Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 6. decembra |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Zakaj vztrajam, da me otroci spremljajo pri nakupovanju, čeprav me to vedno spravi ob pamet

STORE

Monkey Business Images | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 19/04/22

Vredno je truda, tudi če se včasih ne zdi tako

Otroci in nakupovanje ne gredo z roko v roki. Pravzaprav bi po 23 letih vzgoje svojih otrok rekla, da je to lahko recept za popoln polom. Ampak tudi če imate za otroke na voljo varstvo, je pomembno, da ugriznete v vabo in jih občasno vzamete s seboj.

Svoje otroke sem vzgajala v prestolnicah, zato so visoki življenjski stroški pomenili, da so bile varuške razkošje, njihov oče pa se je včasih z dela vrnil precej pozno. Toda družina mora jesti. In tako sem vsakokrat, ko sem šla v trgovino, vedno imela ob sebi vsaj enega otroka, včasih pa dva ali celo tri.

Ni bilo vedno preprosto in lagala bi, če bi rekla, da se nisem občasno zatekla h kakšni podkupnini. Toda vztrajali smo in zdaj, ko vidim svoje najstnike in 20-letnike v akciji, sem res vesela, da sem to storila, ker se iz preprostega nakupovalnega izleta resnično lahko veliko naučimo, pa o tem nikoli ne razmišljamo.

1NAKUPOVANJE Z OTROKI OMOGOČA UČINKOVITO ZRCALJENJE

Nakupovanje skupaj z otroki našim najmlajšim omogoča, da posnemajo naše vedenje. To je praktična vzgojna izkušnja, iz katere se lahko naučijo sporazumevanja z neznanci tako prek pozitivnih kot tudi negativnih izkušenj. Od prijaznega pogovora z blagajničarko do občasnega soočenja z ljudmi, ki svojo jezo ali utrujenost prelagajo na druge: otroci se veliko naučijo, ko vidijo, kako se odrasli v svojem življenju spopadajo z različnimi družbenimi okoliščinami.

Sposobnost učinkovitega sporazumevanja je temeljna življenjska veščina, ki bo pripomogla k otrokovi neodvisnosti in družbeni ozaveščenosti.

2SPODBUJA LEPO VEDENJE

Zrcaljenje je eden od načinov za razvoj otrokove olike. Ljudje se dandanes pritožujejo, da mladi ne znajo biti vljudni. V določenih pogledih to pogosto znajo, vendar imajo v glavi preprosto preveč stvari, da bi glasno izrekli “prosim” ali “hvala”. Toda če je vaš otrok vajen doživljati družbene interakcije in je priča vljudnemu ravnanju, to zanj postane nekaj povsem naravnega.

3OMOGOČA UČENJE PRAKTIČNIH VEŠČIN

Moj najmlajši se mi še vedno rad pridruži pri nakupih – ne samo zaradi dodatkov, ki jih priloži v nakupovalni voziček. Radoveden mladenič je, rad je med ljudmi in opazuje, kaj se dogaja v svetu.

Ob svojem navdušenju nad nakupovanjem živil je povzel nekaj odličnih nasvetov, ki mu bodo v življenju še kako koristili. Ve, da mora krhke in lomljive stvari položiti na vrh nakupovalnega vozička in da mora zamrznjena živila pospraviti v isto torbo. Morda se vse skupaj zdi smešno, toda vsi ljudje niso praktični, otrok pa tega v šoli zagotovo ne naučijo.

4OTROKE NAUČI, DA CENIJO VAŠA PRIZADEVANJA

Moj 22-letnik se mi je pred dnevi pridružil pri “velikem nakupovanju”, ko sem imela na seznamu različne težke tekočine in večje kose gospodinjskih potrebščin, ki jih je precej težko potiskati naokoli v nakupovalnem vozičku. Sin je prevzel potiskanje vozička in je bil zadovoljen, da mi je lahko pomagal na tako oprijemljiv način. Tega ni počel že leta, vse odkar so me pri nakupih začeli spremljati njegovi mlajši sorojenci, toda znova je spoštljivo ugotovil, da se omare doma ne napolnijo same od sebe.

5PRIVZGOJI JIM ZDRAV ODNOS DO DENARJA

Nakupovanje vedno uporabljam kot način, da svoje otroke naučim načrtovanja proračuna. Ko so bili majhni, je bilo to seveda zelo preprosto – dobili so majhno količino denarja, ki so jo lahko potrošili. Ko pa so postajali starejši, so se naučili, da je koristno nakupovati v večjih količinah in temeljito preverjati posebne ponudbe, ki niso vedno tako zelo posebne!

Nakupovanje je le ena izmed rednih dejavnosti, ki otrokom omogočajo bogato učno izkušnjo. Enako pomembno je, da se naši najmlajši naučijo tudi drugih veščin, kot so naročanje hrane v restavraciji, potovanje z javnim prevozom in priprava na potovanje. Vsak otrok se uči v svojem ritmu, toda ob tem ne pozabite: bolj jih vključite v te izkušnje, bolj bodo pripravljeni na zunanji svet, ko nastopi čas, da zapustijo gnezdo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
denarotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.