Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pismo bodoči ženi mojega sina

MOTHER AND SON

SHUTTERSTOCK

Marta Brzezińska-Waleszczyk - objavljeno 07/10/20

V Mehiki pravijo, da za vsakim mačom stoji njegova mama. Če nadaljujemo v tem slogu, je potrebno priznati, da smo mame v veliki meri odgovorne za to, kakšni možje bodo naši sinovi

Moja draga snaha!

Pišem ti, čeprav se morda sploh še nisi rodila. Moj sinček je star komaj deset mesecev! Ko gledam, kako se igra, spi ali raziskuje svet s svojimi modrimi očmi, se kot vsaka mama včasih vprašam, kakšna bo njegova prihodnost. Kako bo izgledal, kateri poklic si bo izbral. Ne, ne načrtujem mu življenja. Preprosto me zanima.

Včasih razmišljam tudi o tem, kakšen mož bo Miha, kakšen oče. Danes vem, da je to odvisno predvsem od mene.
Preberite še:
Snaha proti tašči: kaj se skriva za tem konfliktom in kako ga rešiti?

Me, ženske, se včasih pritožujemo nad moškimi, ki se izogibajo gospodinjskim opravilom. Z žalostjo in ne brez obžalovanja se jezimo na nedelavne očete.

Ko vidim prijateljico v devetem mesecu nosečnosti, kako dviguje triletnega otroka, medtem ko njen mož mirno hodi zraven, v meni zavre. Podobno, ko vidim prijateljico, ki se po težkem dnevu izmučena vrača z dela, po poti iz vrtca pobere otroka in opravi nakupe, da bo doma njenega moža čakal topel obrok. Jasno, pripravila ga bo ona.

Ne, ne bom ti pisala, draga snaha, o delitvi obveznosti in enakosti, to so namreč teme za obsežne disertacije. Poleg tega je to, kako se bosta dogovorila, vajina stvar. Lahko ti le zagotovim, da bom storila vse, da ti bo moj sin, tvoj bodoči mož, predstavljal oporo in pomoč.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Kaj mož sporoča ženi, ko še vedno daje prednost svoji mami

Naučila ga bom, da pomivanje, pospravljanje, likanje in kuhanje niso le sveta dolžnost žensk. Poleg tega bo v našem domu prej videl mamo za računalnikom kot pa z metlo v roki. Prej bo videl mamo, ki pospravlja embalažo od hrane, ki jo je naročila na dom, kot mamo, ki mukotrpno meša hrano v loncih. Če bo videl, da kdo pri nas doma pospravlja, bo to prej njegov oče (jaz to počnem občasno, pogosteje poskrbim le za malenkosti, kot so sveže cvetje v vazi ali sezonska dekoracija).

Če bo imel Miha kdaj sestrico, bo imel doma popolnoma enake obveznosti kot ona. Nobenih prednosti. Obljubim ti, da ne bom vzgojila maminega sinčka z dvema levima rokama.


COUPLE

Preberite še:
3 dejstva o moških, zaradi katerih boste bolj razumele svoje može, sinove, očete in brate

Žena mojega sina, želim ti tudi zagotoviti, da bom Miha naučila, da skrb za otroke in njihova vzgoja ni le mamina stvar. On pravzaprav to že vidi! Od prvih trenutkov življenja pri skrbi zanj aktivno sodeluje tudi oče. Včasih pravijo, da na začetku otrok potrebuje mamo, oče pa začne sodelovati pozneje. To so neumnosti! Kako naj malček ustvari vez z očetom, ki na začetku ni bil prisoten v njegovem življenju?

Mož je bil tisti, ki je prve mesece vstajal, ko se je sin ponoči zbudil. Prinesel ga je, da sem ga nahranila, nato pa ga je objel in ga uspaval. Poleg tega ga vsak dan odpelje na daljši sprehod. Ne le zato, da bi lahko delala ali počivala. Ti trenutki so le zanju, da bi bila skupaj, se učila drug od drugega. Večerna kopel in nočno uspavanje pa sta že sveti in nepreklicni ritual mojih fantov.

Ko bo Miha odrasel, mu bo oče pokazal svoje strasti – zgodovinske rekonstrukcije, fotografiranje. Že zdaj se nasmehnem ob misli na vse te moške izlete, med katerimi bom imela jaz čas za svoje strasti in med katerimi ju bom seveda strašno pogrešala in se veselila njune vrnitve kot vsaka mama.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
10 lastnosti popolne tašče

Moja draga snaha, na koncu ti želim zagotoviti še najpomembnejšo stvar. Svojega sina bom naučila, da je žena prva in edina ženska v njegovem življenju. Da te mora ljubiti vdano in brezpogojno. Da te mora ljubiti ne zaradi nečesa, temveč kljub temu. Da se bo okoli tebe vrtel ne le vaš dom, temveč predvsem njegov svet.

Kakorkoli, tega mi ga ne bo treba posebej učiti, ker to že vidi, ko gleda naju. Seveda se včasih prepirava, da letijo krožniki in v okvirih vrat ostanejo luknje. Toda hitro se pobotava, ker sva konec koncev izbrala drug drugega. Za vedno.

Verjamem, da se boš lahko v očeh mojega sina pogledala kot v ogledalo, v katerem boš videla lepo, srečno in ljubljeno žensko. Tako, kot se jaz vidim v očeh njegovega očeta.

Verjamem, da boš v mojem sinu našla oporo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


KOBIETA W SZPITALU

Preberite še:
Spontani splav: mojega otroka Bog ljubi – in ljubil ga bo večno


HOSPICJUM

Preberite še:
Ko sem stala ob taščini smrtni postelji, sem za hip uzrla nebesa


BABY

Preberite še:
8 svetopisemskih imen za dečke, ki bodo priljubljena v letu 2021

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.