Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 preprosti koraki za digitalno razstrupljanje duše

Zmęczona i zaniepokojona kobieta przeciera oczy pod okularami

nikkimeel | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 03/04/24

Če najdemo pravo ravnovesje, lahko tehnologija postane orodje, ki krepi našo vero, in ne ovira, ki nas ločuje od nje

V današnji digitalni dobi so naša življenja ves čas in nujno prepletena s tehnologijo. Pametni telefoni in računalniki nam sicer prinašajo nešteto koristi, toda zaradi preobilice časa, ki ga preživimo pred zaslonom, se lahko včasih počutimo odtujeni od samih sebe in svoje vere. Zaradi nenehnega navala informacij in obvestil se včasih težko osredinimo na molitev, premišljevanje in pomenljive stike z drugimi ljudmi.

Zavedati pa se moramo, da tehnologija sama po sebi ni naš sovražnik. Nasprotno, lahko je dragoceno orodje, ki nas spodbuja na poti vere. Poleg tega je tehnologija temeljna razsežnost tega, kaj pomeni biti človek.

Številne katoliške aplikacije ponujajo dnevne molitve, branje Svetega pisma in celo vodene meditacije. Spletni viri omogočajo dostop do navdihujočih nagovorov, izobraževalnih videoposnetkov in verskih občestev. Družbena omrežja nas lahko povežejo z drugimi verniki in nam omogočijo, da delimo svoje zgodbe o veri.

Kot pri večini stvari je tudi tukaj ključnega pomena, da najdemo zdravo ravnovesje. Predlagamo vam nekaj načinov za “digitalno razstrupljanje duše”.

Načrtujte čas brez zaslonov: vsak dan si določite čas, ko boste utišali telefon in se odklopili od interneta. Ta čas izkoristite za molitev, branje Svetega pisma ali preprosto za mirno premišljevanje.

Ustvarite svete prostore: določite prostore v svojem domu, ki bodo brez tehnologije, recimo jedilno mizo ali molitveni kotiček. To vam bo v pomoč, da boste med temi pomembnimi dejavnostmi gojili občutek miru in osredinjenosti.

Sprejmite moč tišine: v svetu, polnem nenehnega hrupa, nam tišina omogoča, da resnično prisluhnemo Božjemu glasu. Vzemite si čas za dejavnosti, ki spodbujajo notranjo tišino, recimo preživljanje časa v naravi ali zavestno, molitveno dihanje – kot so to nekdaj počeli hezihasti.

Dajte prednost osebnim stikom: čeprav so spletna občestva lahko dragocena, ne smejo nadomestiti resničnih stikov. Redno se udeležujte svete maše, sodelujte pri župnijskih dejavnostih in negujte osebne odnose z drugimi verniki.

Če najdemo pravo ravnovesje, lahko tehnologija postane orodje, ki krepi našo vero, in ne ovira, ki nas ločuje od nje. Če si vzamemo čas, da se odklopimo in se znova povežemo sami s seboj in Bogom, lahko doživimo globlji občutek miru, smisla in povezanosti v svojem katoliškem občestvu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.