Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Osebno sta se zahvalila telefonski operaterki, ki je rešila njunega novorojenčka

277080696_4968942556523638_3871003814285926354_n.jpg

@scotambservice | Facebook

Katarina Berden - objavljeno 26/03/22

Po telefonu ju je usmerjala skozi proces zapletenega in nepričakovanega poroda

Alex Clayton je bila v 34. tednu nosečnosti, ko je bila z možem Tonyjem in sinom Maxom na počitnicah v koči v neki vasi na Škotskem. Ker se je sredi noči slabo počutila, je odšla na stranišče. Tam je presenečeno ugotovila, da ji je odtekla porodna tekočina in da se bo otrok rodil z nogami naprej, z glavo pa bi lahko obtičal.

Kot so zapisali na spletni strani Škotskih reševalcev, je Tony poklical nujno medicinsko pomoč in oglasila se je Lorna Milward, telefonska operaterka v tamkajšnjem mestu. Ko sta ji povedala, da bo morala Alex roditi, ju je po telefonu vodila korak za korakom.

Rojstvo v koči

Alex je rodila, vendar se novorojenček ni odzival, zato je dala Lorna Tonyju natančna navodila za oživljanje, s pomočjo katerih mu je uspelo rešiti sina, ki je končno začel dihati.

V tem času je prispela reševalna ekipa, ki je mamico in novorojenčka odpeljala v bolnišnico, kjer so Fraserja, kot je par poimenoval novorojenčka, zadržali na opazovanju. V tednu dni si je dojenček povsem opomogel, kar je pomenilo, da se lahko vrnejo domov.

https://www.facebook.com/scotambservice/photos/pcb.4968942606523633/4968942509856976

Veselo srečanje

Operaterka Lorna, ki je prejela pohvalo za svoje dejanje, svoj poklic opravlja leto in pol, to pa je bil prvi porod, pri katerem je pomagala. Po devetih mesecih sta Alex in Tony poiskala njen kontakt in se srečala z njo na reševalni postaji v Edinburgu. Njun prvorojeni sin pa si je lahko medtem ogledal notranjost reševalnega vozila.

Lorna je povedala, da se je večkrat spraševala, kako je z mlado družinico. Zato je bila presrečna, ko jih je lahko srečala. “Ko končaš klic, te že čaka naslednji, zato je bilo čudovito izvedeti, kaj se je zgodilo potem, in srečati Fraserja.”

Dejala je še, da se je mamica odlično odrezala. Sama je namreč vedela, da bo šlo za zapleten porod, ki bo za starše zelo stresen, zato se je trudila, da bi jih ves čas mirila in jim dajala natančna navodila. “Alex in Tony sta odlično sodelovala, kar je bilo ključno za varen porod in skrb za Fraserja glede na stresne okoliščine.”

Mamica Alex je o dogodku povedala: “Vse se je zgodilo tako hitro, vendar se spomnim, da je Lorna zares dobro posredovala navodila po telefonu. Če ne bi bilo nje, sem prepričana, da Fraserju ne bi uspelo. Upamo, da bomo ostali v stiku in jo sproti obveščali o Fraserju, saj je tudi ona zdaj del naše družinske zgodbe.”

Tony dodaja: “Ko sem se zavedel, kaj se dogaja, sem bil prestrašen in zdelo se mi je, da ne bom zmogel. Lorna pa je bila povsem drugačna, mirna in zbrana, vodila me je skozi nekaj, kar nikoli ne bi mogel storiti, če ne bi poslušal njenega glasu iz telefona. Večno ji bomo hvaležni.”

https://www.facebook.com/scotambservice/photos/pcb.4968942606523633/4968942563190304

Tags:
porodrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.