Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 izviri molitve, iz katerih lahko brezskrbno pijemo

HAND, WATER, SPRING

Maria Sbytova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 31/03/24

Cerkev nam ponuja štiri vrelce molitve, iz katerih lahko brezskrbno pijemo in se ob njih naučimo moliti

Če želimo poglobiti svoje molitveno življenje, je pomembno, da se odpravimo k molitvenim izvirom in pijemo iz vodnjakov, ki nam jih zagotavlja Bog.

Katekizem Katoliške cerkve pojasnjuje: “Sveti Duh je živa voda, ki v srcu molivca ‘žubori v večno življenje’. On sam nas uči sprejemati ga pri samem izviru: Kristusu. Torej so v krščanskem življenju razni izviri, kjer nas pričakuje Kristus, da nas napoji s Svetim Duhom.” (KKC 2652)

1
Božja beseda

Cerkev “vse v Kristusu verujoče … močno in na poseben način spodbuja, naj si s pogostnim branjem Svetega pisma pridobijo ‘vzvišeno spoznanje Jezusa Kristusa’ (Flp 3,8) … Branje Svetega pisma pa mora spremljati molitev, da to branje postane pogovor med Bogom in človekom; kajti ‘njega nagovarjamo, kadar molimo; njega poslušamo, kadar beremo Božje izreke’.” (KKC 2653)

2
Bogoslužje cerkve

Poslanstvo Kristusa in Svetega Duha, ki v zakramentalnem bogoslužju Cerkve oznanja, posedanja in priobčuje odrešenjsko skrivnost, se nadaljuje v srcu, ki moli. Duhovni očetje včasih primerjajo srce oltarju. Molitev ponotranja in usvaja bogoslužje med obhajanjem in po njem. Celo kadar molitev človek živi “na skrivnem”, je vedno molitev Cerkve, je občestvo s Sveto Trojico. (KKC 2655)

3
Božje kreposti

V molitev vstopamo, kakor vstopamo v bogoslužje: skozi ozka vrata vere … Sveti Duh, ki nas uči obhajati bogoslužje v pričakovanju Kristusove vrnitve, nas vzgaja, da molimo v upanju … Ljubezen je izvir molitve; kdor v njem zajema, doseže vrhunec molitve. (KKC 2656-8)

4
Danes

Učimo se moliti v nekaterih trenutkih, ko poslušamo Gospodovo besedo in se udeležujemo njegove velikonočne skrivnosti, toda njegov Duh se nam podarja v vsakem času, v dogodkih vsakega dne, da bi iz nas priklical vrelec molitve. Jezusov nauk o molitvi k našemu Očetu je na isti črti kakor njegov nauk o Božji previdnosti; čas je v Očetovih rokah; srečujemo ga v sedanjosti, ne včeraj in ne jutri, temveč danes: “O da bi danes poslušali njegov glas: ‘Ne zakrknite svojih src’.” (KKC 2659)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.