Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Učinkovita molitev v le šestih besedah

WEB3;HAND;MAN;ROSARY;PRAYING;KS01

James Coleman/Unsplash | CC0

Nataša Rupena - objavljeno 18/10/19

Jezus na različne načine, neutrudno in vedno znova vabi vsakega od nas k molitvi in dejanjem ljubezni. Takole nas spodbuja po s. Marii Consolati

Pierina Lorenzina Betrone se je rodila v Saluzzu, mestecu v severni Italiji, 6. aprila leta 1903. Starša sta imela pekarno in bila je druga od šestih hčera. Po značaju je bila prijazna in zabavna in ne ona ne bližnji si niti predstavljali niso, da bi lahko bila Jezusova izbranka – Njegova žrtev za duše.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Tako mlad pa že svetnik!

Vedno je rada molila, v najstniških letih pa je postala zelo vztrajna pri molitvi rožnega venca. Ko je nekega dne pri 13 letih odšla po opravkih za svojo mamo, je imela nenadno in globoko duhovno doživetje. Opisala ga je kot “eksplozijo molitve v srcu”. Notranje prevzeta je v tistem trenutku izrekla: “Moj Bog, ljubim Te!” To je bil začetek njenega posebnega odnosa z Gospodom.

Nato se je na praznik brezmadežnega spočetja Pierina posvetila Devici Mariji. Po obhajilu je jasno zaslišala besede: “Hočeš biti moja?” in čeprav ni razumela, kaj se ji pravzaprav dogaja, je vzhičena in v solzah rekla: “Da!”


Frei Giuseppe Ungaro

Preberite še:
100-letni frančiškan, ki je osebno poznal 6 svetnikov

Želela je vstopiti v samostan

Začutila je, da je poklicana v posvečeno življenje in hotela je vstopiti v samostan. Iskala je med redovi, vendar so jo večkrat zavrnili. Pri 21 letih so jo končno sprejeli v neki red, vendar je njen spovednik kaj hitro spoznal, da je poklicana v bolj kontemplativno življenje. Usmeril jo je v samostan sester klaris v Torino. Odšla je v zaupanju, da On vodi njeno pot.

Jezus je Pierino usmerjal po duhovni poti, kot je sam želel, in ona se mu je popolnoma prepustila. Po prestanem noviciatu in zaobljubah so ji sestre dale ime s. Maria Consolata. S tem imenom (v italijanskem jeziku consolare pomeni tolažiti) bo s svojo molitvijo in darovanjem postala tolažnica Jezusovega Presvetega Srca.
Preberite še:
Svetnik, ki je bil izvoljen za papeža, a je pred tem hotel zbežati

Jezus ji je obljubil, da bo tolažila tudi mnoge druge, predvsem bo po svoji smrti pripomogla, da bodo tisti, ki se ji bodo priporočali, uslišani.

Od svojih zaobljub dalje je s. Maria Consolata, za zidovi samostana in skrita pred svetom, delala kot kuharica, vratarica in čevljarka. V tišini, kjer dnevi tečejo med delom in molitvijo, ji je Jezus korak za korakom razkrival svoj načrt. Zapisala je, da ji Jezus razodeva notranje trpljenje Njegovega Presvetega Srca, ki mu ga povzroča nezvestoba Njemu posvečenih duš.


St. Stephen of Hungary

Preberite še:
Globoko sporočilo svetnika svojemu sinu

Neprestana molitev

Na dan zaobljub pri sestrah klarisah ji je Jezus rekel: “Ne kličem te za več, kakor to: neprestano dejanje ljubezni.”

V njej se je utrdila goreča želja, da bi zadoščevala za grehe sveta. Jezus ji je rekel: “Ne misli name kot na strogega Boga, saj sem predvsem Bog Ljubezni.” S. Marii Consolati je Jezus navdihnil molitev, za katero je želel, da bi jo vsi molili od tistega trenutka dalje: “Jezus, Marija, ljubim vaju! Rešita duše!” Sama jo je začela takoj neprenehoma moliti in Jezus ji je razodel, da se po tej molitvi uresničuje klic k neprestanemu dejanju ljubezni.


SAINT AUGUSTINE

Preberite še:
Svetnik, ki so ga rešile mamine solze

Bolezen in smrt

Sestra M. Consolata je še zelo mlada zbolela za tuberkulozo. Ob tem je zapisala: “Usojeno mi je umirati po majhnih koščkih.” Zvesta darovanju same sebe je resnost svoje bolezen skrivala, vse dokler je ni huda vročina prisilila k počitku. Takrat so jo sestre poslale na zdravljenje, vendar ji ni bilo pomoči. Hudo je trpela vse do svoje smrti. Umrla je stara 43 let.

Za seboj je pustila tisoče napisanih strani z Jezusovimi citati. Vse hranijo v samostanu, kjer je živela, delala in prešla v objem Večnosti. Danes sestre širijo njeno sporočilo in vabijo k neprestani molitvi, ki ji jo je Jezus razodel: “Jezus, Marija, ljubim vaju! Rešita duše!”

Papež Frančišek je aprila letos s. Mario Consolato razglasil za častitljivo Božjo služabnico in s tem začel postopek za beatifikacijo.


RITEM SRCA

Preberite še:
Ritem srca 2019: “Ohranimo vzdušje današnjega večera tudi takrat, ko nam bo težko”


SYNESTHESIA

Preberite še:
Je to črka, za katero Slovenci ne vemo, ali bi jo ljubili ali sovražili?


RODZICE KAROLA WOJTYŁY

Preberite še:
Ne le priljubljeni Janez Pavel II., svetniki bodo morda tudi njegovi starši

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.