Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 21. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Priprošnjiki, ki nam lahko pomagajo pri težavah sodobnega časa

Izdelek-brez-naslova.png

Public Domain

Joanna Operacz - objavljeno 18/11/21

Morda niste vedeli, ampak svojega zavetnika imajo tudi kolesarji, uporabniki avtocest in tisti, ki delajo na daljavo

Le zakaj potrebujemo priprošnjike? Ne nazadnje je zgolj Bog tisti, ki nas lahko obdarja z milostjo. Le on je tisti, ki ga nič ne omejuje. Le Bog je naš vsemogočni Oče, ki skrbi za nas bolje kot mi sami. 

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Kosti svetnikov in Elvisove spodnjice

Kako so nekateri svetniki postali priprošnjiki za določene težave? Od kod prihaja misel, da se ob diagnozi raka na dojkah obračamo k sveti Agati?

Agati so v 3. stoletju med mučenjem odrezali prsi – zato na upodobitvah včasih drži pladenj z dvema dojkama, ki so pogosto bolj podobna dvema hlebčkoma. Verjetno je kakšno dekle ob bolezni povezalo njeno zgodbo ali podobo s svojo težavo in se odločilo, da se obrne k njej s svojo priprošnjo.

V preteklosti je bilo zatekanje k svetnikom, “specializiranim” za določeno težavo, veliko bolj priljubljeno kot danes. Ljudje so k njim molili ne le ob bližajoči se smrti (sveti Jožef) ali med nosečnostjo in porodom (sveta Ana), temveč tudi za pomoč pri krčnih žilah in toči.

Tudi opravljavci raznih poklicev – proizvajalci gorčice, ladjedelci – so imeli svoje zavetnike. Morda se nam srednjeveški kult svetnikov zdi nenavaden, toda Rino Cammillieri, avtor Velike knjige svetnikov, nas opominja, da pa nas po drugi strani danes prav nič ne preseneti, ko na dražbi prodajajo spodnjice Elvisa Presleyja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.