Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dojenček na poti. Kaj storiti (in česa ne), da bi ga sorojenci vzljubili?

RODZEŃSTWO

HTeam | Shutterstock

Marlena Bessman-Paliwoda - objavljeno 20/08/20

Vsak naslednji otrok je velik dogodek za starše, pa tudi za starejše sorojence. Za vsakega otroka – ne glede na starost – je to velika sprememba, ki bo imela nanje močan vpliv. Kaj lahko storimo kot starši, da se bo naš otrok še naprej počutil ljubljenega?

Otrok lahko čuti strah, da mu bo nov družinski član odvzel starše, vso njihovo pozornost in čas. Starši imajo veliko moč, da oblikujejo odnose med otroki, tudi ko je mlajši še v materinem trebuhu. In to tudi zares drži. Nič se ne zgodi samo od sebe. Kako torej oblikovati odnose med otroki? Najlažje je začeti na samem začetku.


PREGNANT MOTHER GIRL

Preberite še:
Dojenček na poti: kako na prihod pripraviti bratce in sestrice

Vrnite se v preteklost

Mama je noseča, s seboj ima majhnega otroka in nekdo, ki je zraven, pogosto komentira: “No, malček, ko se bo rodil naslednji, pa ne boš imel mame več samo zase, boš videl. Moral bi že …” Tukaj se pojavi dolg seznam otroških dolžnosti. Kaj se dogaja v glavi tega malčka? Začne se bati, navsezadnje mu je mama (seveda tudi oče) najpomembnejša. Kaj lahko torej storimo kot starši?

Pomembno je, da otroku razložimo, kaj se bo zgodilo – o odhodu v porodnišnico, o tem, kako izgledajo začetki z novorojenčkom. Zelo dobro je otroku pokazati fotografije in videoposnetke, ki prikazujejo, kako se je to odvijalo pri njem. Na ta način mu pokažemo, koliko pozornosti smo mu namenili na začetku njegovega življenja.

Otrok bo pripravljen: “Mene so negovali na enak način – mama dolgo hrani bratca/sestrico, vendar je tudi mene hranila na enak način, pogosto ga/jo previja – ampak pogosto je previjala tudi mene. Nosi ga/jo v naročju, vendar je tudi mene tako nosila …” Za malčka je pomembno, da se seznani s temi trenutki in začuti, da ne dobiva manj pozornosti.
Preberite še:
Greste na obisk k novorojenčku? Potem le upoštevajte te nasvete

Namenjajte mu pozornost

Ko se pojavi naslednji otrok, traja poporodno obdobje in ni treba skrivati, da je težko, včasih celo neznansko težko. Na vseh področjih.

Ko imate poleg novorojenčka še malčka, je pozornost zelo dobro namenjati čustvom starejšega otroka. Pomembno je imeti v mislih, da je ta otrok sicer starejši od novorojenčka, vendar je še vedno majhen. Velika napaka staršev je, da malčka (oz. starejšega otroka) obravnavajo kot nekoga, ki mora vedeti že veliko stvari in se z njimi znati spopasti.

Po prihodu novorojenčka bo morda pomoč potreboval celo večkrat. Za tem vsekakor stoji klic po pozornosti in potrditvi, da je ljubljen. Zato kot iznajdljivi in domiselni starši za ta čas zberite veliko razumevanja, potrpežljivosti in občutljivosti za potrebe starejših otrok. Objemajte jih, skupaj kaj preberite in povejte jim, kaj čutite: “Rada imava dojenčka in rada imava tudi tebe. Vesela sva, da smo družina.”


BABY BROTHER

Preberite še:
Ko se nebogljeni dojenček privije k svojemu bratu

Dogodke razlagajte s pozitivne perspektive

“Mama, udaril me je!” je zavpil dveletni otrok, ko je šestmesečni dojenček zamahnil z roko: “Ne mara me.”

Kako se lahko na to odzovete?

Situacija 1: “Rad te ima, zelo te ima rad. Poglej, kako ti sledi z očmi in kako se ti nasmiha. Samo glej. On še ne ve, kako bi te pobožal, on samo zamahne z rokico in je pri tem še neroden.” Dojenčka lahko tudi primete za roko in z njo nežno božate glavo malčka na mestu “poškodbe.”

Situacija 2: “Zakaj ga stalno motiš? Že stokrat sem ti rekla, da ga pusti pri miru. Zdaj pa vidiš, kaj se je zgodilo.”

Kaj pozitivno vpliva na odnose med otroki? Koristno je razložiti različne situacije, kadar pri mlajšem otroku ni bilo slabih namenov, in jih uporabiti v korist odnosa med otrokoma. Opišite in razložite, kaj se je zgodilo, da bo otroku, ki se morda počuti kot žrtev, jasno, da je resničnost drugačna. To prinaša dobre rezultate – resničnosti ne obarvamo in ne spreminjamo, odnos pa krepimo in to na pozitiven način.

Kaj pomaga vašemu otroku?

To najbolje veste vi. Poznate njegove preference, skrbi, čustva. Pridobite si čim več počitka in investirajte v odnose. Ostalo se bo že uredilo. Otrok bo bolj umirjen, manj živčen in nežnejši.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


FAMILY CIGLER KRALJ

Preberite še:
“Če vsak vidi le sebe, bližnjega pa ne, smo kot družba umrli”


THREE GENERATIONS

Preberite še:
Najboljše darilo, ki si ga lahko da (novopečena) mama


CHRIST IN THE STORM ON THE SEA OF GALILEE

Preberite še:
Bog sredi neviht prihaja k nam kot nekdo, ki ga nismo pričakovali kot rešitelja

Tags:
nosečnostotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.