Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

En hvala na dan, da življenje ne bo vrženo stran

LAVENDER

fotosaga | Shutterstock

Barbara Pivk - objavljeno 02/04/24

Blagodejni učinki hvaležnosti

Na besedo hvala opozarjamo že male otroke, ko se učijo prvih besed. Pa ne gre le za bonton in vljudnost. Z besedo hvala urimo svoj odnos do ljudi in sveta okoli nas. Da smo hvaležni za vse, kar drugi za nas naredijo, in za vse, kar nam je dano in dela naše življenje lepše (odnosi, narava, zdravje, hrana, umetnost …). V resnici pa s hvaležnim odnosom ogromno naredimo tudi za svoje življenje in odnose. Na kaj vse lahko vpliva hvaležnost?

Lažje spletamo prijateljstva

Hvaležnost pozitivno vpliva na vzpostavljanje novih odnosov. Če se ljudem zahvalimo, nas ti zaznavajo kot tople in dostopne osebe ter posledično želijo z nami vzpostaviti prijateljski odnos. Kaže se tudi, da osebe, ki znajo biti hvaležne, ocenimo kot bolj zaupanja vredne. Še več, če smo hvaležni bližnjim, se bodo tudi oni bolj prosocialno vedli do nas. To pomeni, da bodo do nas bolj sočutni, prijateljski in altruistični.

Bolj živ odnos z zakoncem

Da se lahko zahvalimo partnerju, moramo najprej postati pozorni na vse, kar čez dan naredi za nas. Šele nato lahko vedno pogosteje opazimo in spoštujemo ves njegov trud, ki ga vlaga v nas in naš odnos. S hvaležnostjo bomo postali bolj pozorni na pozitivne lastnosti partnerja in ne na tisto, kar nas na njem moti.

Z izražanjem hvaležnosti zakoncu se veča tudi občutek povezanosti z njim. Na ta način si postajamo vedno bližje in se začnemo tudi bolj truditi, da okrepimo medsebojni odnos. Bolj ko si postajamo čustveno blizu in imamo občutek, da drugi vidi in opazi naš trud za odnos, bolj se povečujejo tudi nesebična dejanja med partnerjema. Ob večjem občutku povezanosti, pa si zakonca tudi bolj zaupata in se lažje odkrito pogovarjata.

Samoumevnost v družini

Ste vedeli, da so raziskovalci hvaležnosti ugotovili, da se sorojencem in sorodnikom redkeje zahvalimo kot prijateljem? Samo pomislimo, kako se nam v krogu družine in sorodnikov zdi vse samoumevno: skuhano kosilo, pomoč pri domačih opravilih, potrpežljivo prenašanje naših napak, vsestranska podpora. Škoda je, da se ne znamo zahvaliti ravno ljudem, ki nam največ pomenijo in ki nam nesebično pomagajo in skrbijo za nas. Že ta trenutek lahko sami pomislite na eno stvar, za katero ste hvaležni svojim najbližjim in jim to premalokrat poveste.

Boljše duševno zdravje

Hvaležnost dobro vpliva tudi na naše duševno zdravje. Nekateri pravijo celo, da zmanjšuje depresijo. Zagotovo pa vpliva na naše zadovoljstvo z življenjem, saj vidimo več dobrega in lepega. Dobro vpliva na naše splošno počutje in celo na samopodobo.

Trenutno sicer živimo v materialističnem svetu in njegovo bistvo je, da nas spomni na vse tisto, česar nimamo. Vsi možni oglasi nas iz dneva v dan spominjajo, da nam manjka samo še nekaj stvari in dosegli bomo zadovoljstvo. Potrebno je precej psihične moči in zavestnega opozarjanja, da v svoj vsakdan vnesemo ravno nasprotno mišljenje.

Kako se izboljšati?

Dobra novica pa je, da se lahko vedno izboljšamo. In z vajo postanemo pravi mojstri! Neverjetno pozitiven učinek ima dnevnik hvaležnosti. Lahko sprejmete izziv dvotedenskega pisanja dnevnika. Vsak večer napišite tri stvari, za katere ste bili v preteklem dnevu hvaležni. Opazili boste, da boste vsak dan videli več stvari, ki jih lahko zapišete. Po 14-dnevnem poskusu se glede na učinke lahko odločite, ali boste še naprej pisali dnevnik ali ne. Tudi če trenutno niste najboljši primer hvaležnega človeka, se te življenjske drže lahko priučite.

Za rast hvaležnosti v zakonskem odnosu si lahko zadate, da vsak dan zakoncu izrečete eno zahvalo. Vzemita si vsak dan “trenutek za hvaležnost” in drug drugemu povejta, za kaj sta si danes hvaležna. Pomembno je, da se pri tem zahvalite partnerju za konkretno stvar in niste preveč abstraktni. Ne skrbite, zahval se vaši bližnji ne bodo naveličali. Zares kratka beseda, ki ima verižni učinek – hvala.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.