Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 razlogov, zakaj bi morali pisati dnevnik

LETTER

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash

Agata Hren - objavljeno 19/02/18

Kako nam lahko pisanje dnevnika pomaga

V času blogov in vlogov se morda zdi pisanje v dnevnik – z dejanskim zvezkom in pisalom – morda zastarelo. A vendar ravno takšno pisanje prinaša mnogo koristi.

1.     Spoznavanje samega sebe

Že samo pisanje brez posebnega cilja ima pogosto terapevtski učinek, saj je medij, kako vstopiti v stik z notranjim doživljanjem. Ob pisanju dnevnika si zastavljamo vprašanja, s katerimi se srečujemo in na katera tudi poskušamo odgovoriti. Četudi ob tem ne dobimo povsem jasne rešitve, je zelo dragocen že sam proces spraševanja in razmišljanja, saj s tem spoznavamo sami sebe – naše poglede, čustva, doživetja …

2.     Sprejemanje težkih odločitev

Ko je pred nami težka odločitev in ne vemo, za kaj se odločiti, je lahko pisanje dnevnika dobro pomagalo, saj dobimo veliko jasnejšo sliko, če prelijemo svoje misli na papir. Skrbi postanejo bolj strukturirane in manj strašljive, ker postanejo konkretne. Tako se tudi lažje lotimo reševanja problemov, saj lahko v dnevniku pretehtamo vsako možnost in jo pozneje kadarkoli preberemo.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

3.     Zgodovina je učiteljica

Dnevnik je izvrsten pripomoček za osebnostno rast tudi zato, ker lahko v starih zapisih preučujemo naš način življenja in razmišljanja, soočanja s težavami ter vidimo, kako so vplivali na naše življenje. Opazimo lahko vzorce, ki nam niso koristili in ki jih bi bilo dobro spremeniti, ter vse lastnosti, ki so na naše življenje vplivale pozitivno in bi jih bilo smiselno okrepiti.

LETTER
PIXABAY

4.     Varen prostor za ranljivost

Vsak človek potrebuje prostor, kjer je lahko ranljiv. Ob sebi je potrebno imeti ljudi, ki ti to dopuščajo, prav tako pa je dobro imeti pri roki tudi dnevnik, kjer se lahko izpoveš, kadar si sam ali še nisi pripravljen, da se razkriješ drugim.

Kadar o svojih stiskah in šibkostih pišeš, takrat to ranljivost lažje sprejmeš in razumeš kot del sebe.


READING

Preberite še:
Za vse, ki si želite več brati, a “nimate časa”

5.     Prostor za kreativnost

Dnevnik je lahko izvrsten pripomoček, ki pomaga idejam, da se rojevajo. Za razvoj kreativne ideje je veliko lažje, kadar dovolimo, da vihar idej nadaljuje svojo pot na papirju, ko čečkamo, skiciramo, rišemo, zapisujemo vse, kar nam pade na pamet.

Tako si tudi lažje organiziramo misli, ker dobijo neko oprijemljivo formo, ki nam ne more več uiti. Več idej, kot je na papirju, manj zasedeni so naši možgani s pomnjenjem in več moči imajo na voljo, da delajo ustvarjalne povezave.

6.     Boljši slog pisanja

Več kot pišemo, boljši v pisanju postajamo, postaja nam vedno bolj domače, priklic zaželenih besed je hitrejši in besedni zaklad tako pisanja kot govorjenja se nam izboljša.

Pisanje dnevnika nima nekega točno določenega cilja, kot ga ima recimo pisanje seminarske naloge, kjer moramo biti pozorni na vsebino, podatke, citiranje …, kar nam omogoči svobodo, da pišemo že zaradi samega pisanja.

“Vsak nov dan je prazna stran v dnevniku tvojega življenja. Skrivnost uspeha je, da spremeniš ta dnevnik v najboljšo možno zgodbo.” – Douglas Pagels


KAJDANKI, WOLNOŚĆ

Preberite še:
Si v krču? Dovoli Jezusu, da se te dotakne


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.