Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Dve stotinki dneva

ZMIANA CZASU

Pexels | CC0

Aleš Čerin - objavljeno 04/05/19

Kaj je čas? Sveti Avguštin pravi takole: “Če me nihče ne vpraša, vem, kaj je. Če pa želim onemu, ki me vpraša, razložiti, ne vem.”


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
6 napotkov za uspešno usklajevanje poklicnega in družinskega življenja

Pravimo: “Čas teče.” Če boste tale članek prebrali do konca, bodo odtekle približno 4 minute. Te minute so za vas odšle. Za vedno. So za vas izgubljene … ali pa ne. Na koncu članka se vseeno vprašajte, kako ste izkoristili teh nekaj minut v velikonočnem času leta 2019.

Čigav je čas?

V napuhu pravimo, da upravljamo svoj čas. Pa je čas sploh treba upravljati? In ali je čas sploh moj?

Bog je stvarnik vsega, tudi vsega časa. Mojega in vsakega od nas. Imamo ga pa na voljo. N x 24 ur. V 24 ur na dan pa moramo stlačiti veliko, včasih ogromno. Pomembnega ali nepomembnega.


PERFECTIONIST

Preberite še:
Nehajte se truditi za popolnost – tu so štiri področja, vrednejša vašega časa

Časa torej ne upravljamo mi, lahko pa vodimo in upravljamo sebe – v času, ki nam je dan. In to – vodenje in upravljanje samega sebe – lahko delamo dobro ali slabo.

Prioritete

Vredno se je torej vprašati, kako vodim in upravljam samega sebe, komu ali čemu namenjam samega sebe – v času, ki mi je dan. Bogu, ljudem, stvarem? Kakšne so prioritete? Koliko ga namenim Bogu, koliko ljudem, koliko stvarem?

S tem razmišljanjem pridemo do iskanja ravnotežja med dejavnostmi v povezavi z Bogom, z ljudmi in stvarmi. Pravimo, da če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu. Koliko minut in katere minute pa potem posvetimo Bogu? Prvo minuto? Zadnjo? Ali se Zanj sploh ne menimo?


TIME

Preberite še:
Kaj nas svetniki lahko naučijo o postavljanju prioritet?

Če gremo na področje človeškega, kakšno je ravnotežje med ljudmi in stvarmi? Če dam prednost ljudem pred stvarmi, katerim ljudem? Samo sebi ali posvetim čas tudi drugim? Kdo pa so najpomembnejše osebe v mojem življenju? Bi jih lahko postavil v vrsto po pomembnosti?

Stotinki

Dan ima 24 ur ali 1.440 minut ali 86.400 sekund. Če izračunamo, vidimo, da je stotinka dneva 14 minut in 24 sekund. Če zaokrožimo, 15 minut.

Kaj ko bi 15 minut na dan posvetili molitvi in spoznavanju Božje volje? Recimo tako, da bi ta čas prebirali Sveto pismo? Vsak dan. Ne več kot 15 minut.

Kaj ko bi 15 minut na dan posvetili osebam, ki so nam najbližje? Dobri kandida­ti so žena oziroma mož, otroci, starši, jaz (v tem vrstnem redu po pomembnosti). Vsak dan. Ne več kot 15 minut.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 16.


WEB 3 DRUŽINA ŠPITAL

Preberite še:
Dva spontana splava in smrt med porodom: “Samo midva sva čutila enako bolečino”
Preberite še:
Kako najpogosteje grešijo ženske in kako moški (in še druge zanimivosti)
Preberite še:
Ljudem v najbolj zapostavljenih okrajih je spremenila življenje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.