Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

3 pomembni nauki iz Gospodarja prstanov

lord-of-the-rings-hobbit-shire-

Andrei Diomidov

Theresa Civantos Barber - objavljeno 27/03/24

Tolkienovo znamenito delo nam je lahko v veliko pomoč, saj se po svetu dogaja toliko hudega in mnogi med nami se soočajo z velikimi osebnimi izzivi

Po dolgih letih priporočil in po ogledu vseh filmov sem pretekli mesec končno prebrala celotno trilogijo Gospodar prstanov.

Moj nasvet: ne bodite kakor jaz. Ne čakajte tako dolgo, da jo preberete. Gospodar prstanov je eno tistih redkih del, ki dejansko izpolni vsa pričakovanja.

Če pa ste že tako dolgo čakali, da ga preberete, kar brez skrbi! Pravzaprav imate srečo, kajti prvič se boste srečali s to mojstrovino.

Všeč mi je bila še dosti bolj, kot sem pričakovala, saj je polna nepozabnih prizorov junaštva, poguma, žrtvovanja in plemenitosti. Nič čudnega, da so te knjige tako brezčasno priljubljene!

To je trenutno odlično čtivo, saj se po svetu dogaja toliko hudega in mnogi med nami se soočajo z velikimi osebnimi izzivi. Gre za zgodbo, ki v odzivu na junaška dejanja junakov prikliče našo notranjo trdnost in pogum ter nas opomni, za kaj vse se moramo boriti.

Še posebej če delate z mladimi, morda kot učitelj ali vodja mladinske skupine, vam ne bo žal, če boste trilogijo prebrali in se z mladimi o njej pogovarjali. Spodbudno in navdihujoče sporočilo tega čtiva pa bo koristilo vsakomur, ne glede na starost.

Po branju mi je knjiga pustila močne vtise o sporočilih, ki sem jih prejela iz nje in ki se mi zdijo še posebej pomembna v današnjem ozračju. Ob branju Gospodarja prstanov sem opazila tri pomembne stvari.

1
NE PODCENJUJTE MAJHNIH STVARI

Močne sile zla v trilogiji na najrazličnejše načine povsem podcenjujejo malenkosti, recimo ko po rasti majhnih hobitov ne obravnavajo kot resne grožnje. Zlobneži so pozorni le na velike in močne sile, kakršni so sami.

Toda (ne želim vam razkriti preveč) prav zaradi podcenjevanja majhnih stvari so naposled poraženi.

To delo me je spomnilo, da se majhne stvari sčasoma seštejejo in na koncu naredijo res veliko razliko, pa naj gre za dobro ali slabo.

2
ŽRTVOVANJE JE VREDNO

Eden najbolj srce parajočih trenutkov se zgodi na koncu celotnega dela, ko Samoglav Gamgi izve, da bo njegov najboljši prijatelj Frodo Bisagin za vedno odšel v Sive pristane. Njegovo potovanje za rešitev Srednjega sveta je od njega zahtevalo preveč, Samo pa je mislil, da bosta do konca življenja živela razmeroma blizu:

“Ampak,” je rekel Samo in v očeh so se mu pojavile solze, “mislil sem, da boš po vsem, kar si storil, leta in leta užival tudi v Šajerski.”

“Nekoč sem tudi jaz tako mislil. Toda preveč sem bil prizadet, Samo. Poskušal sem rešiti Šajersko in zdaj je rešena, vendar ne zame. Pogosto mora biti tako, Samo, ko so stvari v nevarnosti. Nekdo se jim mora odpovedati, jih izgubiti, da jih drugi lahko obdržijo.”

Njegove besede so me spomnile na žrtve, ki jih veliko ljudi daruje za varnost svojih bližnjih in skupnosti; cena teh žrtev je lahko zelo visoka. In za te žrtve smo neizmerno hvaležni.

Ko bomo na vrsti mi, da darujemo svoje življenje, upajmo, da nas bo Frodova zgodba spomnila, kako se je vredno žrtvovati za tiste, ki jih imamo radi.

3
BRATOVŠČINA JE VSE

Eden izmed razlogov, zakaj so te knjige tako priljubljene, je poseben poudarek na moškem prijateljstvu. Verjetno gre za najboljši književni prikaz tovarištva, zaupanja in ljubezni v dobri skupini moških, ki si skupaj prizadevajo za pomemben cilj.

Ta vidik zgodbe se je rodil iz Tolkienove izkušnje z bojevanjem v prvi svetovni vojni, kjer so štirje od njegovih petih najboljših prijateljev izgubili življenje in je le še njemu ostal spomin na njihovo tesno tovarištvo. Iz njegove bolečine in želje, da bi se jih spominjal, je nastala Bratovščina prstana in v njej številni primeri bratstva, ki se je izoblikovalo v vojni. Nek pisatelj je to čudovito opisal:

Čudovit vidik Tolkienovega pisanja je, da so čustva med liki vedno jasno izražena, namreč neomajna vez med Samom in Frodom. Tolkien se je osredinil na čas, ki ga je preživel v britanski vojski, in ustvaril vez med vodilnima hobitoma, ki odraža prijateljstvo v vojni, kakršno se lahko oblikuje le ob tovrstnih grozodejstvih. Zanašanje na zaupanje in zvestobo je porušilo vse meje, ki bi se lahko pojavile v običajnem odnosu. Tisti, ki niso bili v vojni, niso mogli dojeti tega, kar so videli vojaki, tako kot mirno živeči hobiti v Šajerski niso mogli vzpostaviti odnosa s Samom in Frodom. Samova pripravljenost, da tvega življenje in s tem zaščiti svojega ljubega prijatelja, je bila vrednota, ki se še vedno tako pogosto prepleta v vojnih zgodbah.

Seveda vsi potrebujemo občestvenost in prijateljstvo, ne glede na to, ali smo moški ali ženske, zato lahko v tem delu uživamo vsi in v njem najdemo navdih. Toda nekako je v književnosti veliko lažje najti tesna in ljubeča ženska prijateljstva, zato je Tolkienova trilogija s svojimi zgledi bratovščine in tovarištva resnično nekaj posebnega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.