Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Vse je znotraj usmiljenega Očkovega objema

MATURE MAN PRAYING,

StockPhotosArt | Shutterstock

Magnificat - objavljeno 19/04/20

In pred njim bomo umirili  svoje srce … (1 Jn 3,19)

Ko včasih ves obtežen in razočaran nad seboj legam k počitku, so edine besede, ki jih lahko izrečem Gospodu: “Ti veš …” V njih je izražena vsa moja vera, vse moje zaupanje vanj. On je Vsemogočni, ki pozna vse moje hrepenenje in vso mojo nemoč. A on je predvsem Očka, ki mi želi biti blizu, ki me želi objeti. On je predvsem Bližina!

Šele pred kratkim sem izvedel, da vzklik v pravoslavni liturgiji: “Gospodin pomiluj,” ne pomeni: “Gospod, usmili se,” temveč: “Gospod, objemi.” Kako pomembno je za naše življenje po veri, da v Božjem usmiljenju ne vidimo samo neke “pravne pomilostitve” grešnika, ampak nežen Očetov objem. To vse spremeni …


Jennifer Fulwiler

Preberite še:
Iskala je resnico in srečo. Ni pričakovala, da bo s tem našla tudi Boga

Bog je res Očka!

Pred leti se je moja prijateljica znašla v veliki stiski ob spontanem splavu. Prek SMS-a sem ji skušal izraziti bližino. V tistem obdobju sem imel navado, da vsako SMS sporočilo zaključim z BTB. Ko me je vprašala, kaj to pomeni, sem ji razložil, da so to začetnice besed “Bog te blagoslovi!” – “A tako,” je napisala, “jaz pa sem mislila, da pomenijo: ‘Bog te boža.'” In obnemel sem … Kako globoko je v svoji stiski začutila, da je Bog res Očka!

Zaupati

Vedno bolj sem prepričan, da je najpomembnejša molitev preprosto vprašanje, namenjeno Gospodu: “Jezus, kako me ti vidiš?” Zaupati Božjemu pogledu bolj kot vsem svojim, mnogokrat negativnim izkušnjam, bolj kot vsem predstavam, kakšen bi moral biti, in bolj kot načrtom in pričakovanjem, kako naj teče življenje, je začetek vere. Vera je zaupanje Bogu, ki je Očka! Vera je življenje iz resnice, ki jo je zapisal apostol Pavel, da tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu. In kaj pomeni: “Boga ljubijo”? Kako ga lahko najbolj ljubim? Prepričan sem, da tako, da se mu pustim ljubiti! In kaj pomeni “vse”? Vse pomeni vse! Vse lepe in vse težke stvari, vse zmage in vsi porazi, vsa dejanja ljubezni in vsi grehi, vsa svetloba in vsa tema, vsa lepota življenja in vsa boleča razočaranja … Vse je znotraj usmiljenega Očkovega objema! Vse!
Preberite še:
Ko je obležal, mu je bil “Bog bližje kot kadarkoli”

Vaclav Havel, dramatik in nekdanji predsednik Češke republike, je nekoč zapisal: “Upanje ni prepričanje, da se bo nekaj dobro izšlo, ampak prepričanje, da je nekaj smiselno, ne glede na to, kako se izide.” Seveda, saj vendar verujemo in vemo, da je naš Bog usmiljeni Oče!

Avtor: br. Jaro Knežević, kapucin

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, april 2019.


RODZINA

Preberite še:
Kako z otroki ohranjati velikonočno veselje?


KOBIETA

Preberite še:
Zakaj nam je Božje zapovedi težko izpolnjevati?
Preberite še:
So trenutki popolnosti, ki jih včasih doživimo, predokus nebes?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.