Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Greste na obisk k novorojenčku? Potem le upoštevajte te nasvete

web3-new-family-newborn-baby-e1583237263402.jpg

Pixel-Shot | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/03/20

Kaj pravi bonton o obisku pri družini z novorojenčkom?

Ko sorodniki ali prijatelji dobijo novega, težko pričakovanega družinskega člana, seveda vsi komaj čakajo, da ga spoznajo. A pred obiskom je dobro poznati nekaj osnovnih pravil etikete (bontona), dobro pa je tudi razmisliti o nekaterih vidikih, ki so bolj subtilne narave.


NEWBORN

Preberite še:
Najlepša svetniška imena za deklice in dečke, rojene v postnem času

Kdaj na obisk?

Prvo pravilo, ki se ga moramo držati, je, da gremo na obisk šele tedaj, ko smo dobili povabilo staršev novorojenčka. Naj si bomo z družino še tako blizu, nenapovedani preprosto ne smemo priti na njihov prag. Počakamo torej, da nas povabi novopečena mamica, očka ali – najbolje – da dobimo družinsko povabilo.

Na obisk le popolnoma zdravi!

Ni odveč opozorilo, da se na obisk odpravimo le v primeru, da smo popolnoma zdravi, in to vsi, ki nameravamo na obisk, torej tako odrasli kot tudi otroci. Morebitno smrkanje, kašljanje, kihanje ali prebolevanje trebušne viroze od nas zahtevajo, da se brez izjeme držimo stran od dojenčkov ter da se jim približamo šele, ko smo zdravi.


FAMILY

Preberite še:
Kaj lahko mož podari ženi ob rojstvu otroka

web3-mother-calm-newborn-cry.jpg
alexkich | Shutterstock

Kaj naj prinesemo za darilo?

Ponavadi si precej razbijamo glavo z vprašanjem, kaj naj novemu članu prinesemo za darilo. Super je, da se predhodno pozanimamo in nove starše povprašamo, kaj bi jim prišlo prav. Tako se izognemo temu, da bi prinesli nekaj, kar že imajo, bodisi ker so kupili sami ali ker so to že dobili za darilo.

Druga stvar, ki jo moramo imeti v mislih, pa je to: Novorojenček od konkretnih daril (igrače, ropotuljice itd.) še nekaj časa ne bo imel nobene koristi, saj potrebuje le mamo, očeta in dovolj spanja. Prinesemo torej nekaj, kar bo verjetno prišlo v poštev šele čez nekaj mesecev.

Lepo je, če smo darilo sami izdelali, npr. spletli jopico, izdelali otroški bodi, izrezljali pručko ali kaj podobnega. Če nimamo teh spretnosti, lahko pobrskamo pri domačih izdelovalcih in oblikovalcih, pri katerih bomo zagotovo našli kakšno darilo, ki nam ga lahko tudi personalizirajo, npr. na predmet vključijo otrokovo ime in podobno.
Preberite še:
Očarljiv nasmešek novorojenčice, namenjen novopečenemu očku

Ne pozabimo na mamo

Zelo lepo je, če ob obisku novorojenčka prinesemo kakšno pozornost za mamico, ki se je vendarle krepko nagarala, da ga je donosila in rodila. Sem spadajo darila, ki ji nudijo nekaj minut zase, npr. negovalno mleko za telo, knjiga, morda bon za masažo ali nego obraza, da si bo kljub dojenčku kdaj vzela zase kakšno urico časa.

Morda bolj kot novorojenček darilo potrebujejo novi starši, ki so po vsej verjetnosti utrujeni in neprespani. Kljub veliki sreči, ki pride z dojenčkom, je sprememba življenja sprva tako velika (sploh če gre za prvega otroka), da je to za mamo in očeta kar precejšen šok. Čudovito je tudi, da staršem kot darilo ponudimo, da kdaj popazimo na dojenčka, da bodo šli lahko v tem času na sprehod, kavico ali na krajši večerni zmenek. Tovrstnega darila bodo veseli bolj kot česarkoli drugega!


PREGNANT

Preberite še:
4 neverjetna vedenja še nerojenih dojenčkov

… ter na sorojence

Če ima dojenček že kakšne starejše sestrice ali bratce, ob obisku družine nikakor ne smemo pozabiti nanje. Težko je namreč, če se vsi ukvarjajo samo z novim dojenčkom, njih pa nihče še opazi ne. Drobno darilce zanje bo potrditev, da so še vedno pomembni in da jih imamo še vedno radi, čeprav so dobili bratca ali sestrico, ki v tem trenutku potrebuje več pozornosti.

Koliko časa naj ostanemo?

Ne glede na to, kako potrpežljivi in ustrežljivi so novi starši, naj velja, da naš prvi obisk ne bo predolg. Pridemo in si takoj po prihodu umijemo roke, voščimo, se malce pogovorimo in se nato poslovimo. Če smo s seboj prinesli kakšno domače pecivo ali doma skuhano okusno jed, da jo mamica lahko pogreje in ji enega obroka ne bo treba skuhati, smo s tem naredili največ. Zagotovo pa ni primerno, da na obisku ostanemo ure in ure, tako da se morajo novi starši po možnosti ukvarjati še z našimi otroki in njihovim razgrajanjem.


FRIENDS PREGNANT

Preberite še:
5 neprijetnih situacij, ki jih lahko doživite v nosečnosti – in kako se z njimi spoprijeti


KLAVDIJA VERLAK

Preberite še:
“Želela sem, da bi me imeli radi, da bi mi povedali, da sem dobra, da sem vredna”


WEDDING

Preberite še:
8 poročnih trendov za leto 2020

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.