Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ne, velike noči še ni konec. Tu je 10 stvari, ki jih morate narediti

FAMILY CELEBRATING EASTER

SHUTTERSTOCK

Susannah Pearce - objavljeno 09/04/18

Če se vam zdi, da je postno odpovedovanje trajalo predolgo, se potrudite, da bo velikonočno veselje trajalo še dlje

Čudovito je, da nam Cerkev po štiridesetih dneh posta privošči kar petdeset dni za obhajanje velike noči. Prvi teden prazničnega obdobja, velikonočna osmina, je posebej intenziven, saj smo vsak dan deležni veselja vstajenjske nedelje. Ko se osmina konča, pa se praznovanje velikonočnega časa šele zares začne.


WOMAN TAKING TIME

Preberite še:
5 načinov, kako lahko velikonočno vzdušje ohranite vse leto

Ponujamo nekaj nasvetov, kako vstajenjsko vzdušje ohranjati vseh petdeset dni do binkošti:

  • Začnite z družinsko molitvijo. Kot družina se veselite vstajenja  s preprostim obredom jutranje ali večerne molitve. Skupaj premišljujte o evangeliju naslednjega dne ali pa preprosto eden za drugim Gospodu zaupajte, za kaj ste mu tisti dan hvaležni.
  • Priskrbite si družinsko pesmarico. Molitev začnite z velikonočno pesmijo. Na ta način boste ne le uživali ob vseh čudovitih velikonočnih napevih, ampak se boste tudi bolje zavedali vsakega bogoslužnega obdobja. Poleg tega boste kot družina pri maši lahko kmalu prepevali kar brez pesmaric.
  • Velikonočno okrasje na družinski mizi ohranite do konca velikonočnega časa. Bogoslužni barvi sta bela ali zlata. Vse skupaj je zelo preprosto, uporabite lahko prt ali nadprt v ustrezni barvi.
  • Slaščice. Po vsej čokoladi, ki smo jo zaužili v teh dneh, je to kar malce neokusen predlog, pa vendarle: slaščice vendar povezujemo s praznovanjem. Vsako nedeljo pripravite najljubšo družinsko slaščico.
  • Na mizo ali v prostor, kjer molite, postavite velikonočno svečo, ki jo naredite sami. V trgovinah s hobi materialom so na voljo kompleti za izdelavo sveč, navodila pa lahko poiščete tudi na spletu. Če niste pretirano ustvarjalni, uporabite svečo, ki ste jo prinesli z zadnjega romanja. Prižgite jo med vsakim obrokom in molitvijo.
  • Zasadite velikonočni vrtiček z že cvetočimi rastlinami iz cvetličarne. Žive barve na vašem dvorišču vas bodo nenehno spominjale na novo življenje v Kristusu, ki smo ga prejeli z Njegovim vstajenjem. Če drugega ne, si priskrbite vsaj kakšno primulo in se potrudite, da vam bo čim dlje cvetela.
  • Lotite se projekta, ki bo v pomoč bližnjemu.
  • Priredite zabavo ali pa na obisk povabite prijatelje, s katerimi se že dolgo želite srečati. Velikonočni čas je zelo primeren za druženje z ljudmi, ki so nam ljubi.
  • Ker se velikonočni čas konča z binkoštmi, obiskujte devetdnevnico k Svetemu Duhu, ki se sklene na ta praznik.
  • Molite Raduj se, Kraljica nebeška. To je kratka, čudovita Marijina molitev, ki jo lahko izgovarjamo ali pojemo, v velikonočnem času pa zjutraj, opoldne in zvečer nadomešča molitev angelovega češčenja. Ob različnih praznikih se osredinjamo na različne vidike Preblažene Device Marije, ker nam pomagajo osvetliti različne resnice o našem Gospodu, čigar življenje, smrt in vstajenje so razlog za bogoslužne slovesnosti vse leto.

Raduj se, Kraljica nebeška

Raduj se, Kraljica nebeška, aleluja,
zakaj On, ki si ga bila vredna nositi, aleluja,

je vstal, kakor je rekel, aleluja,
prosi za nas Boga, aleluja.

Veseli in raduj se, Devica Marija, aleluja,
ker je Gospod res vstal, aleluja.

Molimo. Vsemogočni Bog, z vstajenjem svojega Sina Jezusa Kristusa si razveselil človeštvo. Po priprošnji njegove deviške Matere Marije naj dosežemo veselje večnega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FATHER

Preberite še:
Kako vsak dan lahko postane velika noč


WOMAN PRAYING

Preberite še:
Zgodba o Kristini: “Če je umrl zanje, je tudi zame”


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?

Tags:
molitevvelika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.