Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Iskala je resnico in srečo. Ni pričakovala, da bo s tem našla tudi Boga

Jennifer Fulwiler

Osebni arhiv Jennifer Fulwiler

Ewa Rejman - objavljeno 14/04/20

"Ne vzgajam te, da boš ateistka. Vzgajam te za iskanje resnice in dvomljenje o vseh domnevah," je stavek modrega očeta, ki je spremenil življenje njegove hčerke

“Če nečesa ne morem dokazati v laboratoriju na popolnoma znanstven način, potem nimam namena v to verjeti.” Leta in leta je Jennifer Fulwiler na ta način utemeljevala svoj ateizem. Med študijem je srečala ljudi, ki so se pogovarjali o Bogu. Kako je mogoče, da lahko nekdo, ki je tako inteligenten, sploh razpravlja o tem, se je spraševala.

Od nekdaj je bila tesno povezana s svojim očetom, ki je trdil, da obstaja le to, kar lahko opiše znanost. Mislila je, da se lahko na ta način znebi vseh odvečnih vraževerij in najde moč, da prevzame odgovornost za svoje življenje, namesto da bi računala na pomoč višje sile. Obstajal pa je še drugi razlog, da se je Jennifer izogibala vsemu, kar bi bilo povezano s krščanstvom. Vse otroštvo so jo njeni vrstniki nadlegovali in nikoli ni imela okoli sebe nobenih prijateljev. Odločila se je torej, da si pred nikomer ne bo dovolila biti odprta in nemočna. Tudi pred Bogom ne.


THE CASE FOR CHRIST

Preberite še:
Novinar, ki je želel dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž

Razum in vera?

Takoj po koncu študija je spoznala fanta po imenu Joe, ki se ji je nemudoma zdel tisti pravi. Nanjo je naredil velik vtis. Vzgojila ga je uboga mati samohranilka, v življenju pa je dosegel stvari, o katerih drugi, precej bolj privilegirani od njega, niso niti sanjali. Končal je študij na univerzah Yale in Stanford, njegovi sodelavci pa so trdili, da sodi v skupino najinteligentnejših ljudi, ki so jih kadarkoli srečali. V svojem podjetju je služil veliko denarja, skupaj z Jennifer sta uživala v potovanjih in večerjah v dragih restavracijah.

Le ena stvar se pri vsem tem ni skladala. Joe je veroval, medtem ko Jennifer ni mogla razumeti, kako to spaja s svojim razumom in inteligenco. Čutila je, da mu mora povedati, da ona v Boga ne verjame. Vprašala ga je, ali ga to moti. “Kje pa. Si razsodna oseba, torej bo to obdobje ateizma minilo,” je odvrnil.


DOCTOR, MASK,

Preberite še:
Ateistični zdravnik v bolnišnici našel Boga: Rad bi pomagal do zadnjega diha

Iskanje resnice

V misli so se ji vračale očetove besede. “Ne vzgajam te, da boš ateistka. Vzgajam te za iskanje resnice in dvomljenje o vseh domnevah. Pojdi tja, kamor te bo peljalo to iskanje, pa čeprav ti sploh ni všeč,” je ponavljal.

Posebnih verskih iskanj ni načrtovala. Joe in Jennifer, oblečena v temno vijolično obleko, sta imela civilno poroko v gledališču. Celotna slovesnost je trajala sedem minut. Želela je živeti svoje življenje kot pred poroko in graditi lasten uspeh.

Toda izkazalo se je, da je Jennifer noseča. Načrtovala ni niti otroka niti tega, kako zelo ji bo spremenil življenje. Ko je opazovala novorojenčka v svojem naročju, je ugotovila, da razmišlja o njem kot o nekakšnem čudežu, ki ga je morda ustvaril Nekdo drug. Zelo počasi je začela sprejemati možnost, da ima naš obstoj vendarle nekakšen večji pomen.

