prisrčno srečanje Petra Prevca s svojim birmovalcem in njegovo globoko sporočilo

Pojasnilo

Ob koncu športne poti slovenskega skakalnega šampiona Petra Prevca je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik kolegom s spletne Družine posredoval navdihujoč zapis o prijetnem srečanju z njim, ki ga z veseljem objavljamo tudi na Aleteii.

Pred leti sem peljal osebni avto na servis v eno od slovenskih avtohiš v Ljubljani. Ko sem čakal na osebo, ki je sprejela moj avto na servis, je v prostore servisne hiše prišel Peter Prevc (ista avtohiša je skakalce sponzorirala z najetimi avtomobili njihove znamke).

Z veseljem sem Prevca, skupaj z drugimi, ki smo bili v sprejemni avli, pozdravil in mu čestital za velike uspehe pri smučarskih skokih. Ko sem mislil, da bomo naprej malo poklepetali o skokih, se je Peter Prevc nasmejal in pred vsemi, ki smo stali okrog njega, zelo jasno in pogumno rekel: “Saj ste me vi birmali, kaj me pa vikate!”

Najprej sem bil presenečen, potem kar malo ponosen in tudi v zadregi (nisem vedel, da sem ga birmal), tudi vsi ostali zbrani so kar malo pogledali, potem pa se mi je v glavi zaiskrila misel oziroma vprašanje: “Peter, kako pa kaj deluje birma, kako deluje Sveti Duh na tvoji tako izjemni športni poti, kako deluje pri tvojih skokih?”

Ne da bi kaj posebej razmišljal, je Peter v hipu odgovoril: “Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje, ko je lepo, in posebej ko je težko!” Za tako lep odgovor, ki me je prijetno presenetil, sem Petru samo čestital in mu rekel, da bom njegov odgovor ponovil birmancem, če seveda dovoli. “Le dajte. Samo da se bi jih kaj prijelo!”

Petrova zmaga v Planici:

Res sem te njegove besede o vzgonskem vetru Svetega Duha večkrat ponovil birmancem, staršem in botrom. Vedno sem imel občutek, da je to njegovo pričevanje padlo na plodna tla človeških src.

Lani sem imel birmo v Tržiču/Bistrici in nisem vedel, da je na birmi tudi Petrov brat Cene. Po maši se srečamo in mi reče: “To o Petru ste pa lepo povedali. Peter ve, da njegove besede posredujete birmancem, je vesel tega in hvaležen, če koga nagovorijo.”

Petra Prevca od takrat naprej še posebej spremljam na njegovi poti vrhunskega športnika. Kljub izjemnim uspehom, pa tudi v težjih trenutkih, ostaja skromen, pristen, vesel in hvaležen. Naj “vzgonski veter Svetega Duha” z vso močjo deluje v njegovem življenju. Dvigal in v daljavo ga je ponesel pri skokih, naj ga tudi v njegovem življenju, da bo še naprej med nami puščal sled lepega in dobrega.

Tags:
birmašportSveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.