Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Lahko zaupam astrologinji?

Astrology - Horoscope

© Syda Productions

Družina - objavljeno 20/10/19

Je astrologija res nevarna in kaj o tem pravi Cerkev?

Vprašanje bralke:

Znana astrologinja me že dolgo vabi, naj ji dovolim, da mi pomaga, ker vidi v moji prihodnosti do konca tega leta velik preobrat v dobro. Rada bi, da ukrepam, in pri tem naj bi mi pomagala s točnimi datumi in me opozorila na ljudi, ki me ovirajo na tej poti … Moram reči, da je veliko zadela glede moje preteklosti … Sprašujem se, ali je prav, da ji zaupam, ker je kar mamljivo. Je to od Boga? Moj notranji glas me opozarja z nekim nemirom. Prosim Jezusa, naj mi pomaga.

EARTH SPACE

Preberite še:
Ljubezen, zdravje, denar … Kaj Sveto pismo napoveduje za leto 2019?

Odgovarja: Marjan Turnšek, upokojeni nadškof

Pod pojmom astrologija lahko ljudje razumejo marsikaj. Dokler gre za ugotavljanje medsebojnega vpliva nebesnih teles in morebitnih posledic za živa bitja, se gibljemo v mejah normale. Nihče ne dvomi v vpliv zvezd na snovno naravo, zato tudi na človekovo telo in na telesne razsežnosti duševnosti (značaj).

A človek je poleg telesa in duše tudi duh. In zvezde, ki so snovna stvarnost, nikakor ne morejo vplivati na duhovne sposobnosti razumne duše; snov nima moči nad duhom. Tudi horoskopi, ki jih astrologi sestavljajo, so zelo različni, eni so povsem šarlatanski, drugi pa imajo bolj sistematičen pristop.


WOMAN,NEWSPAPER

Preberite še:
Tudi vi kar tako, malo za šalo berete horoskop?

Astrološko napovedovanje postane nevarno, ko začne napovedovati prihodnost glede duhovnih zadev, ki so povezane s človekovo svobodo. Sv. Tomaž je zapisal, da je takšno napovedovanje nevarno, ko je resnično. Kajti nebesna telesa ne morejo vplivati na nesnovni del človekovega bitja. Zato takšne napovedi ne temeljijo na preučevanju položaja zvezd, ampak morajo imeti izvor v duhovnem svetu.

V takem primeru ne govorimo več o astrologiji, ampak o vedeževanju s pomočjo astrološke karte (kdo drug za “sredstvo” uporabi karte, stekleno kroglo, kavno usedlino, nihalo …), ki je samo podlaga za medijevo intuicijo. S tem pa smo že na področju okultnega. Vedeževanje ali jasnovidnost je lahko tudi Božji dar, kot ga najdemo v Svetem pismu, lahko pa prihaja od hudobnega duha. Nevarnosti so seveda zaradi tega zelo velike.


APOKALIPSA

Preberite še:
Ali je Fatimska Mati Božja napovedala konec časov? 

Tako imenovani jasnovidci izkoriščajo lahkovernost ljudi, ki iščejo nasvete. S spretno zastavljenimi vprašanji in malo psihološkega znanja ugotovijo, kaj osebo skrbi oziroma česa jo je strah. Vendar to še ni vedeževanje. Pravo okultno vedeževanje izvajajo mediji, ki vstopijo v trans, da bi lahko prebrali, kar “piše v zvezdah”. Seveda o dotičnem človeku nič ne piše v zvezdah.

Govorimo o “živem spominu” na pomembne trenutke v življenju, ki je v energijskem polju (astralnem telesu) in vsebuje določene občutke. Na podlagi tega je mogoče sklepati, kako se bo oseba odzvala na napovedane dogodke. Takšna napoved deluje na osebo kot napotek, ki jo bo nezavedno vodil. Napoved se bo uresničila, ker oseba sama nezavedno privoli vanjo in jo sama uresniči.


Côme de Cacqueray

Preberite še:
Zdravniki so napovedali, da bo deček umrl, a sveti Šarbel je imel drugačen načrt

Dobro zapišete, da je ponujeno “mamljivo”, vendar ali ni bila tudi ponudba v raju mamljiva. V konkretni ponudbi se zrcali nevarnost, da bi astrologinja začela voditi vaše življenje, saj vam bo narekovala datume in dejanja in vas celo svarila pred ljudmi. Vse to lahko prinese usodne odločitve, povzroči odvisnost od nje in ponavadi se potem pojavi tudi zahteva po plačilu, če želiš naslednji “nasvet”. Sam bolj zaupam vodstvu Svetega Duha, ki nam je bilo obljubljeno, kakor pa takšnim ponudbam. Odločiti se mora seveda vsak sam.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 41.




Preberite še:
Eno leto od Martinovega prvega vloga: kako bo zapil obletnico?


WEDDING

Preberite še:
Privilegiji, ki jih lahko uživa samo zakonski par, in ne tisti, ki živijo na koruzi




Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.