JENNIFER FULWILER
Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Obisk knjigarne

Nekega dne je v knjigarni naletela na knjigo, ki jo je napisal nekdanji ateist. Preletela jo je, in čeprav se je nemudoma odločila, da se ne strinja z njegovim zaključkom, se ji je argumentacija zdela zanimiva. Odločila se je za nakup, blagajničarki pa je pojasnila, da gre za darilo za prijateljico, saj ni želela, da bi si ljudje v vrsti mislili, da je verna. Glede na to, da je v šolski knjižnici Biblijo premikala med “literarno fikcijo” in je v tem videla zvito šalo, pa je bil to vendarle napredek.

Ko je knjigo prebrala, se je srečala z delom C. S. Lewisa Golo krščanstvo (Mere Christianity). Iskala je naprej. Ali je sploh mogoče najti resnico, se je spraševala.


JAKOŚĆ BUDOWANYCH RELACJI

Preberite še:
Kako se pogovarjati o Bogu z ateisti in agnostiki? Tu je 5 nasvetov

Do tega trenutka niti ona niti Joe nikoli nista razmišljala o tem, da bi sprejela krščanstvo. Jennifer je močno nasprotovala nauku Cerkve na temo splava in kontracepcije, zdelo se ji je, da gre za arhaično inštitucijo, ki nima nič skupnega z današnjim svetom. Po čudnem naključju pa je začela brati katoliško literaturo in se počasi poglabljati v teologijo.

Preverimo cerkvene nauke

Odločila se je, da bo izvedla majhen eksperiment in skupaj z možem nekaj časa na vseh področjih živela v skladu s cerkvenim naukom. “Dobro je šlo. Minil je že cel teden in jaz nisem nikogar umorila niti začela nepravične vojne,” piše v svoji knjigi. Več časa kot je minilo, tem bolj je opažala, da pravila, ki so jih začasno sprejeli, zelo pozitivno vplivajo na njihovo družino in odnose. Ali je mogoče, da ima Cerkev prav?

Hitro je še drugič zanosila, toda tokrat so se pojavili tudi zdravstveni problemi. Menila sta tudi, da ni bil dober čas za drugega otoka – stanovala sta namreč pri mami Jennifer, saj sta vse svoje imetje vložila v svoj posel. Izkazalo se je, da potrebuje draga zdravila, za katera nista imela dovolj denarja.
Preberite še:
Menedžer in oče 10 otrok: Včasih me kdo vpraša, kdaj sem se spreobrnil. V bistvu se še nisem

Najti srečo

Jennifer je začutila, da ima dovolj, toda odločila se je, da bo prvič v življenju poskusila zaupati Bogu. Odpravila se je v lekarno, pripravljena na to, da bo morala kot ponavadi za svoja zdravila plačati 996 dolarjev. Toda na blagajni je zaslišala: trideset. Farmacevtki je poskušala razložiti, da se je zmotila, toda ta je vztrajala, da je to prava cena. “Si bil to ti, Bog?” je vprašala Jennifer po odhodu iz lekarne.

Nedolgo zatem je njen mož dobil novo službo, ki je prinesla tudi zavarovanje, ki je pokrivalo strošek njenih zdravil. Vrnila se je v lekarno, ker je zdravila potrebovala še za nekaj dni. Izkazalo se je, da zdravilo še vedno stane 996 dolarjev. Jennifer je prosila, naj preverijo transakcijo prejšnjega meseca. Ni je bilo mogoče najti v sistemu, kot da sploh ne bi obstajala. “V redu, Bog, to si bil Ti, zdaj mi je jasno,” si je rekla, ko je odhajala.

Jennifer se je pridružila Katoliški cerkvi, svojo izkušnjo pa je opisala v knjigi Kdo, če ne Bog (Something Other than God), ki je postala zelo priljubljena. “Nikoli je nisem videla kot knjigo o povratku; rada si predstavljam, da gre za knjigo, ki predstavi zgodbo dveh ljudi, ki sta iskala pravo srečo in jo na koncu tudi našla,” piše danes mama šestih otrok.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.
Preberite še:
Pretepana najstnica je molila za spreobrnjenje svoje matere. Zgodilo se je na dan njene smrti


CAMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
Najslavnejši slovenski romar, ki je šel na Camino


WEB 3 STICNA SAMOSTAN MONASTERY

Preberite še:
Pogovor o vstajenju, karanteni v samostanu in srečanju z medvedom od blizu

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.