Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 nasvetov, kako zaupati, da bo vse v redu

WOMAN, SERENE, HAPPY

stockfour | Shutterstock

Meta Košir - objavljeno 13/06/20

Ne bodite žrtev negative!

Je kozarec na pol prazen ali na pol poln? Z odgovorom veliko poveste o dnevnem počutju. Spadate med “pozitivce” ali med dežurne godrnjače, ki jim ni nič prav?

Naši možgani so naravnani tako, da smo bolj dovzetni za negativne stvari. Včasih je težko ostati pozitiven in verjeti, da bo vse v redu. Negativne opazke, razmišljanje, nastrojenost družbe so tisto, kar se bolj zareže v nas kot pozitivno.

Ljudje smo čuteča bitja, ki skrivaj hrepenimo po pohvali, priznanju. Negativno razmišljanje ali dogodek lahko hitro pokvari ves dan in ob tem izrine tudi vse lepo. Pri premagovanju takih situacij nam je delno v pomoč tudi pozitivno razmišljanje. Tako se lahko težave lotimo z več energije, elana, čustva lažje nadzorujemo in verjetnost za ugoden rezultat je večja.


TJAŠA M. KOS

Preberite še:
Po “korona” krizi: Namesto črnogledih scenarijev se raje posvetimo razvijanju psihološke čvrstosti

Vse, kar mislite in čutite, ni vedno res. To kar doživljate, je realno, ni pa nujno resnično. Ste se že vprašali, kje je vaša pozitivna naravnanost in vera v dobro?

Vsak je krmar svojega življenja. Sprejmite odgovornost!

Naš pogled na svet se lahko spremeni le, če bomo spremenili sebe. Ko spremenimo sebe, lahko začnemo dogajanje okrog sebe opazovati iz drugačne perspektive. Tako kot na ostalih področjih, ki zahtevajo od nas spremembe, tudi tu potrebujemo željo, notranjo moč ter voljo. Najpomembnejši pri vsem skupaj pa je preobrat v načinu razmišljanja. Dopustiti si moramo, da lahko razmišljamo drugače, svobodno in ne rigidno. Možgani so fleksibilni, lahko jih natreniramo. Gre za sprogramirane vzorce, ki jih ima posameznik v sebi lahko tudi več desetletij.

Treba je vztrajati v pozitivnem načinu razmišljanja. Če so bile vaše misli pogosto negativne, upanje in vera v pozitivne razplete pa sta hitro usihala, vas čaka dolga pot vztrajanja. Zakaj? Ker vaš um deluje tako, da vas brani in ščiti pred neznanim. V tem primeru pred pozitivnim razmišljanjem in besedami.

Imate moč!

Prvi korak je, da znamo negativne misli in čustva prepoznati. S tem ko se zavemo svojih negativnih misli in čustev, smo zreli za drugi korak: preprečiti, da nas te misli ne preplavijo, lahko jih imamo pod nadzorom. To pomeni, da moramo o negativnih mislih in čustvih, ki jih doživljamo, čim več govoriti.

Tretji korak je, da začnemo negativno spreminjati v pozitivno. Da bomo lažje verjeli v pozitiven razplet, je pomembno, da so naše misli deležne zdrave razlage in samogovora. Ne pozabimo, da to, kar mislimo in govorimo, predstavlja naše doživljanje realnosti. Spremembe bodo prišle postopoma.




Preberite še:
Štirje nasveti svetega Ignacija, kako se prebiti skozi težke čase

MORNING WOMAN GIRL
PIXABAY

Po jutru se dan pozna

Postavite si male etape z namenom, da boste prišli do cilja. Vedno ne bo šlo vse po načrtih, zato je pomembno, da imate nekaj ali nekoga, ki vam vliva moč. To so lahko prijatelji, svojci, domače živali, glasba, umetnost, vera, molitev, šport, …

Pregovor pravi, da se po jutru dan pozna. Bo kar držalo. Primer negativca: Zjutraj zvoni budilka, na obrazu nejevolja, v mislih pa nezadovoljstvo nad zgodnjo jutranjo uro in mislijo, kaj vse je treba postoriti.

Poskusite spremeniti takšen negativen pogled na dan. Naj bo začetek dneva, kljub temu da vas zbudi budilka, drugačen. V mislih si recite, da ste hvaležni za nov dan, da se z veseljem podajate v nove dogodivščine, da ste zdravi, veseli. Če si za cilj zadate, da boste danes, pa tudi če za mišjo dlako, boljši kot včeraj, boste imeli v življenju pozitiven trend.


IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

6 nasvetov

V pomoč naj vam bo nekaj nasvetov, kako ostati in postati pozitiven:

  • Večkrat dnevno preverite, ali ste se ujeli v negativne misli in razmišljanje. Imate moč, da zavestno spremenite notranje misli. Več časa posvetite dejavnostim, ki vas navdihujejo in sproščajo. Najdite notranji mir.
  • Delo opravljajte z veseljem, ne mislite, da je vse le breme. Vsako delo zahteva sposobnosti, zato ga cenite.
  • Bodite hvaležni, saj je to ena izmed močnejših navad, ki prispeva k oblikovanju pozitivnega stanja. Začnite in/ali končajte dan z zahvalnimi mislimi. In ne pozabite na čudežno besedo – hvala! Nič ne stane, a hkrati ogromno da.
  • Naučite se obvladovati stres.
  • Športna aktivnost naj bo na vašem dnevnem urniku.
  • V življenje vključite humor in pozitivne ljudi, ki so vam lahko s svojo pozitivno naravnanostjo zgled. Pozitivna energija je nalezljiva. 😊


MOJCA IN PRIMOZ SEME

Preberite še:
“Moški si pogosto samo v spolnosti dovoli pokazati svojo potrebo po telesni bližini”


SYLVIA MACGREGOR

Preberite še:
Po letih sramovanja začela kampanjo za pozitiven odnos do telesa: “Moje brazgotine so čudovite”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.