Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Štirje nasveti za več samospoštovanja

SELF ESTEEM

Shurkin_son - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 19/07/18

Nekaj ključnih elementov, ki jih nujno potrebujemo, če želimo izgraditi, ohranjati in utrjevati zdravo samospoštovanje

Samospoštovanje izgrajujemo tako, da ocenjujemo sami sebe, in sicer na podlagi svojega mišljenja, izkušenj in čustev, ki smo jih podzavestno zbirali. Vse to vpliva tudi na zaupanje v spretnosti in sposobnosti, ki jih imamo.

Osebe z nizkim samospoštovanjem ne verjamejo, da si zaslužijo srečo. To so tisti, ki čutijo, da nimajo dovolj spretnosti, sposobnosti ter možnosti, da bi lahko bili srečni, počutijo se manjvredne.

Nasprotno pa ljudje, ki imajo zdravo samospoštovanje, zaupajo v možnosti, ki jih imajo, v svoje sposobnosti in v to, kar z njihovo pomočjo lahko naredijo, mislijo, čutijo. Zaupanje vase jim omogoča, da se počutijo dovolj sposobne, da se soočajo s svetom in se z njim povezujejo, prinašajo rešitve in ideje, sprožajo pozitivne spremembe v sebi in v svetu, ki jih obkroža.


SAD WOMAN

Preberite še:
Imate popolno telo? Odgovorite na ta vprašanja

Ključni elementi, ki jih za zdravo samospoštovanje potrebujemo, so ti:

1. Živeti moramo v sedanjem trenutku in s pozitivnim pogledom

Nič nam ne pomaga, da ostajamo zasidrani v preteklosti, nič, da se osredotočamo na neko daljno srečno prihodnost, če pa ne storimo nič, da bi uživali sedanji trenutek. Pogosto se dogaja, da nam bolečine ne povzroča sama resničnost, ampak to, kako jo dojemamo.

2. Sprejeti moramo sami sebe take, kot smo

Vsak človek je edinstven in neponovljiv. Vsi imamo svoje močne in šibke plati, ampak celo vsaka šibkost ima lahko svojo pozitivno stran, če jo znamo poiskati na pravi način.

Človek je potopljen v proces vseživljenjskega učenja, zato je povsem nepravično, da dovoljujemo, da nas določajo odločitve, ki smo jih sprejeli v preteklosti, in tako otežujejo sedanjost, da ne moremo napredovati.


SAD

Preberite še:
Ste žrtev ali protagonist svojega življenja?

3. Priznati si moramo svoje sposobnosti in dosežke

Slaba navada, da bolj poudarjamo spodrsljaje kot pa uspehe, ponižnost, ki smo si jo napačno razlagali, ter različna druga prepričanja in kulturna pravila omogočajo, da smo hitro pripravljeni podcenjevati sposobnosti in dosežke ljudi – tudi nas samih – hkrati pa opozarjamo na šibkosti in napake.

Zato pa je priporočljivo, da živimo z jasnim namenom in dobro določenimi cilji. Če si zastavimo kratkoročne cilje, realne in tudi dosegljive, je to dober korak v smeri dobre samopodobe, ki bo utrdil prepričanje, da smo sposobni.

4. Misli, ki nas omejujejo, in negativno govorjenje moramo spremeniti

Negativne misli, ki jih projiciramo sami nase, uničujejo naše samospoštovanje, zato je zelo pomembno, da jih nadomestimo z drugimi, bolj pozitivnimi in zdravimi.

Da nam uspe doseči naše sanje in zastavljene cilje, je nujno, da stopimo iz cone udobja, iz tistega, v čemer se dobro počutimo. Moramo tvegati in se soočiti z nepoznanim. Življenje je tveganje, možnosti, odločitve, padci, učenje, spremembe.

Otopelost, ko zaradi strahu ne naredimo ničesar, je daleč od koncepta življenja in stalnega razvoja.

Ravno mi moramo biti prvi, ki verjamemo vase, ne smemo se kaznovati, še preden začnemo z neko dejavnostjo ali sprejmemo neko odločitev.

Za naše odnose, tako osebne in družinske kot profesionalne, je zelo pomembno, da imamo dobro definirano, zdravo in utrjeno samospoštovanje.Če želimo imeti radi in spoštovati druge ljudi, moramo začeti pri sebi: najprej moramo imeti radi sebe in se spoštovati; spomniti se moramo, da ima vsak človek neprecenljivo vrednost ravno zato, ker je edinstven in neponovljiv, vključno z nami samimi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


SISTERS HUGGING

Preberite še:
Potrebujemo vsaj osem objemov na dan. Zakaj?


WOMAN SITTING AT DESK

Preberite še:
Zakaj bi pravzaprav morali stremeti k nepopolnosti?


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.