Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Si ženske na splošno želijo manj spolnosti kot moški?

SEKS PRZED ŚLUBEM

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 20/07/19

Bralca zanima, kaj lahko stori, ker žena skoraj nikoli ne izrazi želje po spolnih odnosih

Vprašanje bralca:

Zanima me, kaj naj naredim, ker moja žena nima želje po spolnosti. Skoraj nikoli ne izrazi želje po spolnih odnosih, zaradi česar se počutim nezaželenega. Prizadene me, ko me pogosto zavrne; če pa že pride do spolnosti, pa je včasih ponižujoče, ko mi da vedeti, da se je morala potruditi. Ne razumem, kaj je narobe. Si na splošno ženske želijo manj spolnosti kot moški?

COUPLE

Preberite še:
Ko spolnost v zakonu postane le še breme …

Odgovarjata: Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Klinična praksa kaže, da se tovrstne težave ne dogajajo zgolj v smeri mož – žena, ampak tudi v obratni smeri žena – mož. Le da ženske bolj sproščeno govorijo o spolnosti kot moški oz. je rahlo nenavadno, če moški govori, da ima težave glede želje po spolnih odnosih. Tukaj je bistvo vašega vprašanja: zakaj ni več želje pri vaši ženi oz. je je bistveno manj, kot je je najbrž bilo v začetku vajinega odnosa?


COUPLE BED

Preberite še:
Kako pomembna je spolnost za dober zakon?

Predpogoj za željo in hrepenenje po spolnosti se skriva v občutku čustvene varnosti pri vaši ženi. To je občutek slišanosti in razumljenosti. Občutek, da ste čustveno dostopni in odzivni. Če se vi zanimate za njo in ji prisluhnete, kako ji je ob otrocih, v službi … je to na nek način že dolgoročni uvod v spolni odnos, ker se ona lahko varno naveže na vas.

Ko ji je prijetno ob vas, se bo prej ali slej prebudila tudi želja po telesnem dotiku in nato še po spolnem odnosu. Verjetno si bo ona najprej želela čustvene povezanosti, da se bo lahko z vami še telesno povezala. Pri moškem pa je lahko pogosto obratno: najprej se telesno poveživa, nato se lahko še čustveno.


MAN, WOMAN, LOVE

Preberite še:
Kako si je Jezus zamislil spolni odnos?

Ko je na področju spolnosti prisotna neke vrste blokada ali odsotnost želje, ni najbolj smotrno reševati te težave z nekimi tehnikami (leva možganska hemisfera), ker je blokada najbrž povezana z desno polovico možganov oz. neustrezno regulacijo čutenj. Kaj to pomeni?

Preveč nepomirjenih čutenj ohromi željo. Ko posameznik čuti strah, sram, nesproščenost, bo ponavadi manj iniciativen ter bolj zadržan oz. se bo umikal situaciji, kjer se mu vsa ta čutenja prebujajo. Podobno je pri spolnosti, kjer se lahko pojavi ogromno ranljivih čutenj in situacij, kot so Ti lahko zaupam?, Me boš videl lepo?, Bo prostor tudi zame?, Boš čustveno z mano?

Sklenemo lahko, da je eden izmed pogojev za vznik želje pri vaši ženi vaš čustveno dovolj pomenljiv in prijeten odnos do vaše žene.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


DRINSKE MUČENKE

Preberite še:
Mučenke, ki jih je reka Drina odnesla v Božje naročje
Preberite še:
Mama ga je zapustila, oče ga je tepel: “Moje gorivo je bilo sovraštvo”


COUPLE, LOVE, BALCONY

Preberite še:
Romantični zmenki za vsak letni čas

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.