Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ministriranje – je to le še en “verski” krožek?

altar boy

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Catholic Link - objavljeno 23/08/20

Poleg župnika pri oltarni mizi med sveto mašo pogosto vidimo otroke in mladostnike. Gre za ministrante ali strežnike, kot jim tudi velikokrat rečemo

Mnogi duhovniki, semeniščniki in predani laiki so bili v otroštvu in mladosti ministranti. Številna pričevanja kažejo, da pripadnost skupini ministrantov ali strežnikov pomeni sodelovanje v krščanski vzgoji in poklicanosti.


altar boy

Preberite še:
Kaj vse dobiš, če si ministrant(ka)?

Kdo je ministrant?

Ministranti so največkrat otroci in mladi, ki med liturgičnimi praznovanji služijo pri Gospodovem oltarju.

Biti ministrant je lahko resnična poklicanost, ne samo v duhovniški ali verski poklic, ampak predvsem krstna poklicanost, ker so ministrantje proces predajanja krščanske učenosti in vzgoje.

Biti ministrant pomeni biti kristjan, ki poskuša vedno bolj natančno slediti Jezusu, ga poslušati, videti in posnemati, da bi bil resničen človek vere po Njegovi podobi.
Preberite še:
Si predstavljate ministranta, ki bi duhovniku med mašo prinesel telefon za selfie?

Kdo lahko postane ministrant?

Ministrant je lahko vsak krščen otrok ali mladostnik, ki si prizadeva za večjo bližino z Jezusom. V nekaterih župnijah je zaželeno, da otroci najprej prejmejo zakrament prvega svetega obhajila, da bi lahko bolj polno sodelovali v evharističnem praznovanju, ki mu služijo s toliko ljubezni.

Vsak otrok ali mladostnik, ki se zaljubi v evharistijo in Cerkev, skuša imeti tesne odnose z Jezusom in mu slediti, lahko postane ministrant. Tudi to je klic, ki ga Bog lahko postavi v srca najmlajših.


web 3 savio kamp 2020

Preberite še:
Nekaj za fante: šport, adrenalin, povezanost in malce drugačne maše

ALTAR BOY
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Kaj počne ministrant?

Ministrant je služabnik odličnosti. Njegova naloga je služiti pri oltarju in pri bogoslužju. Zato mora pomagati tako duhovniku kot skupnosti, da je vse skupaj še bolj slovesno. Njegova naloga, tako kot vsakega kristjana, je predvsem ta, da ponudi resnično pričevanje o svoji poklicanosti.

Pomislite na primer na to, da veliko ljudi, ko vidijo ministranta ob oltarju, ki je z mislimi povsem drugje, izgubi koncentracijo. Zaradi tega sta ministrantov odnos in njegovo pričevanje zelo pomembna, zlasti med mašo.


FAMILY LEBAN

Preberite še:
Pri družini novomašnika: “Martin je bil blagoslovljen, še preden smo vedeli, da ga bomo dobili”

Komu služi?

Ministrant služi duhovniku pri liturgičnem praznovanju in s pomočjo te službe služi skupnosti na splošno, vendar na duhoven način. Njegova služba gre dlje, ker sam služi Jezusu, ki je prisoten na oltarju, v duhovniku in v zbranih.

Pri umivanju nog je Jezus postal služabnik vseh, prijateljev in izdajalca, tistih, ki ljubijo, in tistih, ki zanikajo. Ministrant je poklican, da je služabnik, kot je Jezus, torej vsem služi nesebično, ljubeče in radodarno.


MAN PRAYING

Preberite še:
Tudi vam med mašo po glavi hodi milijon stvari?

Čudovito mesto, da lahko prisostvuješ pri čudežu

Nadškof v Medellínu Ricardo Tobón je leta 2013 dejal: “Služenje pri oltarju je vesela priložnost biti bližje skrivnosti in služiti tej slavni skrivnosti.”

Ministrant poleg duhovnika najbližje prisostvuje evharističnemu čudežu. S tem, ko služi pri oltarju, je blizu same Jezusove navzočnosti, kamor so poklicani oddaljeni, žalostni potolaženi, bolni ozdravljeni … Njegovo služenje poteka tam, kjer se zgodi nekaj izrednega.


ZBIERANIE NA TACĘ

Preberite še:
“Pušica” – zbiranje denarja med sveto mašo – ima globok pomen! Spoznajte ga

Nasveti, da bi bili vsak dan boljši ministranti

Če želiš biti dober ministrant, se moraš spomniti pomena duhovnosti v življenju kristjana. Tukaj je nekaj nasvetov za okrepitev tvojega poslanstva pri služenju ob oltarju:

  • Ne pozabi na molitev – običajno je, da nenehno služenje vodi v skušnjavo, da pademo v rutino in se nehamo pogovarjati s Tistim, ki nas je poklical k služenju in ki mu služimo.
  • Bodi ponižen – brez prave ponižnosti ni pravega služenja. Ne pozabi, da je ponižnost osnova za plodno Jezusovo prisotnost v tvojem srcu.
  • Živi poslušnost – služba nas kliče k resnični pokorščini, ki ni nič drugega kot razumevanje in živa ponižnost.
  • Živi krščanske kreposti, vključno s pričevanjem kot sredstvom za evangelizacijo.
  • Bratsko življenje z drugimi ministranti – spodbujanje dobrega okolja službe je zelo pomembno.

Če razmišljaš, da bi postal ministrant, to stori z vso možno ljubeznijo in vedno vse podari Bogu!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


BOTTICELLI TEMPTATION OF CHRIST

Preberite še:
To je manj znana Botticellijeva freska v Sikstinski kapeli
Preberite še:
4 neverjetne aktivnosti dojenčkov v materinem trebuhu


FED UP

Preberite še:
Kaj se dogaja v naših možganih, če se nikoli ne dolgočasimo?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.