Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Jim Carrey: “Odpuščanje odpira in spreminja človeška srca”

JIM CARREY

Iwona Flisikowska - objavljeno 01/10/19

V intervjuju za The Hollywood Reporter je igralec povedal, da se ne bi nikoli rad povzdigoval nad druge, še posebej ne kot igralec v komedijah, ker to ni bistvo njegovega življenja

Le kdo ne pozna filmov in mojstrsko uprizorjenih glavnih likov, ki jih je odigral Jim Carrey: Maska, Trumanov šov ali pa Vsemogočni Bruce? Ta zadnji lik sicer zveni kot izzivanje Boga, vendar pa se tako le zdi.


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
Film o blaženem Lojzetu Grozdetu, ki že prejema nagrade po svetu, prihaja v Ljubljano

Bog odgovarja

V filmu Vsemogočni Bruce je Jim Carrey televizijski novinar in njegov življenjski sen je, da bi vodil glavni televizijski dnevnik. Simpatični, a tudi nesrečni in komični junak v obupu večkrat na pomoč kliče Božje ime. Nekega dne se Bog res odzove na njegove klice in se novinarju razodene v podobi temnopoltega modreca, ki ga je odlično zaigral Morgan Freeman. Teden dni lahko Bruce razpolaga z božjo vsemogočnostjo in počne vse tisto, o čemer je sanjal že leta.

Egocentrični in vase zagledani novinar začne takoj izvrševati vse svoje “zapadle” zadeve in uresničevati svoje sanje. Pri tem ima končno možnost neovirane odprtosti, zato opozarja na napake in v zadrego spravlja sovražnike.


WIZARD OF OZ

Preberite še:
10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza

Bruce sicer napreduje, vendar pa izgubi zaupanje svojega dekleta (v tej vlogi je Jennifer Aniston). Čez teden dni ga Bog vpraša, kaj je v tem času naredil za druge ljudi. Vprašanje novinarju odpre oči in ugleda se v takšni luči, kakršen je pravzaprav v resnici: vase zaverovan človek.

Igralec je v enem od intervjujev povedal, da film ni le komedija, ampak delo, ki med vrsticami kaže na pravo pot do “vsemogočnosti”: to, da si odprt in občutljiv za potrebe drugega. “Ne jaz, ampak ti ali mi,” poudarja Carrey.


TV

Preberite še:
8 filmov, s katerimi si vaša družina lahko popestri to poletje

Kaj sploh je pomembno v življenju?

Igralec se je še posebej približal Bogu po izgubi dekleta – preživel je globoko depresijo in ta bolezen je bila zanj, kot se spominja, čas za razmislek o lastnem življenju. “Kam sem namenjen, kakšna je moja smer,” se je izpovedal igralec. Umetnik se je po smrti svoje ljubezni umaknil iz javnega življenja in se začel ukvarjati s slikarstvom. Posnel je tudi dokumentarni film z naslovom Jim Carrey: Potreboval sem barvo.

Komik je povedal, da je utrujen od življenja t. i. fimske zvezde, svet slavnih pa se mu zdi zelo moreč. Pred kratkim je na filmskem festivalu v Torontu avtor promoviral svoj novi film Jim and Andy: The Great Beyond – dokumentarec, ki se ukvarja s procesom snemanja Človeka z meseca Miloša Formana, v katerem je Carrey zaigral Andyja Kaufmana, enega najslavnejših in najbolj kontroverznih ameriških komikov.


Gloucester Cathedral

Preberite še:
Gloucesterska stolnica, prizorišče filmov o Harryju Potterju

V pogovoru za The Hollywood Reporter se je navezal na svojo vlogo in povedal, da ne bi nikoli hotel proslavljati samega sebe, še posebej ne kot komika, ker to ni bistvo njegovega življenja.

Stopi ven iz teme

Občudovalci Carreyjevega talenta lahko slišijo ganljivo igralčevo pričevanje, ki ga je namenil zapornikom med srečanjem z organizacijo v Los Angelesu, ki pomaga nekdanjim zapornikom in osebam, ki so povezane z mafijo. Umetnik je pripomnil, da je Jezus na svojem križevem potu trpel za vsakogar. Carrey se je z velikim spoštovanjem obrnil k zapornikom in jim govoril o upanju v novo življenje: tisti, ki so jih zavrgli družba in lastne družine, so za igralca junaki, ker so se odločili, da “stopijo iz teme”.


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”

Igralec je tudi povedal, da se je moral sam soočati z mnogimi problemi, iz oddaljene perspektive pa vidi, da je lahko trpljenje pot do Boga. “Bolečino in občutek krivde lahko zavrnete, vendar pa to pogosto vodi v maščevanje ali to, da kriviš sebe in druge. Odločitev, da odpuščam, pa vodi v novo življenje. Jezus je tudi odpustil svojim krvnikom,” pravi Carrey.

Čeprav je trpel in je bil tako zelo zmaličen, da je začel dvomiti. Počutil se je zapuščen od vseh, vseeno pa je odpustil svojim mučiteljem. “Odpuščanje odpira in spreminja človeška srca. In odpira tudi nebeška vrata,” je poudaril igralec.




Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

Carrey je govoril tudi o Božji vseprisotnosti. “Vse, kar imamo, prihaja od Njega. Ko opravljamo dobra dela za najbližje, za družino ali celo za tuje ljudi, takrat smo Božje srce in oči.” Igralec je ob koncu srečanja z zaporniki povedal tudi, da gre rad pogosto k maši, ker je to blagoslov ne le zanj, ampak tudi za druge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus. 




Preberite še:
“Občutek krivde je pogosto povezan z nezmožnostjo potegniti mejo”


RELACJA

Preberite še:
Zakaj odnos lahko propade?


ANDREJ MAJCEN

Preberite še:
Slovenec, ki je misijonaril v kitajščini

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.