Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odločitev sestre Mary Joy: “evangelizira” s poniji in konji

suora pony e cavalli

Facebook | Pony Club

Gelsomino del Guercio - objavljeno 21/08/22

Že trideset let je poslanstvo te angleške redovnice, da prek terapije s konji pomaga osebam s težavami na učnem in gibalnem področju

S terapijo s konji lahko dosežemo izjemne rezultate. To bi nam lahko potrdila sestra Mary Joy Langdon, angleška redovnica, ki se je odločila, da bo “evangelizirala” s poniji in konji. Njeno poslanstvo je mladim z učnimi in gibalnimi primanjkljaji dajati upanje v boljše življenje.

Sestra Mary Joy v svojem centru v bližini Liverpoola že trideset let opravlja to delo. V vatikanskem dnevniku L’Osservatore Romano so ocenili, da je v svojem intenzivnem in velikodušnem življenju pomagala več kot 11.000 osebam, ki so obiskovale center.

Od gasilke do redovnice

Pa vendar se je zdelo, da je usmerjena na čisto drugo pot: začela je kot gasilka in niti razmišljala ni o tem, da bi se zbližala z Bogom. Ko je zaslišala Gospodov glas, je bila sprejeta v noviciat pri sestrah Deteta Jezusa, ženski redovni skupnosti, ki jo je v Franciji ustanovil blaženi Nicolas Barré.

Na začetku je bilo jahanje

Ko je dobila svojo prvo zaposlitev na eni od liverpoolskih šol, je z dovoljenjem svojih predstojnic s samo tremi poniji začela pravo šolo jahanja.

V tistem obdobju se je ukvarjala z zbiranjem sredstev za dobrodelni projekt svoje skupnosti v Peruju. Vendar so ji prav sestre iz Peruja rekle, naj ne opusti tako lepega in velikodušnega projekta, kot je terapija s konji za prikrajšane mladostnike. 

Glavna “sestavina “

Sestra Mary Joy Langdon je našla zapuščeno zemljišče in z velikodušno denarno pomočjo mnogih ustanovila pravo konjeniško središče z vso potrebno infrastrukturo. Kot pravi sama, pa je bila glavna “sestavina” tega projekta navdušenje – njeno navdušenje in navdušenje tistih, ki so središče obiskovali in spoznali njegov družbeni pomen.  

Pony Centre

Danes, po več kot 30 letih, Wormwood Scrubs Pony Centre uspešno opravlja svoje poslanstvo, ima na desetine konj, ponijev, oslov, psov in mačk, nekaj zaposlenih in prostovoljcev. Sčasoma so zgradili tudi pokrito stezo za jahanje v zimskem času.

Kakšne storitve nudi

Središče je pridobilo ugled na področju dela z učenci s posebnimi potrebami, z mladimi odraslimi z duševnimi ali učnimi težavami. Terapije s konji koristijo tudi ljudem v zrelih letih z motnjo v duševnem razvoju ali telesno invalidnostjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
živali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.