Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako izboljšati učinkovitost na delovnem mestu?

WORK

NEJRON PHOTO | SHUTTERSTOCK

Javier Fiz Pérez - objavljeno 14/01/19

Zelo preprosto: znati je treba razdeliti delo

Povečati proizvodnjo in delovne procese, da bi v najkrajšem možnem času dosegli najbolj kakovostne rezultate, so velike sanje vsakega podjetja. Če delovna skupina delo opravlja učinkovito, bo proizvodnja večja in rezultati boljši.

Učinkovitost

Da bi znali razviti strategijo in določiti najboljši načrt za povečanje učinkovitosti na delovnem mestu oz. v podjetju, je najpomembneje, da učinkovitost pravilno opredelimo.

Učinkovitost pomeni, da kaj dosega tak učinek, kot ga želimo ali pričakujemo.

Dopolnjuje jo zmožnost, da razpolagamo z ljudmi ali sredstvi, da določen učinek dosežemo.


COWORKERS

Preberite še:
5 spretnosti, ki jih potrebujemo za uspešno delo v službi

Kako lahko učinkovitost povečamo?

Učinkovitosti se moramo posvečati vsak dan, še posebej v današnjem času, ko smo na vsakem koraku deležni novih informacij in dražljajev, ki nas zlahka raztresejo in nižajo raven učinkovitosti. Zato je pomembno, da se pri timskem delu v podjetjih ponudi tehnike in metode, s katerimi bodo vsi člani skupine bolj osredotočeni na cilje in vsakodnevne naloge.

Nekaj konkretnih nasvetov:

– Kje se izgublja čas? Da bi delavec postal učinkovitejši, mora najprej ugotoviti, kje izgublja svoj čas. Samoanaliza ni preprosta reč in zahteva nekaj časa, vendar je nujno prepoznati težavo, da bi lahko ponudil rešitev. Lahko si postavimo nekaj vprašanj, kot so na primer: Kje izgubim največ časa? Kaj mi zmanjšuje koncentracijo in jemlje pozornost? Pomembno je, da se nenehno zavedamo, kaj je zares pomembno in da je treba delati tisto, kar je v določenem trenutku potrebno.

– Katere so nerešene naloge? Drugo, kar mora delavec vedeti, je, kaj naj dela in katere so njegove naloge. Svoje delo mora načrtovati s seznamom del in nalog, ki naj bodo v skladu z njegovimi cilji in prioritetami. Tako se dela loti z jasnimi cilji, ki jih je pozneje možno preveriti.

– Kako učinkovito porazdeliti čas? Delo naj se opravi v času, ki je za neko delo določeno. Delovnega časa naj se ne podaljšuje v nedogled, dela naj se ne nosi domov in se ga ne meša z družinskim in osebnim življenjem. Za človekovo duševnost je zelo zdravo, da se delo in zasebno življenje ne mešata. S tem se izognemo stresu, izgorelosti in drugim psihičnim napetostim, povezanim s slabim upravljanjem delovnega časa.

– V čem je umetnost razdeljevanja nalog? Večinoma nam je vsem težko razdeljevati naloge in naj se zdi še tako nenavadno, večje kot imamo odgovornosti, težje je stvari spustiti iz rok. Radi verjamemo, da “če ne bomo mi, ne bo enako dobro ali ne bo dovolj hitro”. Zaradi tega zmotnega prepričanja prevzemamo preveč nalog, ki niso vedno nujne in se ne zavedamo drugih nalog, pri katerih bi bila naša navzočnost neprecenljiva.

Razdeliti delo je eno najpametnejših dejanj, ki ga lahko storimo, če bi radi optimizirali delovne procese. To zahteva odgovornost in zaupanje v druge. Vsak je v nečem dober in nihče ne more delati vsega. Za resnično učinkovitost je treba jasno določiti, katero delo komu razdeliti; če to pospremimo še z zaupanjem v ljudi, ki jim delo nalagamo, je to gotovo dobra naložba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SKUPINA SVETNIK

Preberite še:
“Moški ponos je bil prvo, kar me je zadelo”


POPE FRANCIS

Preberite še:
Krst je najboljše darilo, ki smo ga prejeli. Z njim pripadamo Bogu in pridobimo radost odrešenja.


COUPLE

Preberite še:
Kaj storiti, ko imajo vaši sodelavci drugačne vrednote in prepričanja kot vi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.