Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako mirno shajati z moževo bivšo

DIVORCE,RELATIONSHIP

Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 11/06/19

Nasveti za premagovanje težkih situacij za dobro družine

Če nam je všeč ali ne, razširjene ali reorganizirane družine so v porastu. Gre za temo, o kateri bi lahko govorili z različnih vidikov. Čeprav se morda ne strinjamo z razvezo in vnovično poroko, je vendarle v današnjem svetu tega veliko. Razveza že sama po sebi prinese neizmerno bolečino za otroke in za par, če pa tej bolečini dodamo še neprestano prepiranje odraslih, to trpljenje lahko postane nepopravljivo. Ne storimo tega svojim otrokom!

Poznam družine, v katerih se vsi dobro razumejo. Oče z novo ženo in mama z novim možem ter otroci – moji, tvoji in najini – se imajo vsi lepo kot ena velika družina.


DIVORCE

Preberite še:
5 idej za dobro in učinkovito skrbništvo po ločitvi

Razlog je naslednji: med bivšimi je neka vez, ki je nezlomljiva: otroci. Četudi ste zdaj vi zakonita žena, ima vaš mož še vedno moralne obveznosti do svoje bivše žene. In enako, žena ima moralne obveznosti do svojega bivšega moža, pa čeprav se je znova poročila.

Če se poročite z razvezanim moškim, se ne boste mogli ogniti njegovi bivši ženi in otrokom, če jih imata. Sprejeti boste morali celoten paket z vsemi prednostmi in slabostmi. Da bi se dobro razumeli z moževo bivšo ženo, predlagam, da razmislite o naslednjih točkah.

Bodite spoštljivi

Odnos z moževo bivšo ženo bo precej odvisen od tega, kako se razumeta ona in vaš mož. Če boste prijazni in spoštljivi in če bosta onadva lepo poskrbela za otroke, potem vam bo lažje. Dovolite svojemu možu, da bo izpolnil svoje moralne obveznosti do svoje prejšnje družine.


COUPLE

Preberite še:
Resno razmišljam o razvezi

DIVORCE
Shutterstock-Soloviova Liudmyla

DIVORCE

Preberite še:
Ločil(a) sem se. Kaj pa zdaj?

Bodite empatični

Poskusite se postaviti v vlogo bivše žene svojega moža. Poročila se je z moškim, za katerega je mislila, da bo za vedno njena ljubezen, njen mož in sopotnik – zdaj pa so se te sanje razblinile. Normalno je, da vas kar naenkrat vidi kot vsiljivko. Ničesar ne morete storiti, da bi to spremenili. Lahko pa ji s svojim obnašanjem pomagate, da v vas ne bo videla sovražnice. Če do vas goji zamero, morate vedeti, da ji te rane ne morete zaceliti vi, ampak bo morala to razrešiti sama.

Bodite prijazni

Če je možno, se z njo odkrito in zrelo pogovorite ter tako gradite mostove, saj bo to koristilo vsem. Najbolje je, če se vzajemno podpirate in ste sproščeni. Postavite si meje, ki so sprejemljive in razumne, ter jih spoštujte. Ni treba, da sta najboljši prijateljici, a potrudite se za spoštljiv in prijazen odnos.

Imejte radi njene otroke

Z njenimi otroki ravnajte lepo in nikoli ne delajte razlik med njenimi in svojimi. Vsaka ženska, ne le moževa bivša, bi kaj kmalu postala zaščitniška kot medvedka do mladičev in bi pokazala svojo temno plat, če bi kdo z njenimi otroki grdo ravnal. Nobena ženska, pa naj bo še tako čustveno inteligentna, ne bi prenašala grdega ravnanja, nespoštovanja ali pa odkrite pristranskosti do svojih otrok.


ŚLUB

Preberite še:
“Poročiti se pomeni z veseljem vstopati v boj brezpogojne ljubezni do drugega”

RELATIVES
Shutterstock

Bodite preudarni

Če med njo in vašim možem pride do nesporazuma, se ne vpletajte v to. Če se boste hoteli vzdržati sodbe, boste sicer potrebovali veliko odločnosti, a svoje mnenje vendarle zadržite zase. Težave med njima so njune težave.

Ne kritizirajte je

Še manj pa pred njenimi otroki! Ne pozabite, da je njihova mama in da je otrokom zelo neprijetno poslušati slabe stvari o mami. Če bi jo kritizirali pred njimi, bi s tem dosegli le to, da bi uničili svoj odnos z njimi in z njo.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Javno kritizirate svojega zakonca? Veste, da je to nasilje?

Ne opravljajte je

Če si želite ohraniti karseda dober odnos z njo, potem pozabite na govorice in si zatisnite ušesa za opravljanje. Preudarno govorite o njej. Če o njej nimate ničesar lepega povedati, je bolje, da ste tiho. Če menite, da nima ničesar, kar bi lahko občudovali, poskusite kaj najti. Ne nazadnje je prva žena vašega moža in gotovo sta bila skupaj z razlogom, kajne?

Postavite jasne meje

Če se trudite biti prijazni, ljubeznivi in pošteni, pa vas ona še vedno ne spoštuje in vas le žali, pa tega vseeno ne smete dopustiti. Vljudno in spoštljivo – čeprav si tega morda ne zasluži – in brez netenja prepira položite karte na mizo. Povejte ji, da razumete, da tako ravna iz prizadetosti, in da zaradi vseh, še posebej pa otrok, želite imeti z njo lep odnos. Dodajte še, da če ni pripravljena, boste njeno odločitev spoštovali. Umaknite se in ne prenašajte svojega razočaranja na svojega moža ali njegove otroke.

Pri tem ne gre za igro moči. Bivša žena vašega moža si zasluži svoje mesto kot prva žena in mati njegovih otrok. Obe se morata truditi, da bi zrelo sprejeli in spoštovali vlogo druga druge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.
Preberite še:
Več kot le TV-voditeljica: ob tej oddaji se ljudje vsaj enkrat počutijo vredne
Preberite še:
Kako je videti družinsko življenje s samimi fanti?


EMOTIONAL PREGNANCY

Preberite še:
Kako se soočiti s strahom pred vnovično izgubo otroka po spontanem splavu

Tags:
ločitevosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.