Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je spoštljiv odnos do telesa blagodejen za naše duhovno življenje

Holy Spirit

djgis | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 21/06/20

Kar počnemo s svojimi telesi, ima neposreden vpliv na našo dušo

Ali veste, da je vaše telo ustvaril Bog, dobro, sveto in lepo? Bog človeka ni utelesil po nesreči. Pravzaprav je “Bog ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril” (1 Mz 1,27).

To pomeni, da naša telesa niso kakor koli omadeževana, temveč naj bi odsevala lepoto in slavo samega Boga!

Katekizem Katoliške cerkve pojasnjuje: “Človekovo telo je deležno dostojanstva ‘Božje podobe’: človeško je to telo prav zaradi tega, ker ga oživlja duhovna duša; in človeška oseba v celoti je tista, ki je določena, da v Kristusovem telesu postane tempelj Svetega Duha” (KKC 364).


MĘŻCZYZNA W PRACY

Preberite še:
Ne le telo, utrudi se tudi duša. Kako si pomagati?

Telo in duh sta povezana

Toda ker živimo v padlem svetu, ni vedno preprosto odsevati Božje podobe prek naših teles. Pogosto pozabimo, da ima to, kar počnemo s svojimi telesi, neposreden vpliv na našo dušo.

Katekizem nadaljuje: “Kot enota iz telesa in duše si človek po svoji telesnosti privzema prvine iz tvarnega sveta, tako da te po človeku dosegajo svoj vrhunec in dvigajo glas za svobodno poveličevanje Stvarnika. Zato človeku ni dovoljeno prezirati telesnega življenja; nasprotno, človek mora imeti svoje telo za nekaj dobrega in vrednega časti, ker ga je Bog ustvaril in ga določil za vstajenje poslednji dan” (KKC 364).

Ta enota je močna, toda v našem svetu je mamljivo, da eno stvar cenimo bolj od druge, da preziramo svoje telo in namesto tega poveličujemo svojo dušo (ali pa preziramo svojo dušo in poveličujemo svoje telo).


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

Del stvarstva

Do duhovne združitve z Bogom pa bomo prišli le v primeru, če bomo spoštovali in cenili tako svoje telo kot svojo dušo in bomo nanju gledali kot na del čudovitega Božjega stvarstva.

Sv. Pavel je v Prvem pismu Korinčanom zapisal: “Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu” (1 Kor 6,19-20).

Če želimo rasti v svojem duhovnem življenju, je eden prvih korakov priznanje te temeljne resnice. Šele takrat lahko svoje življenje uzremo skozi drugačne oči, ki priznavajo, da vse, kar storimo s svojim telesom (prek govora, kretenj, dejanj itd.) vpliva na našo dušo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
10 igralcev, ki so v filmih nastopili skupaj s svojimi otroki


SACRED HEART

Preberite še:
Kako se lahko posvetimo presvetemu Srcu Jezusovemu


LOS ANGELES DE KENIA

Preberite še:
Kot prostovoljki sta odšli v Kenijo, a nista vedeli, da se bo njuno življenje za vedno spremenilo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.