Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Motoristični blagoslov v Mirni Peči: hvaležnost in izročanje Bogu

Motoristi Mirna Pec

Aleteia Slovenija

Urška Kolenc - objavljeno 01/04/24

Na blagoslovu motoristov in motorjev v Mirni Peči se je tudi letos zbralo več tisoč ljudi

Že od zgodnjega jutra so v Mirno Peč prihajale kolone motoristov z vseh koncev Slovenije. Že šestindvajsetič po vrsti se je odvil vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov. Ob cerkvi sv. Kancijana in naokrog po središču Mirne Peči se je tudi letos zbralo več tisoč motoristov, skupaj z drugimi obiskovalci blizu 10.000.

Uvod v blagoslov je bila sveta maša, ki jo je daroval mirnopeški župnik Janez Rihtaršič, ob njem pa je somaševal pater Jona Vene, ki smo ga na Aleteii že predstavili.

Tri spoznanja velike noči

V pridigi je domači župnik ob evangeljskem odlomku o dveh učencih na poti v Emavs poudaril, kako pomembno je, da prepoznamo, vidimo in sprejmemo tudi težke trenutke v življenju. “Takrat prepoznamo, da je za vsem tem ljubeča Božja roka.”

“Prvo spoznanje velike noči je to, da se moram jaz prilagoditi Kristusu in ne Kristusa obračati meni na korist.” Tolikokrat smo podobni dvema učencema, ki sta videla samo problem, zato sta pobegnila. Nista pa prepoznala, da nad vsem, kar se dogaja, stoji Bog. “Vidimo težak kamen, ne vidimo pa praznega groba. Ne vidimo in ne verjamemo, da ima Bog za nas dober načrt tudi v trenutku stiske.”

Drugi dar velike noči je v tem, da se kot učenca podamo na pot. “Jezus te kliče: hodi za menoj.” Tretji dar Jezusovega vstajenja pa je skupnost. Nemogoče je hoditi za Jezusom, biti veren kristjan sam. Učenca iz Emavsa sta Jezusa prepoznala skupaj.

Nekaj fotoutrinkov z blagoslova si oglejte v fotogaleriji:

Hvaležnost in izročanje Bogu

“Prva stvar blagoslova je, da prepoznam, da sem obdarovan, torej hvaležnost. In kot drugo, da se z molitvijo blagoslova izročam Bogu. Če je Bog moj Oče, potem izkušam, da je z menoj. Lahko se mu zaupam, ne glede na to, v kakšni situaciji, okoliščinah se znajdem,” je za Aleteio povedal mirnopeški župnik. “Vem, da mnogi pridejo za to, da bi zares izročili svoje poti, ki jih začenjajo v tem času z motorjem, v varstvo Bogu. Saj sami tolikokrat vidimo, kako stvari niso odvisne od nas. Številni se vračajo v Mirno Peč po dodaten blagoslov tudi med letom.”

Kako pa je bilo na blagoslovu lani?

Previdno na vseh poteh

Slavnostna gostja prireditve je bila predsednica države Nataša Pirc Musar, tudi sama navdušena motoristka. V svojem nagovoru se je med drugim sklicevala na neznanega motorista in zbrane motoriste spodbudila: “Preden greš na motocikel, vklopi možgane in pazi na tiste, ki tega še niso storili.”

Blagoslov z dolgoletno tradicijo

Zgodbo o motorističnem blagoslovu v Mirni Peči sta pred več kot četrt stoletja začela pisati Leopold Pungerčar in takratnimirnopeški župnik Janez Šimenc, sedaj župnik v Kranjski Gori. Blagoslov v krogu Moto kluba Trebnje je po vsakoletni številčnejši udeležbi prerasel v vseslovenskega, ko motoristi še pred začetkom nove motoristične sezone prosijo za blagoslov in varno prevožene kilometre.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.