Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj kristjani častimo križ?

JEZUS NA KRZYŻU

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 26/03/19

Po starodavni tradiciji katoličani uporabljamo križ, ki upodablja Jezusovo edinstveno darovanje na križu

“Prazen” križ je običajen krščanski simbol, ki je skupen vsem kristjanom; za katoličane pa je značilno, da pogosto uporabljamo križ, na katerem je upodobljeno trpinčeno telo Jezusa Kristusa.

Zakaj je tako?

Katoliška cerkev je že v zgodnjem obdobju častila največje darovanje Jezusa Kristusa na križu. Na začetku je bilo to narejeno prikrito, s simboličnimi podobami, ki so predstavljale Jezusa na križu. Grški črki tau (T) in rho (P) sta skupaj tvorili abstraktno podobo, ki je spominjala na človeka, ki visi na križu.

Prvi kristjani so uporabljali tudi podobo delfina, ovitega okrog trizoba – iz grške mitologije sposojena simbola, ki predstavljata Jezusovo darovanje na križu.


CHRISTMAS,CHOIR

Preberite še:
Zakaj v postnem času v liturgiji ni slave in aleluje

Ko pa je bilo krščanstvo legalizirano, so umetniki začeli ustvarjati bolj realistične in neprikrite podobe in kristjani so lahko svobodno upodabljali Jezusa na križu. Navdih za tak umetniški izraz so našli v Pavlovem pismu Korinčanom, kjer piše: “… mi pa oznanjamo križanega Mesija, ki je Judom v spotiko, poganom norost” (1 Kor 1,23).

CATHOPIC
Cathopic

CRUCIFIXION

Preberite še:
5 nenavadnih upodobitev Križanega

V križu je odsev Božje ljubezni do vsega človeštva

Križ prikazuje neizmerno ljubezen Jezusa Kristusa do vsega človeštva in v nas budi upanje na vstajenje, ki ga bomo deležni zaradi njegove zmage nad trpljenjem.

V 4. stoletju je sveti Avguštin odlično povzel, zakaj kristjani uporabljamo križ:

Smrt Gospoda, našega Boga, ne bi smela biti razlog za sram, ampak bi morala biti naše največje upanje, naša največja slava. Ko je nase vzel smrt, ki jo je našel v nas, nam je zvesto obljubil življenje, ki si ga sami ne moremo dati.Tako močno nas je ljubil, da je on, ki je brez greha, trpel za nas grešnike kazen, ki smo si jo za svoje grehe zaslužili mi sami. Kako nas potem ne bi nagradil za našo pravičnost, če je on sam vir pravičnosti? Kako torej ne bi on, čigar obljube so resnične, nagradil svetnikov, ko pa je sam sprejel kazen za naše grehe, pa čeprav je bil sam brez greha?Bratje, brez strahu torej priznajmo in odkrito oznanjajmo, da je bil Kristus za nas križan, priznajmo – ne v strahu, ampak v veselju, ne v sramoti, ampak v slavi.

HOLY STAIRS

Preberite še:
Svete stopnice, po katerih je stopal Jezus, se znova odpirajo aprila

Brez križa ni vstajenja

Križ nas spominja na to, da ni vstajenja brez križa in da smo poklicani, da vzamemo vsak svoj križ in gremo za Jezusom. On je zgled pravega krščanskega življenja, zato ga posnemajmo v njegovi veliki ljubezni do vsega človeštva, pripravljeni storiti karkoli, pa četudi to pomeni darovati svoje življenje za bližnjega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ASTRONAUTA W KATEDRZE

Preberite še:
Kaj počne astronavt na portalu srednjeveške katedrale?


HOLY STAIRS

Preberite še:
Svete stopnice, po katerih je stopal Jezus, se znova odpirajo aprila


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
3 filmi, ki lahko navdihnejo vajin zakon

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.