Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo darilo za bližnjega

KUPOWANIE PREZENTÓW

Prostock-studio | Shutterstock

Michał Krajski - objavljeno 26/01/21

Tudi med letom imamo številne priložnosti za obdarovanje

Čeprav se mnogim zdi, da je nakup darila za rojstni dan, god ali kakšno drugo obletnico preprosto in prijetno opravilo, lahko med nakupovanjem občutimo veliko dvomov. Kaj storiti, da nekomu ne bomo le nečesa podarili, temveč ga bomo tudi osrečili?


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

Osnovna motivacija

Sv. Tomaž Akvinski je dejal, da osnovo vsakega pravega darila predstavlja pradar oziroma ljubezen, zaradi katere obdarujemo druge. Ta je najlepše darilo. Izhaja iz tega, da mora obdarovanec predvsem videti, da nam je pomemben, da so z njimi povezani pozitivni občutki in da bi jih radi na ta način izrazili. Obstaja tudi rek, ki pravi: Ni pomembno, kaj daš, šteje spomin.

Toda pri tem morate biti previdni, da tega ne vzamete preveč dobesedno. Potem bi lahko namreč rekli, da lahko kupimo karkoli, ker bo v vsakem primeru dobro. Pri tem seveda ne gre za to, koliko denarja bomo porabili za naše darilo, temveč za to, da drugi osebi pokažemo našo resnično prijaznost in jo s tem osrečimo.
Preberite še:
Ob rojstnem dnevu preminule hčerke oče neznani deklici podaril rojstnodnevno torto

Darilo po meri

Kako nekomu najlažje pokazati, da je naše darilo izraz več kot le dolžnosti? Z darilom moramo pokazati, da nas ta oseba zanima, da jo vedno poslušamo in ji želimo podariti nekaj, kar bo, vsaj po našem mnenju, po njenem okusu, kar potrebuje, kar ji bo omogočilo razvoj.

Vemo, da se nekdo želi naučiti italijanščine? Morda mu lahko kupimo slovarček pogostih fraz. Nekdo ima zelo rad mačke? Lahko mu kupimo kaj z motivom mačke. Morda nam je kdo omenil nekaj, kar potrebuje, pa si tega nikoli ni kupil? Priskrbimo mu to, če pa je stvar dražja, se povežimo z drugimi.


THREE GENERATIONS

Preberite še:
Najboljše darilo, ki si ga lahko da (novopečena) mama

V darilo dajte svoje srce

Dandanes, ko živimo v času, ko imajo številni ljudje vse in ničesar ne potrebujejo, težje izberemo pravo darilo. Nakup naslednje stvari, ki se bo znašla v kotu, je pogosto nesmiseln. Vedno bolj priljubljena so ročno izdelana darila, pri katerih ni tako pomemben vložen denar, ampak čas in ustvarjalnost. Če nimamo ročnih spretnosti, poleg tega pa smo na tesnem z denarjem, lahko kupimo kakšne malenkosti, ki so povezane z zanimanji obdarovanca in jih dopolnimo s smešno kartico ter vse lepo zavijemo.
Preberite še:
Šopek rož, namenjen mrtvi ženi, je podaril paru in pomiril njun prepir

Kakšnim darilom se moramo izogibati?

Nikoli ne bi smeli nečesa kupiti le zato, “ker nam je všeč”. Ne smemo pozabiti, da je to darilo za nekoga drugega. Izogibati se moramo stvarem, pri katerih so preference zelo osebne. Bolje je torej, da drugim ne kupujemo parfumov, razen če poznamo njihovo najljubšo znamko. Iz istega razloga moramo biti pozorni pri nakupu oblačil, osebnih predmetov, ur ipd. Zdi se, da je varneje kupiti bon za trgovino z oblačili kot pa konkreten predmet.

Darilo mora biti primerno izbrano tudi glede na stopnjo intimnosti. Moški prijateljici ne bi smel kupovati perila. Poleg tega moramo njegovo vrednost prilagoditi okoliščinam. Če je v družini navada, da vrednost daril ne presega 20 evrov, potem ne podarimo nečesa, kar je vredno 200 evrov. Na ta način lahko nekoga postavimo v neprijetno situacijo in povzročimo, da se slabo počuti, ker njegovo darilo ni toliko vredno.

Poleg tega nas lahko imajo za nekoga, ki se želi pokazati pred drugimi. Izogibajmo se tudi povsem naključnim, standardnim darilom (praznični kompleti, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini), ki bi si jih lahko v vsakem primeru brez truda kupili tudi sami (vsakdanji predmeti, ki jih občasno zamenjamo).

Pazimo, da osebi, ki ne pije, ne podarimo alkohola. Takemu darilu se je torej bolje izogniti, če nekoga ne poznamo. V mislih imejmo predvsem to, da želimo z darili druge osrečiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


BOŻY BAŁAGAN

Preberite še:
3 vrste stresa, ki ga povzroča epidemija in kako si pomagati


Marjan in Žiga Bunič

Preberite še:
Bunič in Bunič: “Skupno nastopanje je za naju nadstandard”


MARRIAGE TROUBLE

Preberite še:
S to vajo boste odpravili zamero, ki jo čutite do svojega zakonca

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.