Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zavetnica televizije … iz 13. stoletja?

web-saint-august-11-clare-of-assisi-public-domain

Matthew Sewell - objavljeno 14/08/18

Za zavetnico televizije so leta 1957 razglasili sv. Klaro Asiško. Presenečeni boste, zakaj

Nenavadno se sliši, da je zavetnica televizije svetnica, ki je živela pred 800 leti. Toda razglasil jo je že Pij XII. leta 1957.

Čeprav se je Klara rodila 1194 v plemiški družini, je zavrnila želje svojih staršev, da se bogato poroči, in je raje svoje življenje posvetila Bogu. Pobegnila je od staršev in se zatekla k sv. Frančišku, ki ga je kot najstnica že večkrat slišala pridigati. Ker je bila tedaj edina ženska, ki mu je sledila, so jo namestili v samostanu benediktink.

Krog se širi

Nedolgo zatem se ji je pridružila njena sestra Neža in kmalu sta se preselili na novo lokacijo ob cerkvi Sv. Damijana v Assisiju, kjer so jima začela slediti še druga dekleta iz okolice.

Vodja skupnosti je bil sprva Frančišek, toda Klara je kmalu postala opatinja skupnosti, ki so postale znane kot Uboge gospe. Bila je trdna zagovornica uboštva in ni popustila pod pritiski, čeprav se je tedaj takšen način življenja za ženske zdel nezaslišan.

Tehnologija

S starostjo se je Klarino zdravje slabšalo in ravno tu postane zgodba zanimiva za novo tehnologijo.

Na neki božični večer se Klara zaradi težke bolezni, ki jo je priklenila na posteljo, ni mogla udeležiti svete maše. Na pomoč ji je priskočil Sveti Duh, ki je na steno njene sobe projiciral podobe in zvoke maše, ki je potekala v cerkvi.

Kot Italijan je papež Pij XII. nedvomno slišal to zgodbo, zaradi česar je takoj pomislil na sv. Klaro, ko se je televizija v 50. letih razširila po svetu.

Televizija ‒ bogastvo in težava

“To čudovito orodje, kot vsak ve in kar smo jasno povedali tudi mi, je lahko vir izrednega bogastva in tudi velikih težav,” so bile njegove besede. Ravno zaradi tega je za nebeškega posrednika te nove tehnologije izbral osebo, ki je bila Gospodu predana v revščini, ponižnosti in ljubezni. Uradno je papež Pij XII. sv. Klaro za zavetnico televizije imenoval na Valentinovo leta 1957.

Sv. Klara Asiška, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


SAINT MARY OF EGYPT

Preberite še:
5 razvpitih grešnikov, ki so postali čudoviti svetniki


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik


ST ELISABETH OF THE TRINITY

Preberite še:
10 pogumnih svetnikov, ki so življenje dali v svojih dvajsetih letih

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.