Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako to, da je imel Jezus toliko ženske družbe?

MARRY MAGDALA PENITENT

Denis Michalet

Laurent Pécheux (1729-1821): Marija Magdalena

Juan Chapa - objavljeno 07/02/18

Z Jezusovim naukom so ženske pridobile več dostojanstva

Jezusov odnos in nauk – ki jima je, kot vidimo tudi v Apostolskih delih in v pismih Nove zaveze, pozneje sledila prva krščanska skupnost – sta ženski podeljevala dostojanstvo, ki je bilo v nasprotju z običaji tedanjega časa.

Stroga pravila o vedenju žensk

Čeprav so obstajale razlike med visokimi družbenimi razredi in razredi ljudstva, jim je skupno, da ženska ni imela položaja v javnem življenju. Njeno mesto je bilo doma, kjer se je podrejala možu: redko je stopila iz hiše, in ko je šla od doma, si je obraz zakrila s tančico in se ni zaustavljala, da bi govorila z moškimi. Mož ji je lahko dal potrdilo o zavrnitvi in jo odslovil.

Teh pravil niso strogo upoštevali pri ženskah, ki so na primer morale pomagati pri poljskih opravilih. Vendar se kljub temu niso smele zadrževati na samem z moškim.


SMILE

Preberite še:
Svet potrebuje ženske, ki so lepe zato, ker so svete


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”

Prepovedi da, zapovedi ne

Najpomembnejšo razliko med žensko in moškim pa opazimo na verskem področju: ženska je podvržena prepovedim postave, vendar je oproščena zapovedi (ni ji bilo treba na romanje v Jeruzalem, vsak dan recitirati molitev šema Izrael …).

Ni se ji bilo treba učiti zakona in šole so bile namenjene fantom. Prav tako so bile v sinagogi ženske skupaj z otroki z mrežo ločene od moških. Niso sodelovale pri velikonočni pogostitvi in niso bile med tistimi, ki so po jedi izrekli blagoslov.

VERONICA
Public Domain

Jezus prinese novosti

Nasprotno pa najdemo v evangelijih veliko primerov Jezusovega odprtega odnosa do žensk: poleg tega, da jih mnogo ozdravi, v svojih pridigah pogosto ponudi primere žensk, kot je tista, ki pometa hišo, dokler ne najde izgubljene drahme (Lk 15,8), vdova, ki je bila vztrajna v molitvi (Lk 18,3) ali revna in velikodušna vdova (Lk 21,2).

Opozoril je na napake pri razlagi ločitve (Lk 16,18) in dopustil ženskam, da so hodile za njim. Tudi glede sleditve ali poučevanja je imel Jezus bolj odprt odnos. Imel je sledilce, lahko bi rekli ustaljene učence, ki so živeli v svojih domovih, kot je na primer Lazar (Jn 11,1; prim. Lk 10,38−39) ali Jožef iz Arimateje (Mt 27,57).

Jezusove sledilke

Tako kot njih imamo lahko za njegovi sledilki Marto in Marijo (Lk 10,38−41). O Mariji je rečeno, da “je sedla h Gospodovim nogam in poslušala njegove besede” (Lk 10,39). S tem so želeli predstaviti vedenje Gospodovega učenca.

Evangelij govori tudi o potujočem poslanstvu Jezusa in njegovih učencev. V tem smislu moramo razumeti Lukov evangelij (Lk 8,2−3 [prim. Mt 27,55−56; Mr 15,40−4]):

Jezus “je hodil od mesta do mesta in od vasi do vasi, oznanjal in razglašal evangelij o Božjem kraljestvu. Z njim so bili dvanajsteri in nekaj žená, ki jih je ozdravil zlih duhov in bolezni: Marija, imenovana Magdalena, iz katere je odšlo sedem demonov, Ivana, žena Herodovega oskrbnika Husa, Suzana in veliko drugih, ki so jim stregle iz svojega premoženja.”

Obstajala je skupina žensk, ki so Jezusa in apostole spremljale pri oznanjevanju Božjega kraljestva in ki so opravljale diakonsko službo.

Vir: Juan Chapa: 50 vprašanj o Jezusu


JESUS IN A CROWD

Preberite še:
Kateri jezik je govoril Jezus?


YOUNG BLOND WOMAN SMILING

Preberite še:
Veste, katera je bistvena lastnost ženske?


CHILD SKIING

Preberite še:
Razsežnosti smučanja, na katere verjetno še niste pomislili

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.