Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se spopasti s kritiko?

GOSSIP

Pressmaster - Shutterstock

Małgorzata Rybak - objavljeno 19/02/20

S kritiko se je sčasoma vedno težje spopadati, če smo v mnogih preteklih situacijah dovolili, da nas potepta in naredi nemočne

V podobnih primerih se počutimo neprijetno in obsojano, predvsem ko takšne izkušnje doživimo zelo zgodaj v življenju in ne prejemamo ustrezne podpore. Odpornost na kritiko zato oslabi, “tanka koža” pa dopušča, da nam komentarji pridejo do živega.

Če nismo odporni na kritike, jih lahko doživljamo, kot da bi nekdo prišel v naše življenje in takoj ukazal: “To omaro moramo premakniti, prenoviti strop in prepleskati stene. Tu je strašen kaos.” Zaradi kritike se nam lahko zazdi, da ne poznamo več samih sebe.


KRZYK

Preberite še:
4 koristni predlogi, kako svojo kritiko izraziti z občutkom

Včasih za spopadanje z njo potrebujemo le čas. Najprej se boleče besede vrtijo v naši glavi, nato se spopadamo z njimi in dokazujemo sebi in drugim, da je z nami vse v redu. Potem na to skušamo pozabiti, čeprav se verjetno vsak od nas spominja besed, ki so tako močno bolele, da nas še danes v določenih situacijah prikrajšajo za samozavest.

Neizpolnjena pričakovanja

Zelo mi je pomagalo, ko sem že dolgo nazaj slišala, da ljudje, ki so kritični, na tak način izražajo lastne negotovosti. Mislim, da jih je mogoče razvrstiti na različne načine. Lastna prepričanja o življenju in svetu na primer izražajo stavki, ki se začnejo z vsi ali vsak. To so življenjska vodila, ki oblikujejo “spodobnega človeka”. Pred kratkim mi je prijatelj rekel, da bi bilo zanimivo pogledati seznam lastnosti “nespodobnega človeka” in s tem se popolnoma strinjam. Poleg tega bi za vsakega predstavljale nekaj drugega.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Ste sami sebi največji kritik? Preberite tole

Če vas kdo kritizira, s tem lahko odkriva delčke sebe. Na primer: Dobra mama kuha trikrat na dan;Dober človek ima red v knjižnici;V soboto je treba pospravljati in prati avto ... Tako po svojih prepričanjih poskuša meriti vaša dejanja.

Ko ljudje kritizirajo, na tak način govorijo tudi o svojih pričakovanjih in potrebah. Če bi kdo prišel k meni na delavnico o mejah in rekel: “To nima smisla!”, ker je pričakoval, da mu bom predala orodje, ki mu bo pomagalo, da bodo njegovi otroci hitreje naredili vse, kar jim bo ukazal, bom vedela, da govori o svojih neizpolnjenih pričakovanjih in ne o mojem delu. Lahko bi vprašala: “Ali vam je težko, da otroci nočejo sodelovati, kakor bi si vi želeli?” Lahko bi tudi predlagala iskanje neprimernih prepričanj, na primer V dobrem domu odrasli govorijo in otroci poslušajo. Ali pa bi iskala kaj bolj podpornega, na primer Dobro je, če se v družini člani med seboj poslušajo; Lažje je sodelovati, ko si med seboj zaupamo …


web 3 vili lovse

Preberite še:
“Misliš, da te žena kritizira, a ona te želi izboljšati”

O tebi, ne o meni

Kritika je način, kako reči, da nam je nekaj težko ali da gre kaj narobe. Ljudje včasih rečejo: “Kakšno dolgočasno predavanje!”, v resnici pa si mislijo: “Ne razumem, o čem govorijo.” “Ali moraš vedno jokati?” namesto “Pretežko mi je, ko jočeš, ker ne vem, kaj naj storim.” “Preveč zapravljaš!”, želijo pa reči “Skrbi me, da se bo družinski proračun skrčil.” “To, kar govorite, nima smisla!”, v resnici pa potrebujejo več jasnosti.

Zato si lahko, ko slišimo kritiko, rečemo: “Govoriš o sebi in ne o meni, o svojem počutju, potrebah in viziji sveta.” Ko to vem, lahko človeka vprašam, kaj si zares misli, in mu celo pomagam pri razreševanju težave. “Če praviš, da je tu grozen nered, ali zares želiš povedati, da nimaš moči, da bi to pospravil, a imaš občutek, da moraš?” Ko oseba izgovori besede: “Kakšen svinjak!”, ko vidi razmetano sobo, morda želi povedati, da bi si želela več reda in predvidljivosti v našem življenju.

Lahko se odločimo, ali želimo delček teh informacij vzeti zase in o njih razmisliti. Kadar pa je kritika še posebej huda, lahko to razumemo kot paket, ki ga pošljemo nazaj pošiljatelju, ne da bi ga odpakirali. Lahko celo omejimo stike z ljudmi, ki pošiljajo preveč takšnih pošiljk in poiščemo podporo v tistih odnosih, kjer smo deležni brezpogojnega sprejemanja in dopuščanja napak.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


JUSTIN BIEBER

Preberite še:
Justin Bieber: Bog, zakon in žena so rešili moje življenje


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa


STRETCHING

Preberite še:
Se v službi borite z utrujenostjo? Tole bo pomagalo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.