Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To so stvari, ki uničujejo vašo srečo

WEB3-WOMEN-ENVY-shutterstock_645958609-pathdoc.jpg

María del Castillo - objavljeno 10/09/20

Zakaj toliko kritike? Zakaj se ne bi veselili ob uspehih drugih?
“Da vidimo, koliko časa bosta ostala poročena.” “Zdaj ji gre dobro, ko je še mlada in ima lep obraz, bomo videli, kaj bo, ko bodo leta minila.” “Takoj se vidi, da je zanjo to prvič, kmalu jo bo minilo veselje …” “On pa res ne ve, kaj je to trpljenje.”

To je le nekaj tipičnih komentarjev t. i. uničevalcev sreče. Gre za vedenje, ki osebam onemogoča, da bi se veselili z drugimi. Takšni ljudje se raje prepuščajo negativnosti in napovedujejo slabo prihodnost ali pa drugim nadenejo različne oznake.

Vsem se je verjetno že kdaj zgodilo, da smo zapadli v takšno vedenje.


ENVY

Preberite še:
Kako se znebiti zavisti?

Zavedno in nezavedno

Način, kako vidimo sebe ali druge, naše vedenje in naše odnose, je pogojen z dvema velikima deloma našega razuma: zavednim in nezavednim.

Večja, kot je stopnja zavesti, večja je svoboda v dejanjih, mislih in občutkih. Z drugimi besedami. Oseba, ki pogosto kritizira in sodi druge, je pravzaprav postala plen svoje nezavedne plati. Zaradi različnih nerazrešenih dogodkov iz preteklosti se pojavi nezavedna in nesvobodna težnja po tem, da na primer kritiziramo dobro v drugih.

Razlogi za to so lahko različni:

  • Lahko je ta oseba izkusila pretirane zahteve nadrejenih,
  • lahko je večkrat slišala kritiko na račun svojega uspeha,
  • lahko je prenašala primerjave s svojimi brati ali sestrami, sošolci sošolkami.

YOUNG WOMAN IN THE MORNING

Preberite še:
Zakaj nam primerjanje z drugimi ne koristi

Na videz zlobni komentarji tako v resnici pomenijo nekaj drugega. Poglejmo po posameznih primerih.

“Zdaj ji gre dobro, ko je še mlada in ima lep obraz, bomo videli, kaj bo, ko bodo leta minila.” Prevod: “Meni ni nikoli šlo tako dobro.” Če verjamete, da so vrline drugega naključje, je to morda zato, ker sami zase mislite, da niste veliko vredni. Če drugega podcenjujete, potem ne čutite toliko razlike med vama.   “On pa res ne ve, kaj je to trpljenje.” Prevod: “V mojo bolečino se nikoli nihče ni vživel.” Morda se je tudi vam zgodilo, da ste trpeli in ob vas ni bilo nikogar, ki bi vas potolažil.

GRADUATED

Preberite še:
Obsedenost s tem, česar nimamo, zaslepi

Kako se znebiti teh slabih misli

Trije pomembni koraki:

  • Bodite pozorni na to, kar čutite in mislite. Kaj vam preprečuje, da bi se veselili z drugimi? Morda je to občutek manjvrednosti. Strah pred tem, da bi bili prizadeti, …
  • Učite se iz preteklosti. Ne prenašajte vzorcev, ki so vam povzročili trpljenje, na druge. To vam bo uspelo predvsem s potrpljenjem in zavedanjem lastnih izkušenj.
  • Spremenite strategijo. Začnite se veseliti za druge. Imejte v mislih to, da grožnja ne prihaja od zunaj, pač pa iz vaših lastnih strahov. Drznite si priznati, da je lepota v tem, ko drugo osebo vidimo srečno. Izražajte svoja čustva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SPOTKANIE PO LATACH

Preberite še:
Nekoč je našla dečka, ki je bil živ zakopan. Srečala sta se po 20 letih


URŠKA IN ROŽLE VALJAVEC

Preberite še:
“Prejela sva globok mir, notranje veselje, da je Rožle res pri Bogu, da je srečen v nebesih”


GIRL; SMILING; HAT

Preberite še:
Kako biti srečen? Na harvardski univerzi to raziskujejo že 80 let

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.