Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetniki, ki so bili kriminalci ali obsojenci, a so kljub temu našli Jezusa

Jacques Fesch

STF | AFP

Meg Hunter-Kilmer - objavljeno 08/07/20

Ti sveti možje in žene nas spominjajo, da ne smemo človeka nikoli diskreditirati, češ da "on pa že ni noben svetnik"

Pogosto o človeku, ki je imel težko preteklost, radi rečemo, da “on pa že ni noben svetnik”, kot da človek s policijsko kartoteko ne bi mogel biti razglašen za svetnika. A pričevanja svetnikov kažejo prav nasprotno: veliko svetnikov je bilo strašnih grešnikov, mnogi pa so bili celo obsojeni kriminalci. Njihova življenja bi bila pomembna ne glede na to, ali so na koncu dosegli svetništvo ali ne.

Če pa se nagibamo k temu, da bi nekoga imeli za izgubljeno dušo ali pa bi mu odrekli pravico ali dostojanstvo zaradi kriminalnih dejanj v preteklosti, je dobro, da se spomnimo svetnikov, ki so se v ječi priporočali, da bi v njih videli ljubljene Božje otroke, ki so vredni življenja in spoštovanja, ne le njihovih policijskih kartotek.


NICKY CRUZ

Preberite še:
Iz obupa v upanje. Nicky je veljal za brezupen primer, nato pa …

Papež sveti Kalist I. (umrl leta 222)

Bil je mlad krščanski suženj, ki je bil odgovoren za finance svojega gospodarja. S slabim upravljanjem (in morda poneverbo) je Kalist zapravil njegov denar, ki je večinoma pripadal krščanskim vdovam. Te so tako ostale brez denarja. Ko se je zavedel, kakšna usoda ga čaka, je Kalist pobegnil iz Rima, a ga je njegov gospodar izsledil in ga poslal opravljat težaška dela.

Ko je Kalist skušal pridobiti nazaj izgubljeni denar s tem, da je med molitvijo grajal židovske izposojevalce denarja, se je zapletel v prepir v sinagogi. Aretirali so ga in ga poslali delat v rudnik soli. Pozneje so krščanske zapornike pomilostili in tako se je Kalist lahko vrnil v Rim, kjer se je spreobrnil. Izvolili so ga za 16. papeža. To službo je opravljal pet let, vse do svoje mučeniške smrti.


MARGARET OF SCOTLAND

Preberite še:
7 kraljic, princes in članic kraljevih družin, ki so postale svetnice

Sveti Mukasa Kiriwawanvu (ok. 1863–1886)

Paž, ki je delal za kralja Bugande. Bil je dolgonogi mladenič, ki je bil očitno precej občutljiv glede svoje višine. Nekoč se je 15-letni paž, sv. Gyaviira, ponorčeval iz njega z vzdevkom “Dolge noge” in Kiriwawanvu je izgubil živce ter manjšega dečka udaril. Deček, ki je bil kraljevi ljubljenec, ga je zatožil in zaradi napada so ga vrgli v ječo.

Kiriwawanvu je bil že zaprt, ko je kralj postal vse bolj sumničav do kristjanov na sodišču, zato je dal vse zapreti v ječo. Sv. Karel Lwanga je v svoji celici krstil vse katehumene razen Kiriwawanvuja, ki je bil v celici sam. On ni bil nikoli krščen z vodo – ko je bil izpuščen iz celice, je bil krščen s krvjo: ubit je bil skupaj z mladeničem, ki je bil razlog za njegovo aretacijo.




Preberite še:
Slovenska svetnica, ki je že pred več kot 1000 leti gradila hospice

Sveti Rafael Kalinowski (1835–1907)

Poljski inženir v ruski vojski, nato pa je med januarsko vstajo postal izdajalec. Postal je vojni minister za Poljake. Sprva je bil obsojen na smrt, a so ga namesto tega poslali v Sibirijo, kjer je kot zapornik zaradi izdaje deset let delal v rudniku soli. A teh deset let težaškega dela je bilo za mladega moža nekakšen noviciat, saj pred tem ni bil praktičen kristjan. Po izpustitvi je Kalinowski postal karmeličanski duhovnik. Svojo službo je opravljal 25 let.

Božji služabnik Jacques Fesch (1930–1957)

Bogat francoski ateist. Ker je njegovo dekle zanosilo, se je moral z njo poročiti. Nato je ženo in hčer zapustil ter odšel k drugi ženski, s katero je imel sina. V razuzdanem življenju ni našel niti miru niti veselja, zato se je odločil, da si bo kupil čoln in bo ušel.

A njegov oče mu ni dal potrebnih finančnih sredstev, zato se je Fesch odločil, da bo oropal menjalca denarja. Ko so ga lovili, je streljal in ubil policista. Zaprli so ga in obsodili na smrt. V obdobju treh let, ki jih je preživel, obsojen na smrt, se je sprva iz katoliške vere norčeval, nato pa je svoje grehe objokoval in prosil ženo, naj mu odpusti. Veselil se je svoje usmrtitve – dneva, ko bo srečal Jezusa. Dnevniški zapisi po spreobrnjenju odkrivajo srce, ki je strastno ljubilo Gospoda.


ADOPTION SAINTS

Preberite še:
15 rejencev in posvojiteljev, ki so postali svetniki

Božja služabnica Dorothy Day (1897–1980)

Znana je po svojem političnem aktivizmu in neposrednem služenju revnim. Aktivistka je bila, še preden se je spreobrnila v krščanstvo. Moč za svoje delo je črpala iz odnosa z Jezusom. Kot mlado komunistko so Dayjevo aretirali med demonstracijami za žensko volilno pravico. Po njenem spreobrnjenju so jo še precejkrat zaprli zaradi državljanske nepokorščine. Mnogim njenim sodobnikom se je Dayjeva zdela nevarna, kljubovalna in hujskaška komunistka, a na obdobje, ko je bila zaprta, lahko gledamo s spoštovanjem.

Blaženi David Galvan Bermudez (1881–1915)

Vstopil je v semenišče v Mehiki, ko je bil star le 14 let, a ga je zaradi dvomov o poklicanosti zapustil. Prepustil se je razuzdanemu življenju in bil pogosto pijan. Ob eni takih priložnosti so ga zaprli, ker je udaril svoje dekle, ki je plesalo z drugim moškim. Pozneje se je pokesal in ponovno vstopil v semenišče. Po posvetitvi se je Galvan odločil tvegati svoje življenje: negoval je ranjene katoličane med državljansko vojno, imenovano cristero. Tam so ga ujeli in mučili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


GRZEGORZ KŁECZEK

Preberite še:
K spovedi po 20 letih: “Živel sem v peklu, iz katerega me je potegnil Bog”


HUDIČEV BORŠT

Preberite še:
Gozd, ki ga je hudič odložil s svojega hrbta


WCZEŚNIAK

Preberite še:
Deček, rojen v 23. tednu nosečnosti, kljubuje vsem napovedim

Tags:
spreobrnjenjesvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.