Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se skriva za potrebo po tem, da bi vedno imeli prav

WEB3-ARGUMENT-DEBATE-GROUP.jpg

FIZKEZ | SHUTTERSTOCK

Edifa - objavljeno 29/07/20

Kaj bi se zgodilo, če bi bili toliko ponižni, da bi se pogosteje spraševali, ali imamo res prav

Prvi pogoj, ki mora biti izpolnjen, če želimo zdravo komunikacijo, je, da spoznamo, da je povsem nepomembno, neuporabno in neučinkovito ugotavljati, kdo ima prav in kdo ne. Nima smisla ugotavljati, “kdo je prvi začel”, in se obnašati kot otroci, ki se prepirajo in se potem skušajo opravičevati.

Drugi pogoj, ki mora biti izpolnjen, je, da za trenutek postavimo svoj ego ob stran, z namenom, da bi se lahko posvetili drugemu. Vedno skušajmo biti pozorni in odprti za besede in argumente sogovornika. Vprašajmo se, ali ni morda res malo resnice v tem, kar je rekel drugi.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Ali se vam ne zdi, da včasih prehitro predvidevate, da drugi nima prav?

Nihče ne more trditi, da pozna vso resnico

Reči, da imamo vedno prav, in s tem razmišljanjem začeti nek pogovor, je tako, kot bi rekli, da vemo resnico. A če dobro pomislimo, popolne resnice ne pozna nihče. Resničnost je tako zapletena, da lahko ujamemo le nekatere njene delce.

Ljudje na svet gledamo skozi leče naše subjektivnosti. Te leče so obarvane glede na našo izobrazbo, zgodovino in osebnost. Če se z nekom v nečem ne strinjamo, to ne pomeni, da je eden od naju v zmoti, ampak gre za to, da govorimo iz različne perspektive, da nimamo istega stališča.

Zato nihče ne more trditi, da pozna vso resnico. Le eden je, ki je bil dovolj drzen, da je dejal, da ne le pozna resnico, ampak da je On sam resnica. Mi pa nismo Kristus in zato nimamo pravice, da se primerjamo z Njim na način, da trdimo, da imamo sposobnost videti stvari tako, kot jih je videl on.

Avtor prispevka je oče Denis Sonet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DOMYŚLANIE SIĘ W RELACJI

Preberite še:
Kako živeti z nekom, ki vedno misli, da ima prav?


Darinka Lozinšek in Valter Čučkovič

Preberite še:
Življenje s slepoto: “Čeprav ne vidim, sem še vedno lahko koristen sebi, družini in družbi”


ARGUING

Preberite še:
Spadate med tiste, ki morajo vedno imeti vse prav?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.