Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko s pomočjo telesne govorice ustvarite pozitivno podobo?

MOWA CIAŁA

Mangostar | Shutterstock

Michał Krajski - objavljeno 14/01/21

Glede na raziskave govor predstavlja le 7 odstotkov celotnega komunikacijskega procesa

Civilizacijo, ki je temeljila na besedah, je že davno izpodrinila civilizacija podobe, v kateri je pomemben izgled. To vsi vemo, toda v praksi smo vseeno presenečeni, da nas na primer kljub prijaznim besedam dojemajo negativno.

Omeniti velja, da glede na raziskave govorjenje predstavlja le 7 odstotkov celotnega komunikacijskega procesa. 55 odstotkov pa sestavljajo vizualni vtisi, sestavljeni iz telesnih gibov in obrazne mimike. Temu področju je torej vredno nameniti nekaj pozornosti, da bomo lahko oblikovali svojo pozitivno podobo.


BUSINESS,WOMAN,HANDSHAKE

Preberite še:
Kaj vaša telesna govorica pove o vas? Pet gest, na katere bodite pozorni

Dobre in slabe navade

Ustvarjanje podobe je povezano s trženjem in politiko, včasih ga dojemamo kot izraz manipulacije in zatiranja spontanosti. Toda vsak ima določeno podobo, pa naj mu bo to všeč ali ne. Že Aristotel je opozarjal, da je navada za človeka druga narava. Ta zaključek je izhajal iz opažanj, da v vsakdanjem življenju večino dejavnosti opravljamo po določenem vzorcu.

Vprašanje je le, ali je bil ta izbran zavestno in po premisleku ali je naključen. Generacija naših babic in dedkov je bila še naučena tako imenovanih dobrih manir. Sestavljali so jih številni elementi, npr. vzravnana drža, minimalno gestikuliranje, pravilna uporaba jedilnega pribora itd. V sodobni kulturi je bilo to opuščeno, saj je vendar pomembno, da smo unikat, ne pa, kot nekateri to negativno poimenujejo, “izučena opica”.

Toda ali je mogoče zgrbljenost ali sedenje na stolu, kakor se nam ljubi, videti kot izraz manifestacije lastnega jaza, spontanosti in osebnosti? Gre preprosto za slabo navado, ki nasprotuje do te mere, da je že nezdrava, kaže na pomanjkanje kulture, zaradi česar nas drugi dojemajo negativno.


PAIN

Preberite še:
Vas boli hrbet? Izogibajte se naslednjim držam

Kako se želite predstaviti drugim?

Pri ustvarjanju podobe je pomembno odgovoriti na temeljno vprašanje: “Kako se želite predstaviti drugim?” Pri tem je dobro upoštevati svojo starost, delo, ki ga opravljate, pa tudi cilje, ki jih želite doseči. Pomembno je, da podoba ustreza temu, kdo smo, da je dosledno ustvarjena in skladna.

V nasprotnem primeru se lahko izkaže, da gre le za parodijo tega, kar smo načrtovali. Seveda je sestavljena ne le iz govorice telesa, temveč tudi iz videza, oblačil, pristopa do drugih ljudi in številnih drugih zadev. Najstnik se ne bi smel izdajati za profesorja, profesor pa ne za najstnika.

Spogledovanje da, vendar ne povsod

Nekatere stvari lahko uničijo podobo, ki smo jo ustvarili s trdim delom, čeprav je podprta s kompetencami. Resne ravnateljice, ki si nohte lakira z živahnimi barvami, ne bodo dojemali njenemu položaju primerno.

Na delovnem mestu se je bolje izogibati kretnjam, ki veljajo za spogledljive, saj se lahko v nekaterih primerih ne le dojemajo kot mobing, ampak poleg tega ne sodijo v kontekst in so neprimerne. Pri telesni govorici lahko izpostavimo številne take elemente, kot je na primer dotikanje druge osebe iz kakršnega koli razloga ali brez razloga, popravljanje las …

Kretnje, ki jih vidimo kot izraz šibkosti ali agresije

Dobro je vedeti, da obstajajo določene geste, ki lahko vsaj v očeh drugih nakazujejo šibkost, negotovost, pripravljenost na obrambo in pomanjkanje značaja. Gre za stisk roke imenovan “mrtva riba” (ko nekomu podamo mlahavo dlan in je ne stisnemo), umikanje pogleda, nenehno pogledovanje v tla, tiho govorjenje, stiskanje dlani, igranje s predmeti med pogovorom, pogosto polaganje ene roke na drugo, uporabo predmetov za oddaljevanje od drugih in prestopanje z ene noge na drugo.

Po drugi strani pa so geste, ki lahko povzročijo, da nas drugi vidijo kot agresivne, vsiljive, neprijetne. To se lahko zgodi, če preglasno govorimo, stojimo nenavadno blizu sogovorniku, se ga dotikamo pri vsaki priložnosti (neupoštevanje sogovornikovega osebnega prostora), sedimo z razprtimi nogami ali pa se držimo od strani. Pozitivno podobo boste najlažje ustvarili, če se boste izogibali zgoraj naštetim napakam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


MARCIN WADOŃ

Preberite še:
Ministrant na invalidskem vozičku: “Iz bližine Boga črpam veselje”


POSZUKIWANIA

Preberite še:
6 psalmov, ki vam bodo pomagali prebroditi težko obdobje




Preberite še:
Neverjetni slovenski učitelji: nekateri zaplesali, drugi posneli koronski koncert

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.