Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako otroke pripraviti do tega, da brez nerganja naredijo domače naloge?

UPSET STUDENT

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 15/03/19

Če jim boste dovolili, da najprej naredijo to, boste verjetno presenečeni nad rezultati

V začetku šolskega leta sem svojim otrokom naredila načrt, kaj bodo delali, ko bodo prišli domov iz šole. Najprej naj bi pomalicali, takoj zatem sedli za kuhinjsko mizo in naredili domačo nalogo, nato pa bi se lahko šli ven igrat.


ZADANIA DOMOWE

Preberite še:
Starševska dilema: koliko pomagati pri domačih nalogah?

Predstavljala sem si, da bo to precej enostavna naloga in bo preostanek večera tako ostal prost. V resnici pa je postal to čas joka, ihtenja, škrtanja z zobmi – čas, ki je se je vse bolj in bolj podaljševal.

Pomen gibanja za delovanje možganov

Okrog božiča sem začela poslušati avdio knjigo o vplivu gibanja na možgane, še posebej na možgane otrok. Spomnila me je na to, da je v finskih šolah šolski dan organiziran okrog igre.

LiiNK (Let’s Inspire Innovation’N Kids) je nov program, ki med šolskimi urami najmlajšim nudi štiri odmore dnevno (dva pred kosilom in dva po kosilu). Cilj je pomagati otrokom, da se lažje osredotočijo in bolje učijo, ko se vrnejo v razred. Otroci imajo več energije, so bolj zdravi in ustvarjalni.


PLAYING WITH CHILD

Preberite še:
Vzgajati prek igre. Kako?

“Vsake toliko časa damo otrokom 15 minut odmora – temu rečemo ‘vnovični zagon’ … to je zanje osnova, da lahko kar najbolje delujejo,” pravi Debbie Rhea, profesorica kineziologije na Texas Chrisitian University, ki je začela s tem projektom. Ključ je v nestrukturirani igri – otrokom je dovoljeno tekati, se igrati in si izmišljevati svoje igre, medtem ko učitelji večinoma stojijo ob strani, da jim zagotavljajo varnost.

Otroci morajo biti med odmori zunaj, ker imajo svež zrak, naravna svetloba in živahne barve velik vpliv na možgane in njihovo funkcijo, je še dodala Rhea.

Najprej igra, potem domače naloge

Ko se je po božiču spet začela šola, sem se odločila spremeniti svoj pristop do domačih nalog. Namesto da bi otroke priganjala, naj takoj naredijo nalogo, sem jim dovolila, da so se potem, ko so se vrnili domov, še pol ure igrali zunaj. Tam zdaj pomalicajo in se vozijo s kolesi ali pa se igrajo ristanc ter si tako dajo duška in se sprostijo po napornem šolskem dnevu.


TOYS IN A BOX

Preberite še:
Na tone igrač, otrokom pa je še vedno dolgčas? Kako ukrepati?

Včasih se vrnejo sami od sebe, včasih jih moram poklicati, v obeh primerih pa so precej bolj ubogljivi, ko jim rečem, naj začnejo delati domačo nalogo. Morda se pritožujejo ali zavijajo z očmi, a nič več se ne glasno prepiramo o “nepravičnosti” domačih nalog. Svoje delo opravijo precej hitreje kot poprej, pogosto ga končajo ob približno istem času, kot so ga opravili pred božičem – kar kaže na to, da začeti nalogo pred igro ni bila najboljša strategija.

Boljši šolski uspeh

Lahko sem srečna, da imam otroke v šoli, ki razume pomen nestrukturirane igre in otrokom nudi več odmorov dnevno, da se lahko s svojimi sošolci igrajo različne igre z žogami. Vsi moji štirje osnovnošolski otroci so letos izboljšali svoj uspeh. Stoodstotno sem prepričana, da je razlog ta, da se zunaj igrajo več kot dvakrat toliko časa kot preteklo leto.


PHONE

Preberite še:
4 pozitivni pristopi, ki lahko pomagajo pri vzgoji otrok

Mame, ne skrbite torej, če se vaši otroci želijo igrati zunaj, preden se lotijo domače naloge! Dovolite jim. Otroci se morajo igrati in, verjemite, domača naloga bo manj naporna, če jim boste to omogočili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


COUPLE EMBRACE

Preberite še:
10 najlepših misli svetnikov o ljubezni


QUEEN

Preberite še:
Prvi kraljičin zapis na Instagramu je odličen zgled olike na družbenih omrežjih


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
S čim lahko blaženi Pier Giorgio Frassati v letošnjem postu navdihne mlade?

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.