Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Resno razmišljam o razvezi

COUPLE

Dean Drobot - Shutterstock

Naša družina - objavljeno 08/06/19

Ali lahko terapija reši zakonca pred ločitvijo?

Vprašanje bralke

Težko mi je v odnosu z možem. Zavedam se, da iz najinih družin nisva dobila najboljše popotnice za zakonsko življenje, vendar si kljub temu nisem mislila, da bo tako težko. On vpije, kriči, jaz se obvladujem in umirjam situacijo, vendar zadnje časa resno razmišljam o razvezi. Cerkev sicer uči, da se ne smemo razvezati, vendar se bojim, da ne bom zmogla.
S.

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Kdaj se pravzaprav začne priprava na zakon? Od rojstva naprej. Od trenutka, ko začne otrok opazovati in srkati vzdušje zakonskega odnosa njegovih staršev. Vse to se shrani v njegove možgane, do katerih pa vedno nima dostopa (srednji možgani). Zato se kot odrasel človek lahko pogosto sreča z občutji, ki jih ne želi imeti in za katera ne ve, od kod so. Temu pravimo medgeneracijski prenos, lahko pa tudi izvirni greh. Mnoge terapevtske smeri danes iščejo poti, kako čim učinkoviteje priti do teh vsebin, ki tako močno vplivajo na naša življenja. Tako lahko razumemo, da nekdo, ki ni imel “najboljše” priprave na zakon, ne začenja iz istega izhodišča, kot nekdo z “bolj ustrezno” pripravo na zakon.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
4 stopnje zakonske krize

S tem ne iščemo opravičila za tiste, ki so se razvezali, ampak iščemo razumevanje, kaj jih je morda to tega pripeljalo.

Cilj terapevtskih ukrepov nikakor ni, da ljudi čim prej spravimo narazen ali jih za vsako ceno tiščimo skupaj, temveč da se notranje osvobodijo. Kaj to pomeni? Da dobijo notranji uvid v lastno doživljanje, pred kom ali čim bi se radi ločili. Pred zakoncem ali pred občutji, ki se jim pojavljajo ob možu oziroma ženi? Vsekakor se bo treba ločiti od bolečih in ohromljajočih se občutij, ki lahko segajo nekaj rodov nazaj, kar pa ni enako kot ločitev od zakonca. Kdor se prepozna v tej dinamiki, je zanj smiselna vključitev v zakonsko terapijo.


ŚLUB

Preberite še:
“Poročiti se pomeni z veseljem vstopati v boj brezpogojne ljubezni do drugega”

Pomembno je, da oba dobita uvid, kaj nagne vašega gospoda v napadanje, preklinjanje in kričanje, vas pa v umikanje (namera o razvezi je najbolj drastična oblika umika). Za moža je nujno, da obvlada svoje odzive, sicer je ob njem neprijetno živeti, vi pa lahko razmislite o ustreznosti vaše strategije umikanja.

Za sklenitev in tudi ohranitev zakonske zveze je pomembna svoboda. Koliko je vaš gospod še svoboden, da se lahko odloči, da bo spoštljiv do vas, in obrnjeno?

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.