Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Hčeri je želel narediti poganjalčka, nato pa je nastal Big Buddy

BIG BUDDY BIKE

ARHIV BIG BUDDY BIKE

Matej Grmek in David Ličen z Big Buddy Bikom v Benetkah.

Barbara Oprčkal - objavljeno 23/02/18

Spoznajte Big Buddy Bike ‒ prav posebno umetnino na dveh kolesih

Slovenija je dežela tisočerih talentov. To sta pokazala tudi David Ličen in Matej Grmek, ko sta ustvarila prav posebno električno kolo in mu nadela ime Big Buddy. Vsi ste že verjetno slišali za poganjalčke, ki jih uporabljajo otroci. No, Big Buddy pa je poganjalec za odrasle.

14. februarja je ekipa Big Buddyja začela kampanjo na platformi za množično financiranje Kickstarter. Njihov cilj je zbrati 80 tisoč dolarjev, kar je okoli 65 tisoč evrov, ki jih potrebujejo za zagon resne proizvodnje in za izdelavo 50 poganjalcev. A tudi če jim na tak način ne bi uspelo, nameravajo vztrajati in nadaljevati razvoj tega dvokolesnega posebneža.

Dva prijatelja in močna ustvarjalna žilica

Kako se je vse skupaj začelo? Ideja se je rodila pred dobrima dvema letoma in se je razvila prav iz poganjalčka za otroke. “Iskal sem poganjalček za hčerko, ki je bila pri 15, 16 mesecih že zelo aktivna, pa za to starost nisem dobil nič primernega, zato sem ga naredil sam, v domači delavnici. Takega, res majhnega, iz lesa. V zasnovi je bil približek tej obliki, kot jo ima zdaj veliki poganjalec,” je pojasnil David. Nato je za osemletnega sina naredil malo večjega, naslednji korak pa je bil že kar nekako logičen.

Idejo o poganjalcu za odrasle je nato predstavil prijatelju Mateju, s katerim sta sodelovala že pri nekaj projektih. David je oblikovalec, Matej pa je po izobrazbi strojnik z veliko izkušnjami s proizvodnjo.

Sprva je bila morda ideja o poganjalcu za odrasle nekoliko nenavadna, a ko sta jo dopolnila z električnim motorjem, je bilo jasno, da bo to nekaj drugačnega in nekaj, kar bo izstopalo. In tako se je rodil Big Buddy Bike, “nekakšen križanec med kolesom in skuterjem”.


Martina Lončar Jewellery designer

Preberite še:
Odšla je v Firence, se urila pri mojstrih in nato stopila na svojo pot

BIG BUDDY BIKE
ARHIV BIG BUDDY BIKE

“Če delaš z nekom, s katerim si si blizu, se ideje nadgrajujejo”

V nadaljevanju sta razvila šest različnih velikosti. Tri otroške, eno najstniško varianto, ženski model in največjega, s katerim so se prijavili na Kickstarter.

“Če delaš z nekom, s katerim si si blizu, se ideje nadgrajujejo in tako se je razvila celotna zgodba,” pravi David, ki je prepričan, da imajo izdelek, ki človeka ne pusti hladnega, ko gre mimo, ampak pritegne njegovo pozornost.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

Od umetnine do oglasnega panela

Pozornost pa pritegne zaradi prav posebnega videza. Gre namreč za umetnino na dveh kolesih, saj Big Buddy ni samo navadno leseno kolo.

Grafike so eden tistih delov, ki kolo najbolj zaznamujejo in so večinoma Davidovo delo in delo njegove žene Polone Ličen Kunaver. Oba sta nameč umetnika, s tem se preživljata in imata tudi svoj atelje Lična hiša.

Kot nam je pojasnil Matej, je bilo kolo, ki so ga najprej izdelali, preveč pusto in tako se je porodila ideja, da bi kolo poslikali. Ker pa je to zelo zahteven postopek, so se odločili, da iz grafike naredijo nalepko. Poslikavo se lahko prilagodi glede na želje kupca, lahko pa služi tudi kot oglasni panel za na primer kakšen hotel ali pa za promocijo Slovenije.

BIG BUDDY BIKE
ARHIV BIG BUDDY BIKE

Merijo na svetovni trg

“Prodajamo zgodbo, obliko, dizajn, pa tudi možnost, da imaš nek umetniški objekt, s katerim se zapelješ. Big Buddy je nekakšna galerija na prostem, prav lahko pa ga je parkirati v pisarni ali doma, kjer lahko služi tudi kot svojevrstna umetnina,” še pravi David in ob tem dodaja, da je to projekt, ki tako rekoč pomeni imeti še eno službo. Oba z Matejem to delata tako, “za zraven”, poleg redne službe. “Kaj bi pa delali, če ne bi delali tega? Bili bi doma in nekaj sanjali.”

Big Buddy je sicer namenjen predvsem svetovnemu trgu (velikim ravninskim mestom) oziroma vsem ljudem, ki si upajo, ki radi izstopajo in bi si dneve polepšali tudi v družbi premikajočega se umetniškega dela.


PUPIL

Preberite še:
Čez 30 let nas zaradi šolstva lahko čakajo težave


FILIP PESEK

Preberite še:
V ZDA bogatim pravijo bravo, v Sloveniji pa se sprašujejo, kje so kaj ukradli

Big Buddy Bike

Lesena školjka, na kateri je poslikava, služi pa lahko tudi kot oglasni prostor, ima še sedež, vilice, krmilo, zadek in luči. To so sestavni deli kolesa Big Buddy.

Pod sedežem je poleg kovinske škatle z baterijo, kablov, USB-priključka in priključka za polnjenje baterije tudi dovolj prostora za prtljago.

Svojevrstna posebnost kolesa je luč, narejena iz barvic. Te so ulite v epoksi smolo, potem pa obdelane, postružene, tako da je vse skupaj res unikatno in posebno.

Big Buddyja oziroma njegove dele sicer stalno posodabljajo in izboljšujejo na podlagi dodatnih idej in predlogov.


JOHN CRONIN,JOHNS CRAZY SOCKS,BUSINESS

Preberite še:
Fant z downovim sindromom, ki je ustvaril milijonsko podjetje


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.