Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Redovnik, ki nagovarja s čolna

HOLY FAMILY CATHOLIC CHURCH IN DULAC

Holy Family Catholic Church Dulac, La | Facebook | Fair Use

J-P Mauro - objavljeno 26/03/19

Glas Gospodov je nad vodami, Bog veličastva grmi, Gospod je nad silnimi vodami (Ps 29,3)

Redovnik iz Dulaca v ameriški zvezni državi Louisiana svoje služenje Bogu oznanja na prav poseben in izviren način. Pred dvema tednoma se je 42-letni p. Antonio Maria Speedy po zalivu vozil v preprostem kanuju, zvonil in ljudi v bližini vabil, naj znova napolnijo cerkvene klopi.

Izobesil je velik plakat z napisom

Na čolnu je bil velik napis, na katerem je pisalo: “Dulac, vrni se k maši!” Zraven je zapisal termine, ob katerih se začne bogoslužje. Ko je pater plul mimo prebivalcev tega kraja, ki se nahaja približno 110 kilometrov jugozahodno od New Orleansa, je hkrati še pozvonil, da bi, preden je s prijaznim tonom poklical člane skupnosti, pridobil njihovo pozornost.


PRIEST,YOUTH

Preberite še:
Za vse, ki si želite dobrih duhovnikov

“Iskali smo različne načine za evangelizacijo te škofije,” je povedal. “Nekoč smo po mostu za plovbo po kanalih organizirali procesijo, oktobra smo izvedli tudi evharistično procesijo v kraju Bayou Lafourche.”

Idejo mu je dala črno-bela fotografija

Rekel je, da je do ideje o evangelizaciji po zalivu prišel med meditacijo in raziskovanjem lokalnega zbornika ob 50. obletnici cerkve v Dulacu. Pozornost mu je pritegnila stara črno-bela fotografija skupnosti nun, ki se prevaža po vodi.




Preberite še:
Fotografija, ki je pomagala končati vojno v Vietnamu

“To je moral biti znak,” je dejal p. Antonio. “Ko sem molil večernice, sem zagledal prvi stavek, ki se je glasil: Gospodov glas, ki odmeva nad vodami. Zato sem to doumel kot Božjo voljo.”

Odkar so se posnetek in fotografije njegove plovbe razširile po spletu, se je skupnost v cerkvi Svete družine okrepila.

Vključili so posebnost okolja

“Govorimo o pomenu te dejavnosti za katoliško vero,” je dejal. “To je posebna situacija. Vse je bilo utemeljeno na zalivu, zato smo skušali evangelizirati z njegovo vključitvijo. Ko me je škof prosil, naj grem v Dulac, smo molili, da bi se ljudje odzvali na povabilo. Prijatelj mi je posodil čoln in odločil sem se poskusiti. Vedeli smo, da bo ljudem všeč.”

Posvečen je bil leta 2014 in je član manjše skupnosti bratov, ustanovljene v Italiji. Skupnost v Houmi sestavljajo trije bratje, na dvorišču hiše, ki so jo dobili v najem, pa je kip sv. Frančiška in več čebeljih panjev, iz katerih pridobivajo med.

https://www.facebook.com/218021594886439/videos/246156809513328/

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


JUSTYNA, PRZYSTANEK JEZUS

Preberite še:
Čeprav se je odločila za pot, ki je vodila v pekel, je Jezus čakal nanjo


EMOCJE TO DOBRY DORADCA?

Preberite še:
3 vprašanja, ki vam lahko pomagajo povrniti čustveno ravnotežje


JEZUS NA KRZYŻU

Preberite še:
Zakaj kristjani častimo križ?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.