Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako je deček navdihnil spreobrnjenje slavnega igralca

Sir-Alec-Guinness-Shia-Labeouf

David Fowler and Denis Makarenko via Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 27/09/22

Ko je igralec Alec Guinness stopil na cesto v svoji duhovniški preobleki, se je zgodilo nekaj, kar je spremenilo tok njegovega življenja

Nedavna novica, da se je ameriški igralec Shia LaBeouf spreobrnil v katoličanstvo po tem, ko je v filmu o Patru Piju igral italijanskega svetnika, sem pomislila na drugega igralca, ki je prav tako postal katoličan po odigrani vlogi duhovnika: Alexa Guinnessa (1914‒2000).

Čeprav ga večina mladih danes pozna kot Obi-Wana Kenobija v izvirni Vojni zvezd, je bil Alec Guinness v svojih najboljših letih znan po številnih drugih nepozabnih vlogah.  

Bog ga je poklical k spreobrnenju ravno prek igralstva. Leta 1954 je v filmu Oče Brown igral istoimenskega katoliškega duhovnika, ki se je ukvarjal z reševanjem zločinov.

Igralec je na snemanje odpotoval v Francijo, kjer se je nekega večera odpravil domov, še vedno oblečen v duhovniški kostum. Tedaj je k njemu pritekel deček, ga prijel za roko, ga veselo spremljal in kramljal v francoščini. Nazadnje je stekel stran in mu veselo pomahal, rekoč: “Au revoir, mon père!” (“Nasvidenje, oče!”)

Guinness ni govoril francosko, zato ni vedel, kako dečku povedati resnico. A dejanja povedo več kot besede in dejanja dečka so se ga močno dotaknila. Kasneje je zapisal:

“Ko sem nadaljeval pot, sem pomislil, da Cerkev, ki otroku vzbuja toliko zaupanja, in da so duhovniki, četudi neznani, tako dostopni, ne more biti tako nezanimiva ali srhljiva, kot se je tolikokrat verjelo. Začel sem se otresati predsodkov, ki so me jih učili.”

Njegove besede so boleče v luči tega, ko vemo, da so nekateri duhovniki zlorabili to zaupanje. Vendar je hkrati neverjetno, kako je ta deček, čigar imena ne bomo nikoli izvedeli, tako močno vplival na slavnega igralca.

Guinness se ni takoj spreobrnil v katolištvo. Soočal se je še z nekaj dvomi in bil priča še nekaj primerom Božje previdnosti.

Zdravljenje njegovega sina

Eden od njih je bilo okrevanje njegovega sina Matthewa, ki je zbolel za otroško paralizo in bil pri enajstih letih paraliziran od pasu navzdol.

Dečkova prihodnost je bila vprašljiva in ob koncu vsakega snemalnega dne je Guinness na poti domov obiskal majhno katoliško cerkev. Odločil se je, da bo sklenil dogovor z Bogom: če bo Bog dopustil, da Matthew ozdravi, Guinness ne bo stal na poti svojemu otroku, če bi ta želel postati katoličan.

Na srečo si je Matthew popolnoma opomogel in Guinness ga je z ženo vpisal na jezuitsko akademijo. Pri petnajstih letih je Matthew oznanil, da želi postati katoličan. Guinness je izpolnil svoj del kupčije z Bogom in privolil v spreobrnitev.

K maši z Grace Kelly

Počasi se je Guinnessovo srce zbliževalo z Bogom. Začel se je srečevati s katoliškim duhovnikom, se umaknil v trapistovsko opatijo in se celo udeležil maše z ameriško igralko Grace Kelly, medtem ko je sodeloval pri filmu v Los Angelesu.

Nazadnje je Guinnessa v Katoliško cerkev sprejel škof iz Portsmoutha. Njegova žena se je spreobrnila kmalu zatem in oba sta ostala katoličana vse življenje.

Razmišljam o dečku, ki je tako močno vplival na Guinnessa. Resnično nikoli ne vemo, kakšen vpliv bomo imeli mi ali naši otroci na druge. Vse, kar lahko storimo, je, da zvesto posadimo seme in verjamemo, da bo Bog nekega dne žel pridelek, ki ga morda nikoli ne bomo videli na tej zemlji, a bomo videli in se veselili v nebesih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
slavnispreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.