Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj vas lahko Aristotel nauči o treh vrstah prijateljstev

PRZYJACIÓŁKI

Shutterstock

Casey McCorry - objavljeno 11/04/18

Ne bo vsako prijateljstvo globoko in ne bo vsako trajalo za vedno. In tako je prav

V knjigi Nikomahova etika grški filozof Aristotel opisuje tri vrste prijateljstev oziroma na prijateljstvo gleda iz treh vidikov: uporabnosti, užitka in dobrote. Po naraščajočem vrstnem redu vrednot.

Uporabno prijateljstvo

Za to vrsto prijateljstva je značilno, kot opisuje Aristotel, da imata obe osebi od tega prijateljstva neko korist. Se pa lahko to prijateljstvo hitro tudi konča, saj ni neke globoke povezanosti.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Želim si zares dobro prijateljico!

Prijateljstvo užitka

Pri drugi vrsti prijateljstva se vse vrti okoli učitka. To so ljudje, ki nas privlačijo. Imajo neko posebno energijo, ob njih se počutimo domače. Oba cenita iste stvari. Imata podoben okus. Ta prijateljstva so pomembna, saj nam pomagajo, da se lahko deloma oblikujemo kot osebe.

Aristotel sicer meni, da so lahko ta prijateljstva tudi kratkotrajna, saj se naše potrebe in vrednote lahko spremenijo. To vrsto prijateljstva poimenuje tudi prijateljstvo za mlade. Ti ljudje nas namreč lahko spravijo v smeh, nas potrjujejo in imajo neko identiteto, a nam ne pomagajo, da bi rasli. Za rast potrebujemo “dobro”.


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso

Prijateljstvo dobrote

Prijateljstvo dobrote se razvije iz medsebojnega občudovanja tako značaja kot vrlin druge osebe. Obe osebi si prizadevata za isti ideal. To prijateljstvo ima zahtevo po ljubezni.

Trik pri tem prijateljstvu pa je, da ga ne boste opazili, če ga ne boste hoteli. To prijateljstvo je drugačno kot preostala vaša prijateljstva. Od osebo se morda na prvi pogled zelo razlikujete, imate različne poglede na določene stvari ali na primer povsem drugačen okus za glasbo. A hkrati je to oseba, s katero ste globoko povezani. Povezani na ravni, na kateri ni pomembno, kakšno glasbo kdo posluša.

To je prijateljstvo, ki dviga vašega duha, ko vam je težko. To je oseba, ki ve, kaj mora reči ali narediti, ko ste obupani in potrebujete oporo.

Da bi našli takega prijatelja, bo morda res trajalo nekoliko dlje, a na koncu boste našli osebo, ki bo ob vas lahko vse življenje. Iščite prijatelja, ki bo dvignil obrvi, ko boste naredili kaj narobe, vas spodbujal pri zasledovanju vaših sanj in vam ponudil tiho oporo, ko jo boste potrebovali.

Ko boste našli takšnega človeka, boste ugotovili, da so takšna prijateljstva vredna največ.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


WOMAN ON THERAPY

Preberite še:
Potrebujem terapijo? Kako vedeti, kdaj nasvet prijatelja ni dovolj?
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole


SADNESS,DEPRESSION

Preberite še:
Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.