Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 22. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 hobijev, zaradi katerih smo pametnejši

web3-child-glassess-book-reading-flickr

Misgoddess | Flickr CC by 2.0

Barbara Oprčkal - objavljeno 11/06/18

Hobiji so pogosto pomembna dopolnitev našega dela, hkrati pa zagotavljajo sprostitev, ki jo nujno potrebujemo

Obstaja pa nekaj hobijev, ki ponujajo veliko več kot le to, da uravnotežimo svoje delo. Na spletni strani European business so predstavili deset hobijev, ki igrivost in užitek združujejo z učinkovito terapijo za možganske celice.

1. Branje

Nobeno presenečenje, a vendar številni podcenjujejo prednosti branja. Sploh če beremo redno. Ne pozabite vsak dan prebrati vsaj kakšno poglavje ali kakšen odličen članek.


JURIJ OBLAK

Preberite še:
Od poniževanja in dvojk v osnovni šoli do desetk na fakulteti

2. Pisanje

Ko svoje misli in čustva oblikujemo tako, da jih zapišemo, s tem podpiramo reflektivno razmišljanje. Posledično boste tako lažje stopili korak nazaj, ko gre za vaša čustva, in ravnali manj impulzivno.

3. Ukvarjanje s športom

Šport nudi številne ugodnosti, vse od zmanjšanja stresa do spodbujanja kreativnega razmišljanja. Biti fizično aktiven vsekakor pomeni učinkovito treniranje tako za telo kot duha.


PLOGGING

Preberite še:
Plogging? Modna muha, ki spreminja svet na bolje

4. Videoigre

Čeprav je pomembno, da z igranjem ne pretiravamo, je to lahko aktivnost, zaradi katere bomo sprejemali boljše odločitve v stresnih situacijah. To je vrlina, ki nam bo vsekakor prišla prav pri delu.

5. Kuhanje

Pripravljanje novih jedi je nekaj, kar spodbuja kreativnost in prisili možgane, da so pozorni na številne podrobnosti.

WEB3-TRASH-FOOD-LEFTOVER-COOKING-IDEAS-HEALTH-shutterstock_414383701-Bojan-Milinkov-AIPreberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje

6. Glasba

Glasba ponuja prvovrstno treniranje možganov. Če sami pišete glasbo ali se učite igrati inštrument, to ustvarja v možganih nove povezave.

7. Potovanje

Danes Pariz, jutri Tokio, nato pa še skok v Madrid. Ko potujete, zamenjate okolje in se odprete za nove stvari. To pa je koristno tako za kreativno razmišljanje kot tudi za večjo inspiracijo. Če boste več potovali, boste večkrat dobili kakšno dobro idejo.

8. Meditacija

Včasih se morate preprosto samo ustaviti in umiriti. Meditacija, umirjeno razmišljanje, molitev. S tem ustvarimo ravnotežje v stresnem dnevu. Mirnost je vir moči.


CAT AND WOMAN

Preberite še:
Mačke morda res nimajo devet življenj, a lahko podaljšajo vaše

9. Ljubljenčki

Ljubljenčki niso samo zvesti spremljevalci. Zaradi njih postajamo tudi iz dneva v dan pametnejši. To je za to, ker ljubljenčki spodbujajo našo empatijo. Posledično pa zato k nekemu problemu lažje pristopimo konstruktivno in nanj lažje pogledamo tudi z druge perspektive.

10. Učenje tujega jezika

Učenje novega jezika ni praktično samo z vidika potovanj, ampak hkrati upočasnjuje proces staranja v možganih. Znanje več jezikov in njihova pogosta raba bosta omogočila, da bodo možgani lahko hitro in učinkovito preklapljali med različnimi scenariji.


MOJCA GIACOMELLI AND ŽIVA ŠTIGLIC

Preberite še:
“Moški in ženska sta drug drugemu kot češnja na vrhu torte”


ANJA PUSTAK

Preberite še:
Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.