Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Šest korakov do družinske ”elektronske” diete

TELEVISION

Africa Studio - Shutterstock

Chaunie Brusie - objavljeno 15/02/18

Odklop od digitalnega sveta ne bo škodil ne v postnem času ne po njem

V svetu elektronskih naprav, ki usmerjajo naš vsakdanjik že predšolskim otrokom, zaslonska odvisnost obvladuje naše življenje. Zakaj se torej kot družina v postnem času ne bi odločili za 40-dnevni odklop? Dva odrasla, otrok, otroka ali otroci, 40 dni in 40 noči brez televizije. Brez telefonov. Brez računalnika.

Hmmm …

Zakaj ne bi poskusili? Morda boste presenečeni! Raziskave kažejo, da smo ljudje brez zaslonskega sevanja precej mirnejši in bolj srečni. Zasloni vsekakor nimajo blagodejnega vpliva na človeške možgane. Zato le pogumno!

Ne glede na to, ali se nameravate zaslonom odpovedati za 40 dni ali še dlje, si za lažji začetek preberite nekaj nasvetov:

  1. Znebite se ”zvoka iz ozadja”

Če želite skrajšati čas, ki ga preživite pred televizijskim zaslonom, za začetek izklopite televizor kot ”zvok iz ozadja”. Nekateri starši televizor vključijo le s tem namenom, še posebej če nimajo možnosti, da bi se z majhnimi otroki odpravili v naravo. Televizor jim v tem primeru predstavlja stik z zunanjim svetom. Kljub temu velja poizkusiti, saj bi bilo zanimivo ugotoviti, kakšno okolje bo naš dom brez ”elektronskih motenj”.
Preberite še:
Mladi, ste brez Wi-Fi-ja? Papež ponuja geslo, ki nikoli ne zataji.

web3-mother-smarphone-addict-neglected-daughter-shutterstock_641205049-zivica-kerkez-ai
Zivica Kerkez - Shutterstock
  1. Vsaka količina ni primerna za vsakega človeka

Kot katerakoli druga stvar v življenju je tudi preveč izpostavljenosti zaslonu lahko škodljivo, toda morda ni povsem življenjsko, da bi se vsa družina za ves čas posta povsem odpovedala vsem zaslonom. Nekaterim otrokom krajši čas pred televizorjem ali računalnikom popolnoma nič ne škoduje, spet drugi pa že po nekaj minutah začnejo kazati znake neprimernega vedenja.

Koliko časa, preživetega pred zasloni, je torej preveč? Čarobne številke ni, vedno moramo opazovati vsakega otroka posebej in presoditi, kako nanj vpliva sedenje pred televizorjem ali računalnikom.


FAMILYLIFE

Preberite še:
Siti idealnih družinskih prizorov na Facebooku? Poglejte nekaj realnih.


CHOCOLATE

Preberite še:
Smo se kristjani v postnem času od nekdaj odpovedovali čokoladi?

  1. Določite pravila za vso družino

Dragi starši, skrajni čas je, da ste pošteni tudi do sebe. Kakšna je verjetnost, da vas bodo otroci poslušali, da naj ne ždijo ves dan pred zasloni, če vedo, da ste sami 24 ur na dan priklopljeni na svoj telefon? Pošteno je, da določite pravila za vso družino in jih tudi upoštevate.

  1. Razmislite, na kakšen način boste skrajšali čas pred zasloni

Čeprav starejših otrok ne moremo prelisičiti, poskusite predstaviti družinsko odločitev o skrajšanem času pred televizijskimi in drugimi zasloni tako, da bodo razumeli, da s tem pridobijo in ne izgubijo. Namesto televizije si omislite zabavne družinske dejavnosti, morda družabne igre, kartanje, pripovedovanje šal ali skupno ustvarjanje v kuhinji. Verjemite, že po tednu dni bodo otroci pozabili na televizijo in druge ”moteče dejavnike”.

Channel Surfing
Flashpro | Flickr CC by 2.0

  1. Vztrajno preusmerjajte

Prvi dnevi brez televizije bodo za vašo družino predstavljali prehodno obdobje, zato imejte pripravljen načrt za otroke, ki bodo tarnali, da jim je dolgčas in da nimajo kaj početi. Napišite seznam dejavnosti, ki jih boste ponudili otrokom, ko si bodo zaželeli risanko. Ko zmanjka vseh drugih idej, so tu še lego kocke.

  1. Razmislite o svojih potrebah

To je zelo pomembno: televizija ni poosebljeno zlo in če svojo družino prisilite, da se ji odpove, zaradi tega še niste boljša mama ali oče. Obstajajo trenutki in obdobja v življenju, ko je televizija lahko pravi Božji dar. Če imate na primer več manjših otrok, moža še ni iz službe, vi pa morate pripraviti kosilo ali večerjo in potrebujete trenutek zase, preden se lotite nujnih opravil – za Božjo voljo, vklopite televizijo, če ne gre drugače! Pa tudi takrat, ko otrok zboli in mora ves dan preživeti v naslonjaču.

Ne skrbite torej, če se tu in tam zanašate na televizijo ali druge naprave z zaslonom. Včasih jih preprosto potrebujemo. Toda če se vam zdi, da vse to negativno vpliva na vaše otroke, le poskusite z ”elektronsko” dieto’. Dosti lažje bo, kot si mislite, pozitivni učinki na vaše otroke pa bodo vredni vsega truda.


WOMAN,WORK,STRESS

Preberite še:
Obarvaj svoj post: Zakaj delam?


CATHEDRAL COLOGNE

Preberite še:
Cerkve, ki podirajo rekorde


MAN PRAYING CHURCH

Preberite še:
“Ne bom več hodil v cerkev!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
postsplet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.