Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Iščete idejo za spomladanski izlet? Obiščite katero od 21 zgodovinskih mest

PR Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Foto: Jošt Gantar

S cvetjem okrašena Radovljica.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije | 04/04/24
Vzemi si čas za pomlad

Zgodovinska mesta Slovenije so ponosna na svoje posebnosti, izročilo in prebivalce. Z bogato stavbno dediščino kažejo raznolikost kulture od prazgodovine prek srednjega veka do baroka vse do današnjih dni. V Združenje zgodovinskih mest Slovenije povezana mesta skrbijo za ohranjanje in oživljanje posebnosti ter za obilje kulturnega dogajanja – vsak dan v letu. 

PR clanek Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Vodovodni stolp v Brežicah.

Umetnost in kultura skozi zgodovinska mesta

Dediščina umetnosti in kulture je v svojem jedru najbolj prepoznavna preko muzejev, gledališč, arheoloških krajev, glasbe in gastronomije. Slovenija vse to ima, zato se v svetu in doma lahko predstavlja kot ustvarjalna destinacija, ki ni le zelena in trajnostna, ampak tudi urbana in zgodovinsko vznemirljiva, s sodobno kulturno-umetniško produkcijo, prepoznavnimi festivali in privlačno kulturno dediščino. 

PR Združenje zgodovinskih mest Slovenije
S cvetjem okrašena Radovljica.

Pomladi, ko oživi narava, ko cvetoče rože že obarvajo ulice z živahnimi barvami in ko nežen vetrič osveži zrak, z mladostjo pomladi oživijo tudi častitljiva zgodovinska mesta. Ta vas vabijo, da jih obiščete, posedite in popijete kavo na katerem od trgov, se udeležite pomladnih festivalov, poskusite dobrote iz pristne lokalne kulinarike ali pa se le prepustite pogledom in razgledom po mestnih vedutah in prisluhnete utripu mesta.  

Celje.jpg
Skulptura Alme M. Karlin na Krekovem trgu v Celju.

Zato povabilo, da 21 dni pomladi preživite skupaj z 21 zgodovinskimi mesti. Brežice, Celje, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk.

Zakaj bi obiskali le enega? V kratkem času lahko nanizate vrsto kulturnih doživetij zgodovinskih mest. 

Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Zgodovinska mesta Slovenije so povezana v Združenje. Za več informacij pokličite številko 04 51 32 433, pišite na elektronski naslov info@zgodovinska-mesta.si ali obiščite spletni naslov, Instagram profil ali Youtube kanal Združenja.