Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

V čem je skrivnost Nutelle? Vsega je “kriva” lurška Marija

LADY OF LOURDES AND NUTELLA

BARBARA OPRČKAL | ALETEIA

Barbara Oprčkal - objavljeno 03/05/18

Goreč katolik, ki je svoje zaposlene peljal na kraj, kjer se je prikazala Marija

Michele Ferrero je umrl 14. februarja pred tremi leti, ko je bil star 89 let. Bil je najbogatejši proizvajalec sladkarij na svetu, po podatkih revije Forbes pa tudi najbogatejši Italijan. 

Eden izmed najbolj znanih proizvodov čokoladnega kralja je gotovo Nutella, namaz iz lešnikov in čokolade. Osnovni recept je izdelal že Michelov oče Pietro, ki je želel znižati stroške proizvodnje namaza in je  zato čokoladi dodal lešnike. Sin je nato recept dodelal, prvi lonček Nutelle pa so izdelali leta 1964 v Albi.

Malo manj znana zgodba o Ferreru, ki se nikoli ni znašla v središču pozornosti in tudi ni pristala na naslovnicah tabloidov, pa je ta, da je bil Michele zelo veren človek.


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?

Brez Marije lahko naredimo le malo

Ob 50. obletnici njegovega podjetja je Michele dejal, da uspeh znamke Ferrero dolguje lurški Materi Božji. “Brez nje lahko naredimo le malo,” je še poudaril. Tudi za to je majhen kip Marije prisoten v vsakem Ferrerovem obratu po vsem svetu.

Vsako leto je Ferrero odšel tudi na romanje v Lurd in s seboj vzel tudi svoje zaposlene.


ANANAS

Preberite še:
4 okusne sestavine, s katerimi lahko preženete kašelj

Lurd navdih za čokoladice

Nekateri celo pravijo, da so v podjetju idejo za čokoladice Ferrero Rocher dobili prav v Lurdu. V navdih naj bi bila skalna jama, ki se imenuje Rocher de Massabielle.

Svojo vero je Michele živel tudi v podjetju, kjer se je še posebej trudil, da bi zaposlenim omogočil varno zaposlitev. Nekoč je dejal: “Moja edina skrb je, da je podjetje stabilno in močno ter da zagotavlja delavcem varen prostor.”

Prispevek je delno nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


CHOCOLATE

Preberite še:
Smo se kristjani v postnem času od nekdaj odpovedovali čokoladi?


Nossa Senhora de Lourdes

Preberite še:
Ob 160. obletnici prikazovanj v Lurdu razglasili nov čudež


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Trije pojavi, ki jih znanost ne zna razložiti

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.