Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Otroci so velik čudež, naučijo te čudenja nad svetom

Tinkara Čerin

Valentina Pavlič

Urška Kolenc - objavljeno 04/04/24

Ženska ženski – žena, mamica in (zaenkrat še) študentka Tinkara Čerin

Tinkara Čerin se opiše kot žena, mamica trem živahnim fantkom in študentka v zadnjih stadijih. Največ časa trenutno posveča skrbi za dvojčka in dom, ob vsem tem si vzame tudi čas za druženje s prijateljicami. “Zelo rada kuham, vrtnarim, pojem, molim, poslušam različne podkaste in načrtujem razne projekte,” našteva svoja zanimanja. Razveseljuje jo moževa ljubezen in je velika navdušenka nad Gospodarjem prstanov. Ko le lahko, svoja razmišljanja o kakšni skrivnosti življenja tudi zapiše.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Haha, to, da otroci spijo dlje kot jaz in da imava z možem še kaj časa, da poleživa in se pocrkljava. Potem pa, da gremo skupaj na zajtrk in splaniramo dan. Najlepše je, če je sončno.

Predvsem se pa idealen začetek dneva začne že večer prej, ko je hiša čista, z možem pa skupaj zmoliva in greva spat še pred 22.30. 😁

Tinkara Čerin

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… me to pripravi na potencialno uspešen in produktiven dan. Vem, da če se ne uredim v prvih urah zjutraj in da po možnosti ostanem v pižami do desetih ali pozneje, se potem ne počutim dobro in imam še večjo tendenco, da “zabušavam” in se s tem počutim še slabše. Če sem urejena, pomeni, da sem bolj pripravljena na izzive.

3. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Trenutno najbolj prek programa Magnify90. S prijateljico sva se ga lotili in vsak dan premišljujeva o neki kreposti, ki se zamenjajo vsak teden. Program ima nekaj relativno tipičnih askez (brez socialnih omrežij, brez prigrizkov itd.) in spodbud, da grem vsak dan k maši, molim rožni venec, Marijino hvalnico, enkrat na teden grem na adoracijo in mesečno spoved. Všeč mi je, ker so meditacije res dobro napisane in askeze odlično integrirane v meditacije. Gotovo me bo spremljal še naprej po veliki noči.

Skozi vse leto pa se redno polnim na vikendih in tedenskih srečanjih s skupnostjo Emanuel. To je meni res dragocena skupnost, saj me je z molitvijo spremljala in podpirala tudi v težjih obdobjih.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… so otroci res velik čudež, ki te naučijo čudenja nad svetom. Zdi se mi, da šele v materinstvu dobro zorim kot ženska, žena in Božja hči.

Tinkara Čerin

5. Prvič ste postali mama, ko ste bili še študentka, sina pa ste pozneje vzeli tudi s seboj na predavanja. Kakšni so bili ob tem odzivi sošolcev in profesorjev? Katere prednosti vidite v zgodnji odločitvi za otroka?
Kolegi so bili navdušeni, ker so dojenčki in malčki mnogokrat bolj zanimivi in srčkani kot pa predavanja ali predavatelj. Profesorji pa so bili zelo razumevajoči in prizanesljivi (z zelo redkimi izjemami). Večinoma sem sama delala na tem, da sin ni motil predavanj z jokom, vzkliki ali radovednostjo in je hvala Bogu veliko spal.

Prednosti pri zgodnji odločitvi pa vidim v tem, da lahko vso to energijo in prilagodljivost, ki jo imam, uporabim za vzgojo in skrb majhnih otrok. Vedno sem naravnana k temu, da iščem rešitve in da se znajdem. Tako sem se znašla tudi z nosilko na faksu. Moj cilj je bil, da kljub dojenčku čim bolj spremljam predavanja in da mi on ne bi bil “ovira” pri tem.

Tinkara Čerin

6. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Ohranjava jo s tem, da se trudiva vsak večer pogovoriti o tem, kaj se je komu dogajalo čez dan. Trudiva se tudi, da imava en dan/večer v tednu namenjen nama in da odločitve sprejemava skupaj. Tu rasteva v zaupanju, zanimanju en za drugega in da veva, kako se drugi počuti. Zelo praktičen nama je tudi merilec rezervoarja ljubezni (na DiŽevi spletni strani je članek o tem, ki ga je napisal moj mož). 🙂

Tinkara Čerin

7. S kakšnimi veščinami in spoznanji so vas opremili skavti, ki ste jim bili aktivno predani več let?
Skavti so mi dali usmerjenost k iskanju rešitev, da je veliko izzivov in problemov, ki se jih da premostiti. Naučila sem se voditi in predvsem imela sem prostor, kjer sem lahko rasla, videla, kje so moji primanjkljaji, in se tudi učila iz mnogih napak. Dali so mi zavedanje, da je pri veliko stvareh pomemben proces in da tudi drugim (predvsem otrokom) pustiš, da gredo skozi ta proces.

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
To, da sva z možem že v času hoje doživela zimo odnosa in da sva zmogla to reflektirati. Ta izkušnja nama vedno znova pomaga videti, kje sva v odnosu – pomlad, poletje, zgodnja jesen in sva zelo senzibilna za vsa znamenja, ki kažejo na vstop v jesen in da se ji uspešno izogneva. Mnogo parov doživi kaj podobnega šele po nekaj letih zakona, midva pa sva s to vednostjo vstopila v zakon in zaenkrat se kar uspešno izogibava mrzlemu jesenskemu vetru. 🙂 Za več konteksta priporočam v poslušanje najin intervju na DiŽu:

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Jutri je nov dan za nove priložnosti in novo ustvarjanje. 🙂

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Smo dinamične, smo krona stvarjenja in smo tiste, ki svetu dajemo lepoto. Ne morem se nehati čuditi, kako lepo in kompleksno smo ustvarjene in kako smo poklicane, da dajemo življenje in ga negujemo.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.