Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 16. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nov krst na angleškem dvoru

DZIECKO MEGHAN MARKLE I KSIĘCIA HARRYEGO

Dominic Lipinski/Press Association/East News

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/07/19

Na angleškem dvoru se je zgodil nov lep dogodek; v soboto, 6. 7. je bil krščen Archie Harrison Mountbatten-Windsor, prvorojenec princa Harryja in njegove žene Meghan

Krst se je zgodil natančno dva meseca po njegovem rojstvu, nanj pa je bilo povabljenih le 25 ljudi. Obred je v zasebni kapeli windsorskega gradu vodil cantenburyjski nadškof. Kot je navada za vse otroke iz kraljeve družine, so Archieja krstili z blagoslovljeno vodo iz reke Jordan. 

Krstno oblačilo z bogato tradicijo

Tudi sicer so se držali tradicije, saj je Archie nosil čipkasto krstno obleko temno smetanove barve, ki so jih na svojih krstih nosili tudi otroci Williama in Kate, princ George, princesa Charlotte in princ Louis. Ogrinjalo je replika krstnega oblačila, v katerem so bile krščene številne generacije angleških kraljevih otrok, originalno krstno oblačilo je namreč naročila kraljica Viktorija leta 1841 in je bila v njem prva krščena njena najstarejša hči. 


KSIĄŻĘ HARRY I KSIĘŻNA MEGHAN

Preberite še:
Princ Harry in vojvodinja Meghan sta svetu pokazala prvorojenca in razkrila ime

Leta 2004 se je kraljica odločila, da je treba zaradi krhke narave oblačila in njegove neprecenljive zgodovinske vrednosti oblačilo shraniti. Da bi se tradicija nadaljevala, je izdelavo popolne replike krstnega oblačila zaupala angleški modni oblikovalki Angeli Kelly, ki že dolga leta skrbi za kraljičino garderobo.

Skrbno varovana zasebnost Harryja in Meghan buri duhove oboževalcev

Archijeva starša nista javno oznanila imen njegovih botrov niti datuma in ure krsta, saj sta želela obred ohraniti v čim bolj zasebnem krogu. Zavzeti privrženci in oboževalci kraljeve družine s tem niso preveč zadovoljni. Nekateri odkrito kritizirajo tovrstno odločitev, saj bi si tudi sami želeli biti del krsta tako, da bi ga lahko spremljali (po televizijskih zaslonih) ali da bi bili vsaj seznanjeni s točno uro in bi lahko dogodek spremljali zunaj. 


CROWN PRINCESS OF DENNMARK

Preberite še:
Najlepše dame evropskih kraljevih družin in njihov slog

Prav zato, ker svojo intimnost bolj čuvata, sta Harry in Meghan manj priljubljena pri oboževalcih od Williama in Kate. Ti so namreč radi del kraljeve zgodbe in jim je pri srcu, če so seznanjeni s čim več podrobnostmi v zvezi s člani kraljeve družine. 

Ena izmed oboževalk, ki se je v soboto že sredi noči s svojim psom pripeljala iz Walesa ter s seboj prinesla domačo krstno torto za Archieja, je povedala: “Všeč mi je vse v zvezi s kraljevo družino, vendar me je odločitev, da bo krst povsem zaseben, zelo prizadela. Za člane kraljeve družine in njihove uradne dogodke plačujem precej davkov.” 

View this post on Instagram

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal)


KSIĄŻĘ HARRY I NARZECZONA MEGHAN MARKLE

Preberite še:
Dejanje, s katerim Meghan in princ Harry predstavljata lep zgled bodočim staršem

Nato je nadaljevala: “En trenutek si (Harry in Meghan, op. p.) želita biti člana kraljeve družine, naslednji trenutek ne. Ker gre za vnuka pokojne princese Diane, mislim, da bi moralo biti vsem omogočeno spremljati krst.” Drugi zvesti oboževalec je, kot navaja Mirror, dodal: “Razumem, da gre za zasebni obred v zasebni kapeli, a mislim, da bi si pokojna princesa Diana želela, da bi bil njen sin Harry bolj ljudski.” 

Archie ne bo imel naziva princ

Ker Harry ni najstarejši sin princa Charlesa, njegovi otroci ne bodo nosili naziva princ ali princesa, prav tako Archieja ne bodo nazivali s kratico HRH (his royal highness, njegova kraljeva visokost, op. p.) kot otroke Williama in Kate. Harryju in Meghan to povsem ustreza, saj sta izrazila željo, da bi Archie odraščal čim bolj podobno kot “običajen državljan”.

Naj bo kakorkoli že, Archieju in njegovim staršem želimo vse dobro in veliko zdravja.


KOSTANJEVICA NA KRKI

Preberite še:
Ali veste, katero mesto nosi ime dolenjske Benetke?


KIDS

Preberite še:
10 pravil lepega vedenja za naše otroke, da se bomo med počitnicami lahko vsi sprostili




Preberite še:
Skrivnostni plameneči krater, ki mu pravijo Vrata v pekel

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.