Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Krščanski podjetniki pozivajo k iskanju “srca Evrope”

PARLIAMENT

SHUTTERSTOCK

Aleteia - objavljeno 28/06/19

Več deset združenj evropskih podjetnikov je na evropske politične voditelje naslovilo pismo, ki ga Aleteia ekskluzivno objavlja

“Evropa je izpolnila cilj po vzpostavitvi in ohranjanju miru ter spodbujanju gospodarskega razvoja, ki si ga je zadala leta 1945. Dostojanstvo osebe in subsidiarnost sta že od vsega začetka v osrčju evropskega projekta.”

V pismu, ki ga ekskluzivno objavljamo na Aletei, evropski krščanski podjetniki pozivajo politične voditelje in prihodnje evropske poslance, naj sledijo tej usmeritvi.

Opozarjajo, da bodo v nasprotnem primeru Evropo strli globalni ekonomski giganti ter sebične nacionalne težnje, kar bo povzročilo povečanje družbenih in ekonomskih neenakosti med ljudmi, skupinami, regijami in narodi.




Preberite še:
Kdo so zavetniki 28 držav Evropske unije?

Pismo odgovornim političnim voditeljev Evropske zveze in prihodnjim evroposlancem

Poziv k skupnemu iskanju srca Evrope

Evropa je izpolnila cilj po vzpostavitvi in ohranjanju miru ter spodbujanju gospodarskega razvoja, ki si ga je zadala leta 1945. Dostojanstvo osebe in subsidiarnost sta že od vsega začetka v osrčju evropskega projekta.

Evropski podjetniki pozivamo evropske politike in prihodnje evropske poslance, naj nadaljujejo v tej smeri. V nasprotnem primeru bodo Evropo strli globalni ekonomski giganti ter sebične nacionalne težnje, kar bo povečevalo družbene in ekonomske neenakosti med ljudmi, skupinami, regijami in narodi.

V ta namen si želimo, da bi prihodnji evropski program slonel na naslednjih temeljih:

1Oseba

Na prvem mestu naj bo dostojanstvo vsakega človeškega bitja in njegove temeljne svobode. Samo Evropa, ki bo temeljila na tem antropološkem in filozofskem temelju, bo lahko trajno obstala.




Preberite še:
Kje so najstarejše cerkve v Evropi?

2Družina

Zato na drugem mestu pozivamo k podpori družine kot temeljni celici družbe ter k vključevanju naših mladih v družbo. Družina je temelj naše skupne prihodnosti v Evropi.

3Družba

Na tretjem mestu želimo spomniti, da je nujno, da vsi državljani dejavno sodelujemo pri izoblikovanju novega, vključujočega modela skupnega dobrega v Evropi, v katerem se bosta uresničevali izvorno evropski kreposti, subsidiarnost in solidarnost.

V ta namen bi morali kandidati za naslednje evropske volitve podrobno pojasniti, kako si bodo prizadevali za skladen, vzdržen, jasen in pameten načrt za Evropo. Resnična demokratična razprava je bistvenega pomena za naše zahodne predstavniške demokracije pri določanju prihodnjih povezav in predlaganih volilnih programov.


LOG PRI VIPAVI

Preberite še:
Bitka na slovenskih tleh, ki je spremenila zgodovino Evrope

4Gospodarstvo

Kot evropski podjetniki želimo na četrtem mestu poudariti svojo zavezo, da bomo prispevali k trajnemu gospodarskemu in družbenemu razvoju. Verjamemo, da kapitalizem, ki ga pri odločanju vodijo in nadzirajo demokratični mehanizmi – pri čemer sledi iskanju ravnovesja med različnimi družbenimi interesi – predstavlja ugodne razmere za razvoj in razcvet naših podjetij.

V polnosti se zavezujemo, da bomo sodelovali z vsemi družbenimi dejavniki, kakor nas k temu poziva papež Frančišek v svoji okrožnici Hvaljen, moj Gospod (Laudato si’). V ta namen poudarjamo, da mora odgovornost prevladati nad državno pomočjo ali asistencializmom, da mora enotnost prevladati nad razdeljenostjo in sodelovanje nad tekmovalnostjo med Evropejci z namenom, da bo Evropa mogla braniti lastne interese in v svetu prevzeti globalno vlogo.


INDUSTRY

Preberite še:
Zamolčani mož, ki je postavil na noge slovensko gospodarstvo

5Zmanjšanje neenakosti

Končno ne smemo pozabiti zgodovinske odgovornosti Evrope v drugih delih sveta, še posebno v državah v razvoju. Želimo, da bi Evropa služila in se zavezala razvoju človeštva, gospodarstva, okolja in družbe povsod po svetu. Pozivamo k politiki uravnovešenih izmenjav z drugimi državami, ki bi jo podpirali odprti dogovori o trgovanju in sodelovanju ter, če je to potrebno, razvojna pomoč. V takšnih razmerah bo Evropa sposobna vključevati begunce in migrante, ki se morajo za stalno naseliti na naši celini z zagotavljanjem življenjskih pogojev v skladu z njihovim človeškim dostojanstvom in sposobnostmi.

Naša zaveza

Kot krščanski podjetniki se zavezujemo, da bomo naše vrednote v okviru Evrope živeli in bomo skupaj prispevali h gradnji Evrope miru in blaginje, da bo Evropa v luči naših skupnih krščanskih vrednot postala močna za dobro vsega človeštva.

Laurent BATAILLE, predsednik UNIAPAC Evropa;
Claude VERSTRAETE, predsednik ADIC, Belgija;
Philippe ROYER, predsednik EDC, Francija;
Ulrich HEMEL, predsednik BKU, Nemčija;
Jozsef TOTH, podpredsednik ERME, Madžarska;
Botond SZALMA, predsednik KERME, Madžarska;
Riccardo GHIDELLA, predsednik UCID, Italija;
Joe HATEM, predsednik EDC, Libanon;
Ireneusz MARCZYK, predsednik PSChP, Poljska;
Joao Pedro TAVARES, predsednik ACEGE, Portugalska;
Jozef VANCO, Maria VANCO, predsednika VENITE, Slovaška;
Dr Drago RUDEL, predsednik ZKPS, Slovenija;
Luis de LARRAMENDI, predsednik ASE, Španija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MONIKA IVANČIČ

Preberite še:
“Trudim se, da svojo dušo vsak dan napolnim z utrinki dobrega”


DELIVERING

Preberite še:
Druga stran rojevanja: lepotne vlogerke si delajo mejkap med popadki


ST MARGARET MARY ALACOQUE,SACRED HEART

Preberite še:
Srce Jezusovo – šola Božje ljubezni

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.